BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5654 % 0,03
EUR/TRY 34,8944 % 0,09
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5654
% 0,03
34,8944
% 0,09
1,0703
% 0,02
45,35
0,00
2.325,04
% 0,13
88,47
% 0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Doların 3'e düşmesini bekleyen stratejist son yükselişe ne diyor?

BlueBay Varlık Yönetimi'nin Kıdemli Ülke Stratejisti Timothy Ash, TL varlıklarda zayıflayan görünümün 5 nedenini sıraladı

Doların 3'e düşmesini bekleyen stratejist son yükselişe ne diyor?
BUSINESSHT 02 03 2017, 13:02

Şubat ayı başında yaptığı açıklamada, doların referandumdan sonra 3'e kadar düşmesini beklediğini söyleyen BlueBay Varlık Yönetimi'nin Kıdemli Ülke Stratejisti Timothy Ash, Türk Lirası'ndaki son gelişmeler üzerine değerlendirmelerini paylaştı.

"Global arkaplanın Türkiye için destekleyici kalması nedeniyle bu noktada aşırı kötümserleşmiyorum" diyen Ash bu görüşne karşın dikkate değer sarsıntıların da oluşmaya başladığını söyledi.

Ash'e göre TL için genel olarak zayıflayan görünüm şu 5 gelişmeyi yansıtıyor:

1) MERKEZ BANKASININ TAHVİL ALIMLARI

Daha önce Merkez Bankası'nın son zamanlarda hızlandırdığı tahvil alımları, analistler tarafından "kafa karıştırıcı" olarak okunmuştu.

Ash, TCMB'nin bu alımlarıan ilişkin Ertem'in açıklamalarının çok ikna edici olmadığını belirtiyor ve şöyle diyor:

"TCMB kısa vadeli faizleri yükseltip uzun vadeli faizleri baskılayarak piyasalara sıkı para politikası uyguladığı mesajını vermek istiyor ve yeniden sıkılaştırma hedeflerinde ciddi olmadığı mesajını veriyor"

2) SURİYE'DE GERGİNLİK

Ash, Suriye konusunda ise şöyle diyor:

"Suriye'deki gelişmeler ve Türk kuvvetlerinin Rakka'ya hücum olasılığı gerginliğe neden oluyor. Bence Erdoğan Suriye'de güvenli bölge ve İran'a tahakküm vasıtası ile Trump'a Türkiye'nin yeni yönetimin dış politikadaki öncelikleri konusunda yardımcı olabileceği mesajını verebilir.İçeride ayrıca referandum öncesi PYD/PKK tehlikesine karşı koyulması da milliyetçilerin ilgisini çekebilir."

3) DEĞERLEMELER

Ash'e göre piyasa kısa sürede çok yol kat etti ve değerlemeler daha önceki kadar cazip değil.

4) REFERANDUM

Ash, referandum konusunda piyasanın muhtemelen 16 Nisan öncesi temkinli olduğunu belirterek şöyle diyor:

"Konsensüs Erdoğan'ın kazanacağı yönünde beklenti işlerin eskisine dönmesiyle piyasanın dengelenmesi şeklinde.  Ancak anketler yakın ve insanların oylamaya kadar masadan parayı çekip çekmeyecekleri merak ediliyor. Buna Fransız seçimleri de ekleniyor."

5) ENFLASYON

Ash, enflasyon konusunda da TCMB'nin tepkisinin kritik olacağını belirtiyor. Stratejist "Şubat rakamlarının yarın açıklanacağı enflasyonda kısa vadede artış bekleniyor gibi. TCMB buna nasıl yanıt verecek?" diyor.

Daha önce Nomura stratejist olarak da görev yapmış olan BlueBay Varlık Yönetimi'nin Kıdemli Ülke Stratejisti Timothy Ash, Türkiye'yi cazip kılan 10 faktör sıralamıştı.

Yukarı

Business HT×