BIST 100 9.089,32 % 0,10
USD/TRY 32,3859 % 0,13
EUR/TRY 35,0518 % 0,10
Piyasalar
9.090,01
% 0,11
32,3859
% 0,13
35,0518
% 0,10
1,0797
% 0,08
47,82
0,17
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Fed'in en şahin mesajlarından biri "eski güvercinden" geldi

Trump dönemine kadar Fed'in en güvercin yetkililerinden biri olan Brainard, şu ana kadar yetkililerden gelen en şahin mesajlardan birini verdi

Fed'in en şahin mesajlarından biri "eski güvercinden" geldi
BUSINESSHT 02 03 2017, 07:59

Trump iktidara gelene kadar Fed'in "en güvercin" yetkililerinden biri olarak kabul edilen ve seçim döneminde Hillary Clinton'ın Hazine Bakanı adayı olarak görülen Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard'dan şahin bir açıklama daha geldi.

Üstelik bu açıklama bilanço küçültme tarafındaki görüşleriyle birlikte alındığında Fed yetkililerinden son dönemde gelen açıklamaların en şahini olarak gözüküyor.

"Yakın bir zamanda faiz artırımı uygun" diyen Brainard'a göre Fed'in faiz artırması için gerekli koşullar oluştu ve ilerlemenin süreceği varsayılırsa "yakın zamanda" faiz artırarak "kademeli şekilde yola devam edilmeli"

Harvard Üniversitesi'nde konuşan Brainard, Çin ve Japonya'daki iyileşmenin de ABD için riskleri azalttığını belirterek, "Tam istihdama yaklaşıyoruz, enflasyon kademeli olarak hedefimize doğru ilerliyor, yurt dışında büyüme daha sağlam hale geldi ve görünüme yönelik riskler bir süredir olduğu gibi dengede seyrediyor. İlerlemenin süreceği varsayılırsa yakın zamanda faiz artırarak kademli yola devam etmek uygun olacak." dedi.

BİLANÇO KÜÇÜLÜTMEYİ DE KONUŞTU

Brainard ayrıca Fed'in yaklaşık 4,5 trilyon dolarlık bilançosuna da değinerek, bu konuda en başından beri şahin olan yetkililerden bile daha şahin bir duruş çizdi ve ABD ekonomisinin güçlenmeye devam etmesinin bilançoyu ne zaman ve nasıl küçültmeye gideceklerini değerlendirmeye başlamalarını sağlayacağını dile getirdi.

EN GÜÇLÜ ŞAHİN MESAJLARDAN BİRİ

Brainard'ın kısa bir süre sonra faiz artırılmasının uygun olacağı yönündeki mesajlarının yanı sıra bilançoyu küçültmeye başlamaktan bahsetmesi, Fed'in kademeli sıkılaştırmaya yakında devam edeceğine dair güçlü bir sinyal olarak yorumlandı.

OCAK'TA TRUMP'LA ŞAHİN OLDU

Brainard, Ocak ayında yaptığı konuşmasında "eğer mali politikadaki değişiklik iş gücü piyasasındaki gevşekliğin daha hızlı kaybolmasını sağlarsa, diğer tüm faktörler sabit tutulduğunda para politikasındaki ayarlamalar muhtemelen daha hızlı olabilir." görüşlerine yer vererek Trump'a bağlı şahin duruşa geçmişti.

EYLÜL'DE ŞAHİNLEŞMESİNDEN KORKULMUŞTU

Bunun öncesinde "zamansız bir faiz artırımı" endişesinin öne çıktığı 2016 Eylül toplantısı öncesinde güvercinken şahin cepheye geçen Rosengren gibi şahinleşmesinden endişe edilen Brainard bu olasılıkla bile piyasalarda sarsıntıya neden olmuş ancak o konuşmasında “Dezenflasyon baskısı ve yurt dışından zayıf talep ABD ekonomik görünümü üzerinde bir süre daha belirleyici olmaya devam edecek” diyerek piyasanın normale dönmesini sağlamıştı.

Piyasanın endişesi Brainard'ın konuşmasının son ana kadar ajandada yer almaması ve Eylül toplantısı öncesi konuşma yasağının son gününün seçilmesi nedeniyle politika sinyali olarak mı kullanılacağı sorularından kaynaklanmıştı.

FAİZ ARTIRIMI OLASILKLARI YÜKSELİŞTE

2016'da olduğu gibi bu yıl da FOMC üyesi olan Brainard'ın bu açıklamalarıyla birlikte Fed Funds'ta faiz artırımı olasılığı Mart ayı için yüzde 80'de fiyatlanmayı sürdürüyor. 2018 Ocak ayına kadarki toplantılar için oranlar da Mayıs'ta yüzde 83,1'den başlayıp yüzde 98,2'ye kadar çıkıyor.

KAPLAN DA ŞAHİN GÖRÜŞÜNÜ YİNELEDİ

Brainard'dan önce konuşan Dallas Federal Reserve Bank Başkanı Robert Kaplan da Fed'in faizleri daha geç yerine daha erken yükseltmesi gerektiği görüşünü tekrarladı. Kaplan, "Sürece daha erken başlamalıyız, böylece bunun kademeli ve sabırlı olmasını sağlayabiliriz. "dedi.

Yukarı

Business HT×