BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5512 % -0,01
EUR/TRY 34,8170 % -0,13
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5505
% -0,01
34,8170
% -0,13
1,0686
% -0,14
45,35
0,00
2.332,01
% 0,43
88,03
% -0,44
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dövizde zorunlu karşılık gelirse, hangi şirketler olumsuz etkilenir?

TEB analistleri, döviz borcu bulunan şirketlere zounlu karşılık zorunluluğu getirmesinin döviz geliri düşük şirketler için olumsuz olabileceğini belirtti

Dövizde zorunlu karşılık gelirse, hangi şirketler olumsuz etkilenir?
BUSINESSHT 15 03 2017, 16:23

Döviz borcu bulunan şirketlerin finansal kuruluşlar gibi karşılık ayırmak zorunda kalabileceği haberi gündeme bomba gibi düştü. Ancak döviz riskini azaltmak için düşünülen bu hamlenin bazı finans dışı şirketleri zor durumda bırakabileceği belirtiliyor.

Düzenlemenin detayları borsada işlem gören pek çok finans dışı şirket için özellikle önemli. 

Finansal İstikrar Komitesi’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı, reel sektörün döviz kuru riskinin hafifletilmesi ve yönetilmesine yönelik çalışmalarında son aşamaya gelindiği belirtiliyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in son açıklamalarında Merkez Bankası’nın bir izleme sistemi kuracağı ve reel sektörün üstündeki döviz kuru riskinin net olarak görüleceğini açıklaması ardından Dünya'nın edindiği bilgilere göre söz konusu sistem reel sektörün döviz kuru riskinin izlenmesi yanında sınıflanması ve şirketlerin eğer yönetilmesi gereken bir riski oluşmuşsa, bu riskin büyüklüğüne göre karşılık ayırmasını da içeriyor.

Böylece şirketler de finansal kuruluşlar gibi karşılık ayırmak zorunda kalacak ya da döviz kuru riski-açık pozisyonu taşımamaya zorlanmış olacak.

Ancak Teb analistleri bu uygulamanın finans dışı şirket açısından bazı riskler barındırdığına dikkat çekti. #yatayteklicenter#

HANGİ ŞİRKETLER OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR?

Pek çok şirketin ham madde ithalatı ve satış fiyatları ya döviz cinsinden ya da döviz gelişmelerinden yakından etkileniyor. Bunun yanında borçlanmalarının büyük çoğunluğu da dövizle. Buna rağmen satışları iç piyasada, yani genelde gelirleri TL cinsinden.

Bu durumda nakit akışlarının ve bilançolarındaki döviz pozisyonlarının riskli görülüp görülmemesi veya ne kadar riskli görüldüğü çok önemli.

Ayrıca TEB analistlerine göre planlanan kuralların tek seferlik mi yoksa konsolide olarak mı uygulanacağı ve hangi muhasebe standartlarına göre işleyeceği de bir başka önemli nokta. 

"Tersi durumda, bilançosunda kısa döviz pozisyonu faaliyet kârına göre yüksek olan şirketler ile ihracat ve yurt dışı gelirleri düşük olan şirketler bu uygulamadan olumsuz etkilenebilir" diyen analistler, Kardemir, Torunlar GYO, Migros ve Türk Telekom'un bu şirketlerden bazıları olabileceğini belirtti.

Makro açından ise yeni kurallar çerçevesinde şirketlerin karşılık ayırmak zorunda kalması şirketlerin döviz yerine TL ile borçlanmayı tercih etmeye başlamasına neden olabilir. 

Bu durumda finans dışı sektörün net döviz pozisyonu şu anki 202 milyar dolar seviyesinden gerileyebilir.

Ancak TEB'e göre bu şartlar altında şirketlerin likit TL varlıklarını döviz varlıklarına döndürme eğilimi de artar; bu da euro/TL ve dolar/TL kurlarındaki oynaklığın kısa vadede yükselmesine neden olabilir.

Analistlerin bu noktada da bir notu var: Eğer döviz cinsinden borçlu şirketlerin bankalarda döviz yerine TL cinsinden karşılık tutmasına izin verilirse ve şirketin döviz piyasasındaki hareketlere göre belli zaman aralıklarıyla bu karşılıkları güncellemesine verilirse kurlarda oynaklık görülmeyebilir.

Yukarı

Business HT×