BIST 100 9.443,48 % -0,85
USD/TRY 32,6015 % 0,22
EUR/TRY 34,7966 % 0,32
Piyasalar
9.443,48
% -0,85
32,6015
% 0,22
34,7966
% 0,32
1,0647
% 0,04
45,49
0,00
2.382,62
% 0,15
87,22
% 0,13
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk piyasalarında Trump hüsranı

Trump'ın merakla beklenen konuşmasında umduğunu bulamayan piyasalarda gözler Fed'e çevrildi

Türk piyasalarında Trump hüsranı
BLOOMBERGHT.COM 01 03 2017, 13:32

Dün ilk kez ABD Kongresine hitap eden ABD Başkanı Donald Trump ekonomi politikasına ilişkin çok fazla detay vermeyerek piyasaları şaşırttı. Uzmanlar, şimdi piyasaların en önemli gündem maddesinin Fed'in bu ayki toplantısı olduğuna dikkat çekiyor.

Turkey Macro View Başekonomisti İnanç Sözer Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, "Trump ne politik ne de ekonomik anlamda somut birşey söylemedi. Gündemin de artık Trump olmadığını anlıyoruz. Şu an Fed toplantısına odaklanılmış durumda" dedi.  

Fed'in toplantı tutanaklarında Mart ayının masada olduğunu gösterdiğini söyleyen Sözer, "bugün itibariyle görüyoruz ki Fed'in Mart'ta faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor" diye konuştu.  



"HAYAL KIRIKLIĞI"

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Birim Müdürü Tufan Cömert de Trump’ın konuşmasının büyük umutların aksine piyasa açısından bir mesaj içermediğini belirtti. Cömert, "Konuşma geneli, Trump’ın seçim vaatlerinin bir toparlaması olarak görülebilir. Bu açıdan piyasalarda bir hayal kırıklığı var" notunu paylaştı.

Fed beklentilerine dair Cömert, "Fed üyelerinden gelen açıklamalara göre Fed’in Mart ayında bir faiz artırımına gitmesi için şartlar gayet uygun..Bu nedenle TL’de kısa vadede göreceğimiz iyimserliğin sınırlı kalacağını düşünüyoruz" dedi.

TEB Yatırım yolladığı notta Trump’ın sunumu sonrası ABD tahvil faizlerinde önemli yukarı hareketlilik olduğunu, konuşmanın gelişen ülke hisse senedi pozitif, gelişen ülke kurları ve gelişen ülke tahvilleri negatif olduğunu belirtti.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan konuşmanın dolar pozitif olduğunu ancak beklentileri tam karşılamadığını söyledi.

Erkan "Eksik istihdamdan yakınan Trump, Obama yönetimini suçluyor. Bu konuda; ABD şirketlerini iç üretime yönelterek Çin, Meksika ve diğer ülkelere kaymış olan imalat istihdamını geri getireceğini zaten biliyoruz. Bunun dışında; ticaret konusunda Çin ve Avrupa’ya yönelttiği suçlamalarla adil ticaret vurgusu benzeşen ifadeler olarak dikkat çekiyor. Vergi indirimleri ise elbette reel sektör açısından avantaj oluşturacak; en önemli soru ise Trump’ın veri indirimlerine karşılık bütçe için nasıl bir kaynak ortaya koyacağı. Bunun ayrıntılarını sanırım Mart ayında borç tavanı görüşmelerinde göreceğiz.

Nette USD pozitif, ancak sayısal veri içermemesi açısından beklentileri tam karşılamayan bir konuşma. Piyasa daha çok Fed tarafına odaklanmış." şeklinde görüş bildirdi.

Yukarı

Business HT×