BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5929 % 0,08
EUR/TRY 35,0077 % 0,44
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5882
% 0,06
35,0077
% 0,44
1,0710
% 0,10
45,35
0,00
2.315,27
% -0,04
88,16
% 0,16
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

PİYASA TURU: Dolarda hızlı yükseliş

Piyasada son durum

PİYASA TURU: Dolarda hızlı yükseliş
BUSINESSHT 08 03 2017, 09:20

16:24 ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,56 ile 2017 yılının en yüksek seviyesine çıktı

16:20 ABD özel sektör istihdamı 3 yılın zirvesinde

ABD'de ADP özel sektör istihdamı Şubat'ta 298 bin artarak Nisan 2014'den bu yana en yükske seviyede gerçekleşti.

Beklenti 187 bindi. Ocak ayı verisi ise 246 binden 261 bine revize edildi.

15:01 Borsada düşüş yüzde 1,5'i aştı

Borsa İstanbul 100 endeks devam eden satış baskısıyla 89 bin 413'e kadar geriledi.

Değer kaybı yüzde 1,54 oldu. 

"Dün bankalarda başlayan kar satışları bugün de devam ediyor." diyen Şeker Yatırım'ın analizi şu şekilde:

Yurtdışı borsalarda karışık bir görünüm varken, gelişmekte olan ülke borsalarında satışların yaşandığı görülüyor. Mart ayı için Fed faiz artırımı olasılığı yüzde 95'ler düzeyine yükselirken, buna paralel ABD tahvil faizlerinde ve DXY endeksinde yükseliş eğilimi var. Bu eğilim gelişmekte olan ülke piyasalarına (EM) yönelik risk alma iştahını azaltırken, başta TL olmak üzere EM kurlarında değer kayıplarına neden oluyor. TL yükselen enflasyon beklentilerinin de etkisiyle negatif ayrışıyor.

Bugün ABD'de açıklanacak ADP özel sektör istihdamı ve toptan satış stokları verisi takip edilecek. Mart ayına ilişkin Fed faiz artırımı olasılığı zaten maksimum seviyelerde olduğu için güçlü gelecek verilerin ekstra bir fiyatlamaya neden olması beklenmez. Ancak beklentilerden zayıf bir ADP verisi başta TL olmak üzere EM kurlarındaki değer kayıplarının bir kısmının geri almasına katkı sağlayabilir.

ABD 10 yıllıklarındaki eğilime paralel yurtiçi 10yy tahvil faizlerinin yükselişini kuvvetlendirmesi durumunda BIST'te banka hisselerinde son iki günde oluşan satış baskısının güçlenerek devam etmesi beklenir. Kısa vadede BIST'te satış baskısı momentum kaybetse de devam edebilir."

14:50 Fed ve TCMB'yi izlerken TL varlıklarda ne beklenmeli?

XTB Menkul Değerler, TL varlıklarda son durum, Fed ve TCMB'nin duruşu üzerine değerlendirmelerde bulundu.

"Gelişen ve gelişmiş ülke ekonomileri büyüme ve enflasyon konusunda daha iyi bir performans sergileyebilir." diyen XTB,  bu senaryoda Fed'in faiz artırım kararının gelişen ülke piyasalarını göreceli olarak daha az sarsabileceğini ifade ediyor. "Öte yanda Fed ötelenmiş faiz artırımını 15 Mart tarihinde yapacak ise üç ay ara ile yaptığı toplamda 50 baz puan ardından Amerikan ekonomisinin tepkisini ölçmek için zamana ihtiyaç duyabilir. Bu durum belki de tamamı ile bekleyerek geçirilecek olan bir yaz sezonu demek ve gellişen ülkelere rahat nefes alma fırsatı demek." değerlendirmesinde bulunuyor.

Öte yandan XTB, Amerikan halkının üç ay ara ile yapılan iki faiz artırımına rağmen güçlü istihdam ve ücret artışları ile tüketime yöneldiği bir ortamın ise korkulu fiyatlamalar anlamına gelebileceği görüşünde. XTB, bu senaryoda "Küresel piyasalarda başlangıçta üyelerin beklentisi olan üçten fazla faiz artırımı fiyatlanmaya başlarsa yılın ikinci çeyreğinde toparlanma umut edilen Türkiye ekonomisi darbe alır." diyor ve ekliyor:

"Her ihtimali düşünmek ve önlem almak zorunda isek gözler TCMB'ye çevriliyor. Merkez Piyasanın Gerisinde Kalıyor Bankanın Ocak ayında atılan adımlara uygun olarak sıkılaştırma tarafında dozu artıracağını düşünüyoruz. Ancak 2016 senesi boyunca bankanın icraatlarına bakıldığında Merkez'in genelde piyasanın gerisinde kaldığı ve Ocak ayı ile hızlandığı bilinen bir gerçek. Bugün Türk Lirası tarafında yaşanan hareket bize piyasaların düşüncesinin banka yine piyasanın gerisinde kalabilir olduğunu gösterdi. Piyasalar doğru düşünüyorsa bize de temkinli olmak düşüyor. Türk Lirası ve Türk Lirası varlık pozisyonları kademeli olarak korunma altına alınmalı.

