BIST 100 9.142,40 % 0,69
USD/TRY 32,3884 % 0,14
EUR/TRY 35,0346 % 0,05
Piyasalar
9.142,40
% 0,69
32,3884
% 0,14
35,0346
% 0,05
1,0792
% 0,04
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sanayi yıla beklenenden daha iyi başlasa da analistler hala temkinli

TÜİK sanayi üretimi verilerini açıkladı

Sanayi yıla beklenenden daha iyi başlasa da analistler hala temkinli
BUSINESSHT 08 03 2017, 09:59

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Ocak ayında sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1,3, yıllık bazda yüzde 2,6 artarak beklentilerin üzerinde geldi.

Böylece yıllık artış Mayıs 2016'dan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu paylaştığı notta, "Ocak ayındaki sanayi üretimi performansı 2017 yılına öncü göstergelerin işaret ettiğinden daha güçlü bir toparlanma ile girdiğimize işaret ediyor" dedi.

Bloomberg anketine göre analistler sanayi üretiminin aylık bazda yüzde 1, yıılık bazda yüzde 1,8 yükselmesini bekliyordu.

Ocak ayı verileri ise bir önceki yılı kötü kapatan sanayinin yeni yıla toparlanmayla başladığına işaret ediyor. Sanayi üretiminin Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 1,3 artsa da bir önceki aya göre yüzde 0,2 düştüğü açıklanmıştı. Bugün açıklanan veriler kapsamında Aralık ayı yıllık artışı da yüzde 1,3'ten 1,6'ya revize edildi.

Odeabank Ekonomisti Şakir Turan da BloombergHT'ye yaptığı açıklamada, "Ekonomi dışı faktörlerden kaynaklı üretimde aksama olmuş gibi görünüyor ancak bunun dışında bakıldığında üretimin ılımlı toparlanma eğilimi var" dedi.

İç talep üzerindeki kırılganlıkların birinci ve ikinci çeyrekte devam edeceğini açıklayan Turan, yılın ikinci yarısında büyümenin bir miktar dengeleneceğini ancak geçmiş yıllardaki ortalamanın altında kalacağını ifade etti.

Yıl sonu büyüme tahminini yüzde 2,9-3 civarında açıklayan Turan, büyüme rakamlarında ara malından ziyade dayanıklı tüketim ve sermaye mallarına önem atfettiklerini çünkü bu malların talebe etkisinin belirleyici olduğunu söyledi.

Kömürcüoğlu da veriya hala temkinli yaklaşmak gerektiğini belirterek, "Ancak geçen yılın ilk çeyreğinde sanayi üretimi artışının ortalamada yüzde 4,8 olduğu dikkate alındığında bu yıl iktisadi faaliyette güçlü bir toparlanmadan bahsetmek için henüz erken. Son dönemde iktisadi faaliyeti desteklemek adına atılan adımların etkisinin Mart itibariyle daha belirgin hissedilmesi önümüzdeki aylarda (özellikle ikinci çeyrekte) iktisadi faaliyetteki toparlanmanın hız kazanabileceğini gösteriyor" dedi. 

 

 

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, 2017 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 3,7 ile enerjide gerçekleşti.

Alt sektörlerde ise bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 18,0 ile mobilya imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 12,5 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç) ve yüzde 11,2 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

Kömürcüoğlu, "Ana gruplara göre sermaye malları ve enerji üretimi manşeti yukarı taşıyan iki büyük kalem. Öte yandan, ara malı üretiminin katkısının halen ekside olması sanayi üretimindeki toparlanmayı sınırlıyor. Şubat ayında beyaz eşya ve mobilya sektöründeki vergi indirimlerinin şimdilik cılız olan dayanıklı tüketim malı üretimini Mart itibariyle canlandırmasını bekliyoruz" dedi.

SANAYİ-BÜYÜME İLİŞKİSİ ZAYIFLADI MI?

Ekonomist Haluk Bürümcekçi de verinin yıla olumlu bir başlangıca işaret ettiğini, ancak büyümeyle sanayi üretimi arasındaki korelasyonun son zamanlarda zayıflaması nedeniyle büyüme beklentilerinde revizyon yapmadan önce bir süre daha beklemeyi tercih ettiklerini söyledi.

Ekonomist, "Yeni GSYH serisinde açıklanan sanayi sektörü GSYH artışları ile Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) çeyreklik büyümeleri arasında eskiden alıştığımız yakın ilişkinin bulunmamasını da dikkate almak gerekli. Aslında yön olarak ilişki devam etse de, artışların GSYH değerinde SÜE artışlarından daha yüksek, düşüşte ise daha sınırlı olduğu dikkat çekiyor" dedi.

Buna göre öncü göstergeler ilk çeyrekte toparlanmanın belirgin bir hızlanma olmadan devam ettiği sinyalleri verse de, 2017 büyüme tahminlerinde aşağı yönlü risklerin devam ettiğini söyledi.

Bürümcekçi, "TL’deki son sönem değer kaybının yüksekliği, tüketici ve reel kesim güveni ve tüketim ile üretim eğiliminde gözlenen olumsuzluklar, siyasi belirsizlikler ve jeopolitik risklerin devam etmesi ve finansal ve parasal koşulların halen sıkı olması nedeniyle 2017 yılı büyümesi üzerinde aşağı yönlü risklerin ağır bastığını düşünmekteyiz.

Dışsal faktör olarak da Trump’ın uygulayacağı ekonomik ve dış politikalara ilişkin belirsizlikler önümüzü net görmemizi engellemektedir. Bu nedenle yüzde 3 olan tahminimizi hemen revize etmektense bir süre daha gözlem yapmayı tercih etmekteyiz" dedi. 

Yukarı

Business HT×