BIST 100 9.593,43 % -0,34
USD/TRY 35,2555 % 0,12
EUR/TRY 36,8227 % 0,24
Piyasalar
9.593,31
% -0,35
35,2555
% 0,12
36,8227
% 0,24
1,0399
% -0,06
43,44
0,03
2.612,26
% -0,01
73,21
% 0,80
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Akbank'tan sermaye riskine karşı tahvil kalkanı

Akbank, tek bir tahvil ihracıyla sermaye yeterliliği oranını nasıl 80 baz puan yükseltti?

Akbank'tan sermaye riskine karşı tahvil kalkanı
FIRAT BORA TAŞ 09 03 2017, 14:51

Akbank, 8 Mart'ta sonuçlanan 10 yıl vadeli eurobond tahvil ihracında yüzde 7,2 getiri oranından 500 milyon dolar borçlanma sağladı.

Bankacıların büyük kısmını yabancı yatırımcılar tarafından satın alındığını belirttiği ihraca, bu rakamın 4 katından daha fazla, 2,2 milyar dolar talep geldi.

2,2 milyar dolarlık talep, Türkiye'de Basel III uyumu ihraç edilen sermaye benzeri tahviller arasında en yükseği. Yüzde 7,2'lik oran da Türk bankalarının şu ana kadar yaptığı Basel III uyumlu ihraçlar arasında ABD faizlerinin üstüne ödenen en az prime işaret ediyor.

Basel III uyumlu sermaye benzeri tahvil ihraçları ise son dönemde bankacılık gündeminden tanıdık bir konuyu hatırlatıyor. Bankacılar BDDK'nın Fitch not indirimi ardından risk maliyetlerini düzenleyerek sermaye yeterliliğini yükseltecek düzenlemeleri beklerken Basel III uyumlu sermaye benzeri tahviller kredi yerine sayılarak sermaye yeterlilik oranını tek başına yükseltiyor.

BASEL III UYUMLU TAHVİL SERMAYE YETERLİLİĞİNİ YÜKSELTİYOR

Getiri oranının varlık türünde en düşük olmasına rağmen diğer benzer vadelerdeki eurobondlara görece bir miktar yüksek olmasının nedeni de bu. Sermaye benzeri tahviller, bilançoda doğrudan bankaların sermayesine eklenerek "kritik eşik"ten uzaklaşmalarını, bu sayede de kredi kanallarını açacak gerekli manevralar için alan kazanmalarını sağlıyor.

İLK İHRAÇ 2015'TE VAKIFBANK'TAN GELDİ

Basel III uyumlu sermaye benzeri tahvil ihraçları Türkiye'de henüz çok yeni. İlk ihraç 2015'te Vakıfbank tarafından 2025 vadeli tahville gerçekleşti. O tarihte Banka 500 milyon dolarlık ihraçla sermaye yeterlilik rasyosunu tek bir hamleyle 90 baz puan yükseltmişti.

AKBANK'IN SERMAYE YETERLİLİK ORANI 80 BAZ PUAN ARTABİLİR

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar SGMK ve FX Uzmanı Uygar Kurtbay, Akbank ihracına ilişkin BusinessHT'ye yaptığı değerlendirmelerde, Tier 2 kıymetin ihracıyla sermaye yeterlilik oranında 80 baz puan kadar bir iyileşme yaşanabileceğini belirtiyor.

Akbank'ın mevcut durumda sermaye yeterliliği oranı yüzde 14,1 olan emsallerine benzer şekilde yüzde 14,2. BDDK ise Türkiye'de bir bankanın faaliyetlerine devam edebilmesi için yüzde 12 sermaye yeterliliği şatı koşuyor.

BANKALAR NE ZAMAN BASEL III TAHVİLE YÖNELİYOR?

Bu noktada Kurtbay, "Bankalar sermaye yeterlilik oranı yüzde 12'ye yaklaştığında Basel III uyumlu sermaye benzeri tahvil ihraçlarında çok yüksek maliyetlerle karşılaşabileceklerini bildikleri için oran yüzde 13'lere yaklaştığında önceden hesap yapıp harekete geçiyorlar." diyor. Kurtbay, bir bakanın sermaye yeterlilik oranını yükseltmesi için tek yolun söz konusu kıymetleri ihraç etmek olmadığını belirterek menkul kıymet alımı gibi tekniklere de başvurabileceklerini belirtiyor ancak bu ihraçla tek bir hamlede oranın önemli şekilde artırılabildiğine dikkat çekiyor.

AKBANK'I HANGİ BANKALAR İZLEYEBİLİR?

Akbank'tan sonra başka hangi bankalardan ihraç beklenebileceği noktasında ise Kurtbay, "Sermaye yeterliliklerini düşükten yükseğe doğru sıraladığımızda Halkbank, Vakıfbank, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank ve QNB Finansbank önümüzdeki dönemde Tier 2 ihraçlarda bulunabilecek bankalar olarak karşımıza çıkıyorlar." değerlendirmesinde bulunuyor.

ŞU ANDA HANGİ BANKALARIN BASEL III TAHVİLLERİ PİYASADA?

Şu anda piyasada Akbank'ın yanı sıra İş Bankası, Vakıfbank, Alternatifbank, Yapı ve Kredi Bankası’nın Basel 3 uyumlu tahvilleri piyasada aktif işlem görüyor.

Diğer taraftan bugün Garanti Bankası da 6 yıl vadeli gösterge tahvil ihracı için talep toplamaya başladı. Başlangıç getiri seviyesi yüzde 6 olarak belirlendi.

BONUS: VADE ORTASINDA GERİ ÇAĞIRMA İMKANI

Basel III uyumlu sermaye benzeri tahviller  BBDDK onayı ile geri çağrılabiliyor ve bu da bankaya faiz oranlarında oynaklığa karşı vade ortasında esneklik sağlıyor.

Kurtbay, "BDDK’dan onay almak kaydı ile Akbank 16 Mart 2022'de kıymeti geri çağırma yetkisine sahiptir. Geri çağrılma bütün halinde yapılabilecek parçalı olması söz konusu olmayacaktır. 5 yıl olan 'Call Date' sonrası kıymet geri çağırılmazsa kıymetin kuponu tekrar mid-swap + initial credit spread ile hesaplanıp değiştirilecek ve bu şekilde işlem görmeye devam edecektir." diyor.

 

Yukarı

Business HT×