Dolar/TL paritesinin önümüzdeki günlerde 3,72 üzerinde kalarak kritik 3,75 üzerine atmayı başarması ile şimdilik tarafsız olan görüşümüz TL negatif olarak değişebilir. Volatilitenin artacağı günler yakın olabilir. Korkulan olmaz ise ne ala ama sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş."

14:28 TL yüzde 1,2 değer kaybediyor, borsa 90 binin altında

Dolar/TL, bugün 3,7312'yi test ettikten sonra 3,7150'ye kadar geriledi. Son durumda ise 3,7245'te. TL'nin dolar karşısında günlük bazda yaşadığı değer kaybı yüzde 1,19

Euro/TL 3,9330 ve Sterlin/TL 4,5270

Dün 91 bin 422'yi test eden BIST100 endeksi 89 bin 618'e kadar düştü ve son olarak yüzde 1,28 değer kaybıyla 89 bin 648'de.

12:27 Dolar 3,73'ü aştı

Dolar/TL dolar endeksinde görülen yükselişe paralel yönünü yukarı çevirirken, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın konuşmasının piyasada beklentileri tam olarak karşılamamasının kurdaki kademeli yükselişte etkili olduğu belirtiliyor.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya küresel öngörülebilirliğin düşük olması temkinli bir politika duruşu gerektirdiğini bu çerçevede fiyatlama davranışları yakından takip edilerek gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini söylemişti.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, TL'nin günlük bazda diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştığını söyleyerek, "Çetinkaya'nın konuşması sonrası kurda yukarı hareket görüyoruz. TCMB her ne kadar ek sıkılaştırmaya devam edeceğini söylese de yükselen enflasyon ve gelecek hafta Fed'in faiz artırımı yapacak olması nedeniyle TCMB'nin de üst bant ve geç likidite penceresi faizinde 100 baz puanlık bir faiz artırımı beklentisi var" dedi.

Erkan, "Bugünkü konuşmada buna ilişkin bir sinyal verilmemesi tepkiye neden oldu. Mevcut koşullar zaten ek sıkılaştırmayı gerektiriyor, Fed'in faiz artırmasıyla ABD'de reel faizler artacak ve gelişme olan ülkelerden çıkış yaşanacak. Piyasada TCMB'nin de buna karşı bir hamle yapması gerektiği beklentisi var. Diğer taraftan dolar endeksindeki yukarı hareketin de kurdaki yükselişte etkili olduğunu görüyoruz" dedi.

 

Liradaki değer kaybını Bloomberg’e değerlendiren ING Döviz Masası Müdürü Burçin Metin de doların küresel piyasalarda gelişen ülke para birimlerine karşı değer kazandığını, TCMB Başkanı Çetinkaya’nın açıklamalarında yeni bir bilginin yer almamasının liradaki zayıflıkta etkili olduğunu söyledi.

Metin, "Sanayi üretim verisi güçlü bir toparlanmaya işaret etti ama 2016’nın ilk çeyrek ortalamasının %4,8 olduğu düşünüldüğünde henüz çok güçlü bir canlanmadan söz etmek için erken’’ dedi.

Rabobank Stratejisti Piotr Matys de Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede küresel piyasalarda risk iştahının azalması ve Avrupa’daki siyasi endişeler takip edilirken liranın dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi olduğunu ifade etti.

12:20 Ak Yatırım: Uluslararası Piyasalar Fed'den korkuyor

Ak Yatırım analisti Okan Ertem piyasaların Fed beklentilerini nasıl fiyatladığını değerlendirdi:

"ABD 10 yıllık faiz oranlarının yüzde 2,50’nin üzerine yerleşmeye çalıştığını ve ons altının kritik 1212 dolar civarında tutunmaya çalıştığını gözlemliyoruz. Fed faiz artırımı fiyatlamalarına bakıldığında piyasa 2017 yılının tümünde Fed üye beklentilerinin %87’sini, 2018 yılı için %70’ini fiyatlamış durumda. Ancak önümüzdeki hafta Fed üyeleri 2017 yılında 3 yerine 4 faiz artırımı yönünde tahminlerini revize ederlerse, ABD faizleri ve dolar güçlenmeye devam edebilir. Piyasadaki mevcut korku ve fiyatlamalar bu yönde.

