BIST 100 9.711,22 % -0,11
USD/TRY 32,5452 % -0,07
EUR/TRY 34,8965 % 0,12
Piyasalar
9.711,22
% -0,11
32,5452
% -0,07
34,8965
% 0,12
1,0697
% -0,02
45,00
-0,35
2.318,69
% 0,11
87,81
% -0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

8 soruda gayrimenkul sertifikaları

Bir gayrimenkul projesinin finansmanında kullanılmak üzere projelerden metrekare bazında hisse satın alınabilmesini mümkün kılan gayrimenkul sertifikaları hakkında merak edilen her şey

8 soruda gayrimenkul sertifikaları
BUSINESSHT 08 03 2017, 12:49

1. GAYRİMENKUL SERTİFİKASI NEDİR?

Hükümetin "2016 Eylem Planı" kapsamında geliştirilen "Gayrimenkul Sertifikası Uygulaması", devlet güvencesindeki konut projelerinden metrekare bazında hisse satın alınmasına olanak tanıyor. Yani, bir nevi menkul değerler vasıtasıyla gayrimenkullerde pay sahibi olma.

Proje, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Hazine, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İller Bankası, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) işbirliğinde hayata geçiriliyor.

2. UYGULAMANIN AMACI NE?

Gayrimenkul projelerine önemli bir finansman sağlayacak uygulama ile kentsel dönüşüm projelerinin hızlandırılması ve sürecin önünün açılması hedefleniyor.

Bu projeler, gayrimenkul sertifikasının yanı sıra başka finansman kaynakları ile de finanse edilirse sertifika sahibi yatırımcıların haklarına zarar vermeden projenin sadece sertifika ihracına konu edilmeyen bölümleri üzerinde kısmi teminat verilebilecek. Böylece, projenin finansman kaynakları çeşitlenmiş olacak.

3. GAYRİMENKUL SERTİFİKASI, SAHİPLERİNE NE FAYDA SAĞLAYACAK?

Gayrimenkul sertifikasına sahip vatandaşlar ellerinde yeterli sayıda sertifika var ise proje tamamlandığında alınan hisse oranına göre daire sahibi olabilecek.

Haklarını bu şekilde kullanmak istemeyenler ya da hisse oranları yeterli olmayanlar ise izahname ile ilan edilen oranda faiz alabilecek. Bununla beraber talep görmeyen dairelerin bankaca satılması sonucu elde edilen gelirin paylarına bölünmesi sonucu çıkan tutarı da alacaklar.

4. SERTİFİKALARI KİM İHRAÇ EDECEK?

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, SPK'dan gerekli izni alan inşaat şirketlerinin sertifika ihraç edebileceğini söyledi.  Banka ve aracı kurumlar aracılığıyla satışa sunulacak sertifikalar, borsada da satılabilecek.

5. TOPLANAN FİNANSMAN NASIL DAĞILACAK?

İhraçtan elde edilen fonun yüzde 10'luk kısmı, inşaat başlamadan önce doğrudan ihraççıya, yüzde 80'lik kısmı ise inşaat ilerleme raporlarında belirlenen oranlar ölçüsünde yetkili kuruluş tarafından ihraççıya aktarılacak. Kalan yüzde 10'luk kısmının ise vade sonunda ihraççıya verilecek. Böylece projenin tamamlanması desteklenecek.

6. PROJE TAMAMLANMAZSA NE OLACAK?

Gayrimenkul sertifikası yatırımcılarının haklarının korunması amacıyla inşaat tamamlanma raporları, yapı denetim kuruluşlarınca hazırlanacak.

Sertifika ihracından toplanan fonlar, yapı denetim kuruluşları tarafından hazırlanan inşaat ilerleme raporları dikkate alınarak inşaatın tamamlama yüzdesi çerçevesinde inşaat şirketine aktarılacak. Bu suretle projenin yarım kalma ihtimali önlenecek.

7. SERTİFİKALAR NAKDE DÖNÜŞEBİLİYOR MU?

Sertifika vadesinin sonunda konut yerine sertifikasını nakde dönüştürmek isteyenler, ihraççı tarafından vade tarihinden önceki üç aylık borsa fiyatlarının ortalaması üzerinden geri alabilecek.

Konut edinmek yerine sertifikasını nakde dönüştürmek isteyen yatırımcılar, bu sertifikalara karşılık gelen konut ya da işyeri projesinin yatırımcı taleplerinin alındığı tarihten vadeye kadar olan sürede satabilecek.

Borsa fiyatının bulunmaması ya da fiyatın sıhhatli olmadığı yönünde SPK veya Borsa'nın tespitinin bulunması halinde geri ödeme fiyatının gayrimenkulün piyasa fiyatından yapılması düzenlendi.

8. İLK PROJE NE ZAMAN VE NEREDE GERÇEKLEŞECEK?

İlk gayrimenkul sertifika ihracının TOKİ ve Makro İnşaat'ın gelir paylaşımı ortaklık modeli ile İstanbul Başakşehir'de hayata geçirdiği Park Mavera 3 Projesi'ne yönelik yapılacak.

143 milyon lira hasılat beklenen proje için talepler 29-31 Mart arası toplanacak.

Yukarı

Business HT×