BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8793 % 0,05
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8793
% 0,05
1,0702
% 0,01
45,35
-0,09
2.322,12
% 0,00
88,42
% 1,63
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'den Hollanda için 'aynı talep'

Muhalefet partisi liderleri ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, hükümetten Hollanda ile ilişkilerin askıya alınmasını istedi.

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'den Hollanda için 'aynı talep'
BUSINESSHT 12 03 2017, 18:28

Türkiye ve Hollanda arasında yaşanan diplomatik krizin yankıları devam ediyor.

Hükümet yetkililerinin tepkisi sürerken muhalefet partisi liderleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları öne çıkıyor.

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, hükümetten Hollanda ile ilişkilerin askıya alınmasını istedi.

Pazar günü erken saatlerde konuşma yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümete çağrıda bulunarak, "Hükümete çağrıda bulunuyorum, lafla peynir gemisi yürümez. Türkiye Cumhuriyeti bakanını Hollanda'ya sokmuyorlarsa, Hollanda'yla ilişkilerimizi askıya alındı" dedi. 

Kılıçdaroğlu, konuşmasında "Türkiye büyük bir ülkedir ve bunun kurallarına uymak zorundadır. Bu işin referandumla ilişkisi yoktur. Bu iş milli bir iştir. Türkiye'nin çıkarlarını savunmak her siyasi partinin ortak görevidir, biz bu görevimizi yerine getirmeye hazırız." ifadelerine yer verdi.

BAHÇELİ AÇIKLAMALARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Hollanda ile diplomatik ilişkilerin askıya alınması gerektiğini söyledi. 

Bahçeli'nin açıklamalarında şu ifadeler yer aldı: 

"Avrupa'da düşünce ve ifade özgürlüğüne, insani ve vicdani taleplere, izleri uzun seneler çıkmayacak kara bir leke sürülmüştür. Hollanda, soğanın virüs yemiş hali olan laleyi soldurmuş, insanlığın yüz karası bir tutum takınarak hasım ülke haline gelmiştir. Beklentimiz, Hollanda'nın gayri hukuki ve gayri ahlaki müdahalelerinin yanına bırakılmaması, bu ülkeye gerekli cevabın her düzeyde verilmesidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihsel hak ve çıkarlarını korkusuzca savunmak bizlerin, tüm vatan evlatlarının en temel haysiyet görevidir. İktidarı ve muhalefetiyle Türkiye yıkılmaz, aşılmaz, geçilmez bir kaledir. Türk milleti zulme karşı dayanışma içindedir. Milliyetçi Hareket Partisi Hollanda'yı lanetlemektedir. Bilinmelidir ki aziz milletimiz 16 Nisan'da Avrupa'ya, terör örgütlerine, Türkiye'nin kuyusunu kazmaya çalışan bütün çürümüş odaklara dersini verecek, sandıkta 'evet' diyecektir."

DİPLOMATİK KRİZ

Dün sabah Hollanda'nın Rotterdam'a gidecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etmesiyle başlayan ve akşam saatlerinde de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın karayoluyla Hollanda'ya ulaşan aracının yolunun kesilip sınır dışı edilmesiyle birlikte Türkiye Hollanda ilişkileri arasında tırmanan gerilimin yankıları sürüyor.

Türkiye, Hollanda'nın engellemelerine karşı hamle olarak Hollanda Büyükelçisinin bir müddet görevine dönmesinin istenmediğini bildirdi.

Diğer taraftan Çavuşoğlu'nun uçuş izni iptali öncesi yaptığı açıklamada "Eğer Hollanda benim uçuş iznimi iptal ederse, eğer böyle bir şey yaparlarsa, ekonomik ve siyasi bizim Hollanda'ya karşı yaptırımımız çok ağır olur" ifadesini kullanmış olması olası yaptırımları ön plana çıkardı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Hollanda'ya ekonomik yaptırım uygulanması konusunda, "Şu anda o noktada değiliz, öyle bir şey söz konusu değil" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem de Hollandalı firmaların Türkiye'den korkmaması gerektiğini söyledi.

Yukarı

Business HT×