BIST 100 9.549,89 % 1,94
USD/TRY 34,5403 % 0,16
EUR/TRY 35,9497 % -0,72
Piyasalar
9.549,89
% 1,94
34,5403
% 0,16
35,9497
% -0,72
1,0399
% -0,72
40,55
-0,80
2.705,95
% 1,36
74,92
% 0,93
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez'in Fed'e yanıtı: Geç likiditede 75 baz puan artış

TCMB, Mart ayı toplantısında politika faizi ve faiz koridorunu değiştirmezken geç likidite penceresinde 75 baz puan artış yaptı

Merkez'in Fed'e yanıtı: Geç likiditede 75 baz puan artış
BUSINESSHT 16 03 2017, 13:45

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Mart ayı toplantısı faiz kararını açıkladı.

TCMB, politika faizi ve koridorun üst bandını değiştirmezken geç likidite penceresinde 75 baz puan artışa gitti.

Politika faizi yüzde 8 olarak sürdürülürken, faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25 ve üst bandı yüzde 9,25'te kaldı. Geç likidite penceresi faiz oranı ise yüzde 11'den yüzde 11,75'e yükseldi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir" denildi.

"Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir" diyen Kurul, "Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir" ifadelerini kullandı.

MERKEZ'E ALAN SAĞLAYAN HAMLE

BlueBay Varlık Yönetimi Stratejisti Timothy Ash, "Gecelik faizi artırabileceklerine dair biraz iyimserdim ama GLP'de 75 baz puan artırım da aşağı yukarı piyasanın beklendiği şeydi. Bu da Merkez Bankası'nda 'dinamik' sıkılaşma sürecinde daha fazla seçenek sunuyor, ayrıca TL'yi 16 Nisan'daki referandum öncesi daha istikrarlı/güçlü tutmasını sağlar" dedi.

Ancak Ash daha sonra odağın tekrar büyümeye dönemsiyle Merkez Bankası'nın hızla gevşemesinin yüksek ihtimal olduğunu söyledi.

Anadolu Bank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan BloombergHT yayınında yaptığı açıklamada Merkez Bankası'nın manevra alanının tıkandığını hatırlatarak "Piyasa Piyasa fonlamasının neredeyse yüzde 80'i 90'ıını geç likidite penceresinden yapar hale gelmişti. Esneklik yeri kalmamıştı, esneklik yeri kazandı" dedi.

Atakan, TCMB'nin gecelik faize dokunmayışının da enflasyondaki yükselişi geçici bulduğunun teyidi gibi olduğunu söyledi. Atakan, "Kendisi açısından tutarlı" yorumunu yaptı.

Ekonomist Mehmet Besimoğlu ise bir sonraki Merkez Bankası kararının bir buçuk ay sonra geleceğini hatırlatarak ""Bu ay TÜFE'nin 11 seviyesine yükselmesi muhtemel. Gelecek ay daha da artabilir. Geç likidite oranı yetersiz kalacak" dedi.

 

Reel Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise genel olarak Merkez Bankası hamlesinin piyasa beklentisinin ötesine geçmediğini belirterek, "Tek değişiklik, olağan dışı bir enstrüman olan geç likidite penceresinde yapıldı, ki bu enstrümanı sadece son 3 aydır konuşmaktayız" dedi.

Enver Erkan Foreks'e yaptığı açıklamada, piyasa fonlamasının %10,80 seviyelerine kadar geldiğini ifade ederek, "Bu hamleden sonra kademeli olarak piyasa sıkılaştırması çerçevesinde efektif fonlama oranını Mart ve Nisan ayı içerisinde %11,50 seviyesine doğru gittiğini göreceğiz. Geç likidite penceresini artırmak, teknik bir hamle" diye konuştu.

KARAR METNİ

Karar metninde yer alan ifadeler şu şekilde:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir: 

a)    Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b)    Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8’de sabit tutulmuştur.

c)    Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken borç verme faiz oranı yüzde 11’den yüzde 11,75’e yükseltilmiştir.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kademeli bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. İç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olmuştur. Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. 

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

OCAK AYI KARARI

TCMB, 24 Ocak'ta gerçekleşen yılın ilk PPK kararında politika faizi olan bir haftalık repo faizi yüzde 8'de bırakırken faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 75 baz puan artırarak yüze 8,50'den yüzde 9,25'e ve geç likidite penceresi faizini 100 baz puan artırarak yüzde 10'dan yüzde 11'e yükseltmişti.

Faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizi ise yüzde 7,25'te bırakılmıştı.

LİKİDİTE HAMLELERİ

TCMB, 12 Ocak'tan bu yana haftalık repo ihalesi açmıyor. 18 Ocak'tan bu yana her gün swap ihalesi açık. 9 Mart'ta ise BIST kotasyonda fonlama miktarının yarı yarıya indirilmesi ardından bir sonraki gün sıfır kotasyon verildi ve yüzde 9,25'ten yapılan fonlama kapatılarak tüm TL ihtiyacı geç likidite penceresine yönlendirildi. 10 Mart'tan bu yana TCMB, TL fonlama vermiyor.

Yukarı

Business HT×