Türkiye Kalkınma Bankası, kayıtlı sermaye tavanını 2,5 milyar TL'ye yükseltiyor.
Kasım ayındaki Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) onayıyla sermayesi 160 milyon TL'den 500 milyon TL'ye yükselerek mevcut kayıtlı sermaye tavanına ulaşan Kalkınma Bankası, bu hamleyle tavanı 2 milyar TL yukarı çekmiş olacak. Bir başka deyişle, tavanı 5'e katlayacak.
2020'ye kadar geçerliliği bulunan sermaye tavanı bu işlemle birlikte 2017-2021 tarihleri arasında geçerlilik kazanacak.
KAP'a yapılan açıklamada, "Bankamız Yönetim Kurulu; Bankanın kayıtlı sermaye tavanının 2 milyar TL artırılarak 500 milyon TL'den 2,5 milyar TL'ye yükseltilmesine, kayıtlı sermaye tavanı geçerlilik tarihinin 2017-2021 yılları olarak güncellenmesine, Banka Esas Sözleşmesi'nin "Sermaye" başlıklı 5'inci maddesinin ekteki şekliyle değiştirilmesine ve Sermaye Piyasası Kurulu'ndan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan ön izinlerin alınması sürecinde gerekli iş ve işlemleri yerine getirmek üzere Genel Müdürlüğe yetki verilmesine karar vermiştir." ifadeleri yer aldı.
SERMAYESİNİ 500 MİLYON TL'YE YÜKSELTTİ
2016 yılı Eylül ayında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından yapılan açıklamada da Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılandırılmakta olduğunu ve sermayesinin 160 milyon liradan 1 milyar liraya çıkarılacağını belirtilmişti.
1 MİLYAR TL'LİK FON KURACAK
Kalkınma Bankası'nın yeniden yapılandırma sonrası öz kaynağa dayalı finansman yapmasına imkan sağlayacak 1 milyar TL'lik bir fon oluşturması bekleniyor.
Şimşek, bu yıl Ocak ayında yaptığı açıklamalarda konuya ilişkin olarak şu bilgileri vermişti:
"Bankanın kredi sağlama fonksiyonuna ilave olarak öz kaynağa dayalı finansman da sağlaması amacıyla bir fon teşkil etmesi tasarlanmaktadır. Bu fon ile ülkemizin orta gelir tuzağına girmemesine yönelik politikaları destekleyecek girişim sermayesi sağlanacaktır. Ayrıca, bölgesel yatırımlar ve çekirdek aşama finansmanı da sağlanacaktır. Yaklaşık 1 milyar lira olması planlanan fon ile oldukça etkili bir başlangıç yapacağımızı düşünüyorum."
6 AYDA YÜZDE 250 DEĞER KAZANDI
Yeniden yapılandırma haberinin duyurulduğu Eylül ayı başından bu yana BIST'e işlem gören hisselerin değer kazancı yaklaşık olarak yüzde 250.
SADECE YÜZDE 1'İ HALKA AÇIK
Kalkınma Bankası'nın yüzde 1,02'si halka açık, geriye kalan yüzde 98,98'i ise Hazine'ye ait.
Şeker Yatırım Araştırma Müdürü ve Kıdemli Bankacılık Analisti Övünç Gürsoy, geçmiş değerlendirmelerinde bankanın yeni yapılanmasının orta-uzun vadede halka açıklık oranının artırılmasını da hedefleyebileceğine dikkat çekmişti.