BIST 100 9.121,60 % 0,46
USD/TRY 32,3682 % 0,07
EUR/TRY 34,9368 % -0,23
Piyasalar
9.121,60
% 0,46
32,3680
% 0,07
34,9389
% -0,22
1,0769
% -0,18
47,54
-0,11
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sanayicinin yeni talebi: Kapasite teşviği

OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü: Türk sanayisinde yüzde 25 kapasite açığı var. Yani her dört turda bir teker patinaj yapıyor. Biz bu açığı kapatamadığımız sürece de patinaj devam edecek

Sanayicinin yeni talebi: Kapasite teşviği
DÜNYA 15 03 2017, 08:32

Birbiri ardına açıklanan istihdam seferberliği ve KOBİ desteklerinin piyasayı canlandırması beklenirken, bir teşvik talebi daha geldi.

Türkiye’deki 311 organize sanayi bölgesinin bağlı olduğu Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, "Türk sanayisinde yüzde 25 kapasite açığı var. Yani her dört turda bir teker patinaj yapıyor. Biz bu açığı kapatamadığımız sürece de patinaj devam edecek" diyerek  ‘Kapasite Kullanım Teşviki Sistemi’ ile Türkiye’nin milli servetlerinin verimli hale geleceğini söyledi.

Bugüne kadar ‘Bölgesel Teşvik’ ve ‘Yeni Yatırım Teşviki’ verildiğini anımsatan Kütükcü, Dünya'dan Handan Sema Ceylan ve Yıldız Doğruer Yemiş'e yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde yeni bir hikaye yazması için mevcut yatırımlarını daha etkin kullanacağı bir teşvike ihtiyacı olduğunu belirtti.

Kütükcü’ye göre sanayi kuruluşları ithal ettikleri makineler ve ekipmanları tam amorti ettikleri süreçte, makinelerin teknolojisi eskiyor. Kapasitenin sadece 8 saatlik tek vardiyada kullanılmasının önüne geçecek kapasite kullanım teşviki ile teknolojisi eskimeden makinelerin kendini amorti edeceği böylece milli servetin ülkede kalacağını belirtiyor.

“Ülkemizi 2023-2071 hedeflerine taşıyacak kararlar almak zorundayız” diyen Kütükcü, “Sermayemizi daha kolay kazançlara değil, üretime yönlendirmek zorundayız. Bir taraftan da üretimde olanların üretimde kalmasını sağlamalıyız. Bugüne kadar iki önemli teşvik verdik. Birincisi bölgesel teşvikler ikincisi yeni yatırımların teşviki. Artık bundan sonra başka bir hikaye yazmamız gerekiyor. En küçüğünden en büyüğüne üretim yapanların üretimde kalmasını teşvik etmemiz lazım” şeklinde konuştu.

"HER DÖRT TURDA BİR TEKER PATİNAJDA"

Başkan Kütükcü, “Bizim harekete geçirmemiz gereken çok önemli bir kapasite açığımız var. Türkiye’de ortalama kapasite kullanım oranları yüzde 75’ler civarında. Bu şu anlama geliyor; Türk sanayisinde yüzde 25 kapasite açığı var. Yani her dört turda bir teker patinaj yapıyor. Biz bu açığı kapatamadığımız sürece de patinaj devam edecek” açıklamasını yaparak, “Dolayısıyla Yatırım Teşvik Belgeleri ile yeni yatırımları teşvik ederken, Kapasite Kullanımı Teşvik Sistemi getirerek mevcut yatırımlarımızı da etkin kılmalıyız. Türkiye’nin artık kapasite Kullanımı Teşvik Sistemi'ni gündemine alması gerekiyor” dedi.

Kütükcü, “Bir tezgahın sadece 8 saat kullanılması kendi dönüşümünü tamamlamadan teknolojisinin eskimesine neden oluyor. Tek vardiyadan ikiye, iki vardiyadan üçe çıkabilirsek hem istihdam hem üretim artar. Atıl sermayemizi kullanmış oluruz. Ayrıca ithalat ile alınan ekipmanlar daha fizibl kullanılır. Böylece hiçbir ilave yatırım yapmadan, birçok tesiste hem üretimi hem de istihdamı 2-3 katına çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.

Yukarı

Business HT×