BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5937 % 0,17
EUR/TRY 35,0144 % 0,12
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5945
% 0,18
35,0129
% 0,11
1,0730
% 0,00
44,89
0,00
2.338,71
% 0,27
89,56
% 0,62
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TCMB Başkanı: Para politikası yapısal sorunları çözmez

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin kapanışında konuşan TCMB Başkanı Çetinkaya, Türkiye'nin şoklara direnç gösterdiğini ancak fiyat istikrarı konusunda daha çok çalışılması gerektiği vurgusu yaptı

TCMB Başkanı: Para politikası yapısal sorunları çözmez
DHA 26 03 2017, 11:05

Bu yıl altıncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin kapanış konuşmasını  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya yaptı.

Küresel ekonominin henüz sağlıklı bir büyüme patikasında olmadığını söyleyen Çetinkaya destekleyici para politikalarının toparlanmaya katkısı olsa da para politikasının, yapısal sorunları çözmeyeceğini ifade etti.

“Küresel ölçekte alınması beklenen önlemlerin yeterince hızlı ilerlemediğini ve bu durumun belirsizlik algısını beslediğini görüyoruz” diyen TCMB Başkanı, “Kalıcı büyüme ve refah artışına ancak eğitim, alt yapı, yönetişim, inovasyon ve girişimcilik gibi alanlarda ilerleme sağlanarak ulaşılabilir” ifadelerini kullandı.

ÖNCELİK FİYAT İSTİKRARINDA

 

Sürdürülebilir büyüme konusundaki kaygıların devam ettiği bir küresel ortamda, yapısal politikaların rolünün giderek arttığı vurgusu yapan Çetinkaya, son yıllarda gelişmiş ülkelerin maruz kaldığı birçok sorunun Türkiye’de yaşanmadığını söyledi.

Çetinkaya, ilerleme sağlanmasının faydalı olabileceği önlemleri şöyle açıkladı:

“Fiyat istikrarını henüz sağlayamamış olmamız ve bununla ilişkili yapısal konular da ilk sıralarda geliyor. Özellikle son 10 yıllık dönemde elde edilen tecrübeler, fiyat istikrarına yönelik daha bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç olduğuna işaret etmekte. Ülkemizde fiyat istikrarının yapısal alanlarla etkileşimine dair farkındalığın artırılmasında büyük fayda olduğunu düşünmekteyiz. Birçok konu fiyat istikrarını sağladığımız takdirde daha kolay çözümlenebilir. Yapısal düzenlemeler, fiyat istikrarına destek verdiği gibi fiyat istikrarı da yapısal alanlardaki kazanımların daha hızlı elde edilmesini sağlıyor. Bu nedenle fiyat istikrarına yönelik çabalar, ekonomik gelişme ve kalkınma açısından kritik."

"TÜRKİYE EKONOMİSİ: GÜÇLÜ FİNANSAL SİSTEM, BASİRETLİ PARA VE MALİYE POLİTİKALATI

Son dönemde yaşanan iç ve dış kaynaklı şoklara rağmen Türkiye ekonomisinin görünümünü ve ivmesini koruduğunu vurgulayan MB Başkanı Çetinkaya, şunları söyledi:

"Son yıllarda yaşanan farklı nitelikteki şoklara rağmen Türkiye ekonomisi; güçlü finansal sistemi, basiretli para ve maliye politikalarıyla oldukça dirençli bir seyir izledi. Ayrıca yakın dönemde yaşanan şoklar karşısında ekonomi politikalarının koordinasyon anlamında güçlü bir performans sergilediğini de söylemek mümkün. Küresel belirsizliklerin yüksek olduğu bir dönemden geçiyor olmamız nedeniyle ana odağımızı kaybetmeden iktisadi temelleri daha da sağlamlaştıran adımlar atmaya devam etmemiz fayda olduğunu düşünüyorum.

Son yıllarda birçok alanda yapılan doğru teşhislerin uzun vadede ülkemizin ihtiyacı olan somut adımlarla desteklenmesi, sürdürülebilir büyüme ve refah artışı açısından büyük önem taşımakta. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde, bir yandan para politikasını fiyat istikrarı doğrultusunda uygulamaya devam ederken, diğer yandan yapısal alanlarda farklılık oluşturarak, kalıcı çözüm odaklı yaklaşımımızı sürdüreceğiz. Atılacak adımlar ve devam eden reformlarla birlikte ekonomimizin temelleri uzun vadede güçlü kalmaya devam edecektir."

VERİMLİLİĞİ ARTIRMANIN ALTIN FORMÜLÜ

Dünya ekonomisinin uzun süreli düşük verimlilik sarmalından nasıl çıkacağına dair değerlendirmede de bulunan Merkez Bankası Başkanı, "Bazı yapısal alanlarda ilerleme sağlanmasının gerekliliği, inovasyon ve Ar-Ge'nin teşvik edilmesi, girişimciliği destekleyen finansman modellerinin oluşturulması ve eğitimde günün ihtiyaçlarıyla uyumlu bir tasarımın kurgulanması büyük önem taşıyor” dedi.

Yukarı

Business HT×