BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3381 % 0,14
EUR/TRY 35,1143 % 0,12
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3378
% 0,14
35,1061
% 0,10
1,0798
% -0,27
47,65
-0,28
2.221,31
% 1,21
87,37
% 1,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Milyar dolarlık güneş enerjisi ihalesinde bilmeniz gerekenler

1,3 milyar dolar yatırımla kurulacak Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı ihalesini Kalyoncu- Hanwha Grubu aldı

Milyar dolarlık güneş enerjisi ihalesinde bilmeniz gerekenler
AA 20 03 2017, 14:59

1,3 milyar dolarlık Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı için ihale sona erdi.

4 konsorsiyumun katılımıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında yapılan ihaleye Limak- CMEC- Hareon Solar Ortak Girişim Grubu, Kalyoncu- Hanwha Grubu, Çalık Enerji - Solargiga Ortak Girişim Grubu ve AKC Güneş Ortak Girişim Grubu katıldı.

İhalede en düşük teklifi 0.0699 USD/kWh ile Kalyoncu- Hanwha Grubu verdi. 

Enerji Bakanı Berat Albayrak,  ilgili yatırımın yaklaşık bin 500 kişilik istihdam da sağlayacağını belirtti ve önümüzdeki aylarda rüzgar enerjisi için de benzer bir ihale yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Diğer taraftan ihalede yer alan yabancı ortakla Türkiye'ye 650 milyon dolar da sermaye girişi yaşanmış olacak.

İhaleden ve Türkiye'de güneş enerjisi yatırımları konusundan öne çıkan detaylar şu şekilde:

18 TUR SÜRDÜ

İhale 18 turda tamamlandı. Kalyoncu- Hanwha Grubu 6,99 USD cent/kwh ile ihaleyi alan girişim oldu. İhalede 5.turda fiyat 7,81 USD cent/kWh seviyesinde iken ilk çekilen grup Limak-CMEC-Hareon Solar Ortak Girişim Grubu oldu. İkinci çekilen grup son 7,73 USD cent/kWh teklifle Çalik Enerji – Solargiga Ortak Girişim Grubu oldu.

YILDA MİNİMUM 500 MEGAVAT

Proje kapsamında, Türkiye’de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip güneş paneli fabrikası kurulacak ve 10 yıl boyunca Karapınar YEKA’da bin megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak. Şartnameye göre, ilk 500 megavattaki yerlilik oranının yüzde 60 olması planlanıyor.

YÜZDE 80'İ TÜRK MÜHENDİS

Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemedeki şartlar  gereğince konsorsiyumun Türkiye'de güneş modüllerinin tüm  bileşenlerini kapsayacak şekilde yıllık en az 500 MW’lık üretim  kapasitesine sahip olması ve yüzde 80 oranında Türk mühendislerin çalıştığı bir Ar-Ge merkezi kurması gerekiyor.

1,3 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Kalyon Enerji ve Hanwha Q CELLS konsorsiyumunun projeyi hayata geçirmek için yapacağı yatırım tutarının 1,3 milyar dolar düzeyinde  olacağı öngörülüyor.

Yarışma sonrası konu hakkında değerlendirmede bulunan Uluslararası  Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Başkanı Kutay Kaleli, YEKA modelinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamada yerli ve yenilenebilir kaynakların  ağırlığını artırmaya yönelik dönüşüm hedefinin en önemli parçalardan  biri olduğunun altını çizdi.

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Öncelikle Türkiye güneş enerjisi sektörünü temsilen yarışmayı kazanan Kalyon Enerji ve Hanwha Q CELLS şirketlerini kutluyorum. Bu önemli başarılarından dolayı kutluyoruz. Bakanlığımızın da çok önem verdiği bu projenin belirlenen sürelerden daha önce tamamlanacağına şüphem yok. Yarışmanın sonuçlanması ile Türkiye güneş enerjisi yatırımları, daha da önemlisi yerli ve milli bir güneş enerjisi sanayisi oluşturma hedefinde şimdiye kadarki en büyük adımını atmış oldu.

FİYAT PSİKOLOJİK SINIRIN ALTINDA

Yarışma sonucunda 19. turda fiyat teklifi psikolojik 7 ABD dolar-sent sınırının altına inerek 6,99 dolar-sent olarak gerçekleşti.  Öncelikle şunu belirtmek isterimki teklif sahipleri içerisinde en  yüksek yabancı ortaklık oranı yüzde 50-50 ile Kalyon - Hanhwa Q CELLS  ortak girişim grubu idi. Dolayısı ile bu yatırımın yapılması ile en  yüksek oranda yabancı sermayenin de Türkiye’ye girişi bu sonuçla  ortaya çıkıyor. Bu sonuç yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bu yatırımın 650  milyon dolarının yabancı sermaye olarak ülkemize girişi demek. Bu  mutluluk verici bir haber. En geç 36 ay içerisinde işletmeye girmiş  1GW yerli güneş santralimiz, en geç 21 ay sonra işletmeye girmiş yerli  500 MW fabrikamız olmuş olacak."

Konya, Karapınar’da hayata geçecek bu proje yatırım sürecinde  gerçekleşecek teknoloji transferi, nitelikli işgücü artışı gibi faydalar sayesinde de Türkiye güneş enerjisi sektörü için önemli bir sıçrama noktası yaratacak ve ülkemizin bu alandaki gelişimine çok önemli düzeyde hız kazandıracak.

YABANCI YATIRIM

Yarışmada oluşan rekor düzeydeki bu düşük fiyat ise güneşin elektrik üretiminde diğer kaynaklarla rekabet edebilecek seviyeye ulaştığının yeni bir kanıtı oldu. Dünyada henüz hiçbir ülkede ulaşılamamış bu ölçekte dev bir projenin Türkiye'de başlayacak olması ve yüksek teknolojiye dayalı önemli miktarda dış yatırımın çekilecek olması aynı zamanda uluslararası yatırımcıların Türkiye ekonomisinin geleceğine olan güveninin de önemli bir göstergesi oldu.’’

GÜNEŞ ENERJİSİ TOPLAMIN YÜZDE 1,1'İ

Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi Şubat ayı sonu itibari ile 899 MW’a, güneşin toplam kapasite içindeki payı ise yüzde 1,1’e ulaşmıştı. Türkiye’deki mevcut yasal düzenlemeler güneş enerjisinden üretilen elektriğe kilovat-saat başına 13,3 ABD dolar-sentlik alım garantisi sağlıyor. Bu rakam santrallerde kullanılan ekipmanların yerlilik
oranına göre artış gösteriyor.

Yukarı

Business HT×