Vadeli piyasalarda (future) yatırımcılar Euro short pozisyonda kalmaya devam ediyorlar. Ancak ne tarihi long ne de short pozisyon var. Aynı belirsizlik opsiyon piyasasında da fiyatlanıyor. Risk reversal’lar (call opsyion vol – put opsiyon vol) son dönemde sert düşerek aşağı yönü fiyatlamış ancak yeniden yukarı tepki vermişti .Orada da belirgin bir yönde pozisyon yok. Future piyasalara bakıldığında Mayıs ve Haziran ayları için ECB’nin mevcut -40 baz puan olan gösterge faiz oranını  -20 baz puana yükseltmesi bekleniyor. Ancak aylık 80 milyar Euro  (Nisan ayından itibaren aylık 60 milyar Euro) tahvil alım programında ise değişiklik beklenmiyor.

Görüşümüz Fransa seçim anketlerinde Le-Pen geriye düşmediği sürece Euro’da yukarı yönlü bir ivme görülmesinin zor olduğu ve ECB’nin mevcut parasal genişleme programında bir değişikliğe gitmeyeceği yönünde. Yarın yapılacak toplantıda ECB’den bir hareket beklememekle birlikte yıl sonu için paritede 1 ve altı tahminimizi koruyoruz."

11:20 Dolar/TL 3,7150'yi aştı

Sabah saatlerinde 3,67'ye kadar gerileyen Dolar/TL 3,7150'ye kadar yükseldi.

09:56 Faizlerde Hazine etkisi

Bloomberg’e konuşan Şekerbank Tahvil Masası Şefi Tunca Alp, “Tahvil piyasasında iki gündür devam eden ihalelerin piyasalar tarafından hazmedilmesi sonucunda faizlerde gevşemenin devam edebileceğini düşünüyoruz” derken, 5 yıllıklarda yüzde 11,25, 10 yıllıklarda ise hedefin yüzde 11,00 seviyesi olabileceğini söyledi.

Pazartesi ve Salı günü gerçekleştirilen 4 tahvil ihalesi ile toplam 14,5 milyar lira borçlanan Hazine, Mart ayındaki 18,5 milyar liralık borçlanma hedefini büyük ölçüde tamamladı. Hazine bugün de 13 milyar lira iç borç servisi gerçekleştirecek.

09:50 Asya piyasaları

Haftaya güçlü bir başlangıç yapan Asya borsaları bugün kâr realizasyonuyla karşılaşırken, Fed'in gelecek haftaki toplantısından faiz artırım kararı çıkacağı beklentisinin güçlenmesiyle beraber yatırımcıların daha temkinli oldukları ve hisse senedi gibi riskli varlıklara iştahın azaldığı görülüyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi, dün iki haftadan uzun bir sürenin en keskin yükselişini kaydettikten sonra bugün açılış sonrası eksiye geçti. Endeks sol olarak yüzde 0.2 artıda bulunuyor. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.6 düşüş ile Asya borsaları içinde kayıplara liderlik ediyor.

09:30 Altın

Altın fiyatları önceki seansa göre yükselse de, ABD'de faizlerin Mart ayında artırılacağı beklentilerinin güçlenmesiyle beraber önceki seansta gerilediği yaklaşık dört haftanın dip seviyelerine yakın seyrediyor.

Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 1,213.6 dolara kadar gerileyerek 3 Şubat'tan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0,1 artışla 1.216 dolarda bulunuyor.

09:20 Petrol

Vadeli petrol fiyatları ABD'nin ham petrol stoklarının art arda dokuzuncu haftada da arttığını gösteren verinin ardından gerilerken, petrol ihracatçısı ülkelerin üretim kesintilerine rağmen petrol piyasasında arz fazlası olduğu endişelerini tekrar canlandırdı. Brent petrolünün en yakın vadeli fiyatı dün yüzde 0.2 ekside kapandıktan sonra bugün de yüzde 0.5 geriledi. ABD'nin ham petrol stokları geçen hafta uzmanların tahminlerinin beş katından fazla artış göstererek 11.6 milyon varil arttı.

09:15 TL'de günün ilk işlemleri

20 Şubat haftasında 3,5561'e kadar gerileyen Dolar/TL, piyasa fiyatlamalarının Mart ayı faiz artırımına verdiği olasılığını yüzde 34'lerden tırmanışa geçmesine paralel şekilde yükseldi.

Mart olasılığı dünkü gibi bu sabah da yüzde 96'da.

Dolar kuru ise 3,6746'da ve TL dolar karşısında yüzde 0,16 değer kazanıyor. Dolar/TL, dünkü işlemlerde 3,7191-3,6712 aralığında işlem gördü ve 3,6809'dan Çarşamba gününe girdi.

Euro/TL 3,8824 ve Sterlin/TL 4,4840

Dün BIST100 endeks yüzde 0,25 düşüşle 90 bin 813'ten kapandı. Aynı gün ABD işlemlerinde iShares MSCI Türkiye ETF'i ise yüzde 0,83 değer kazandı ve bu performansıyla yüzde 0,10 yükselen Gelişen Piyasalar ETF'inden pozitif ayrıştı. 

Yukarı

Business HT×