BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4888 % -0,24
EUR/TRY 34,9352 % 0,24
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4888
% -0,24
34,9352
% 0,24
1,0731
% 0,30
44,89
-0,46
2.330,52
% 0,62
88,41
% 0,43
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

4 bakış açısı: Türk lirası kısa vadede ne yapar?

4 yabancı kurum analistleri Merkez'in kararı sonrası Türk lirasında görülen hızlı yükselişi değerlendirdi. Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü indirme kararı öncesi yazılan raporlarda para biriminin kısa vadede nasıl hareket edebileceğine yönelik beklentiler yer aldı

4 bakış açısı: Türk lirası kısa vadede ne yapar?
18 03 2017, 10:34

COMMERZBANK: ŞÜPHECİ

Commerzbank, Cuma günü yayınladığı notta Türk Lirası'nın yılın geri kalanında izleyeceği yol hakkında "son derece şüpheli" olmayı sürdürdüklerini belirtti.

Bankanın analistlerine göre, Türkiye'deki siyasi gelişmeler TL'nin ilerleme kaydetmesine engel oluyor.

Analistler Merkez Bankası'nın 16 Mart toplantısında aldığı geç likidite penceresi faizini 75 baz puan artırma kararının ve gelişen piyasaların genelindeki toparlanmanın lirada yükselişe neden olduğunu, ancak yılın geri kalanı için son derece şüpheli olduklarının altını çizdi.    

NOMURA: TEMKİNLİ İYİMSER

Nomura analistleri de Merkez Bankası politikalarının etkinliğine dair "kuşkulu" olduklarını söylese de liranın seyri için çok daha iyimser.

Nomura tarafından Merkez'in kararı sonrası yayınlanan nota göre, faiz artırımı referandum öncesi Türk Lirası'nın değerinin korunması açısından TCMB'nin elini güçlendiriyor.

Analistler, “GLP sıkılaştırmasının etkinliğine yönelik kuşkulu olsak da, eğer mevcut olumlu küresel ortam sürdürülürse, TL gelecek ay istikrarını korur; en önemlisi de bu gibi görünüyor” dedi. 

MORGAN STANLEY: UMUTLU

Merkez Bankası'nın faiz artırımının TL'deki zayıflığa verilen tepkide bir değişime işaret ettiğinden para birimi açısından olumlu olduğunu söyleyen Morgan stanley analistleri de TL için umutlu.

Analistlere göre Fed'in "güvercin" faiz artırmı sonrası küresel piyasalarda devam eden gevşek finansal koşullar TL'nin kısa vadede iyi performans sergilemesini sağlayabilir.

GOLDMAN SACHS: ŞAŞKIN

Goldman Sachs ise TL'nin Merkez'in hamlesine verdiği tepkiye şaşırdığını söyledi.

Bankanın analistlerinin TCMB kararının ardından yayınladığı raporda sıkılaştırmanın piyasa beklentilerini karşıladığı fakat kurumun beklentilerinin altında kaldığı ifade edildi.

Bankanın beklentileri, Merkez Bankası'nın geç likidite penceresi (GLP) faizinde 100 baz puanlık artırıma gideceği yönündeydi.

Buna istinaden analistler piyasa beklentisine paralel gerçekleşen kararın ardından Türk Lirası'nda görülen yükselişin "şaşırtıcı" olduğunu belirtti.

Raporda ayrıca, TL'ye ilişkin risklerin ve dolar/TL 'de 4 seviyesinde bulunan 12 aylık tahminin aşağı yöneldiği belirtildi.

Goldman, enflasyonun yıl ortasında yüzde 12'nin üzerine çıkacağı yönündeki kurum tahmini ve küresel şartlardaki sıkılaşmanın artacağı görüşü değerlendirildiğinde, TCMB üzerindeki faiz artırımına yönelik piyasa baskısının sürmesi yönündeki beklentisinin altını çizdi.
 

 

Yukarı

Business HT×