BIST 100 9.550,48 % -1,34
USD/TRY 32,4974 % 0,21
EUR/TRY 34,5829 % 0,34
Piyasalar
9.550,59
% -1,33
32,4974
% 0,21
34,5829
% 0,34
1,0630
% 0,05
45,08
0,46
2.374,68
% -0,36
89,73
% -0,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

PİYASA TURU: Dolarda neler oluyor?

Piyasalarda son durum

PİYASA TURU: Dolarda neler oluyor?
BUSINESSHT 27 02 2017, 08:49

17:36 Dolarda dalgalı gün

Reuters'a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Gün içinde dolar/TL'de bir miktar düşüş yaşanmıştı ancak daha sonra Hürriyet gazetesine ilişkin haber iyimserliği bir miktar sınırladı. Gün içinde bu haber nedeniyle önemli bir değişim yaşanmadı ancak önümüzdeki dönemde bu sürecin nasıl şekilleneceği takip edilecek" dedi.

Savcılık Hürriyet gazetesinde yer alan "Karargah rahatsız" başlıklı haberle ilgili soruşturma başlatırken, Hürriyet Gazetecilik ve Doğan Holding hisseleri yüzde 5 civarında düşüş gösterdi.

14:45 Borsada son durum

Borsa İstanbul 100 endeks günün ilk işlemlerinde geçen haftaki kapanışına göre 200 puan kadar yükseldikten sonra yönünü yeniden aşağı çevirdi ve şu sırada yüzde 0,35 değer kaybediyor. Seviye 87 bin 948

Yatırım Finansman'dan yapılan değerlendirme şu şekilde:

"Günün ilk yarısında dar bantta hareket eden endekste 87 bin 800 desteği geçerliliğini koruyor. Günün ilk yarısında bu desteğin üzerinde tutunan endekste bu desteğinin üzerinde gün içi alımlar görebiliriz. Ancak beklentimizin aksine 87 bin 800 desteğinin kırılması durumunda endekste bozulma artacağından bu seviyenin altında pozisyonları azaltılabilir ve alt destekler beklenebilir."

14:35 TL çaprazlarda son durum

Dolar/TL son durumda 3,6029'da.

Kur bugün 3,5815'e kadar gerilemişti. 

Euro/TL 3,8119 ve Sterlin/TL 4,4710

TCMB'nin 1 milyar dolarlık ihalesine gelen teklif 750 milyon dolardı. 

Meksa Yatırım, yeni haftada TL'nin volatilitesinin artabileceğini ifade ediyor ve şu 3 gelişmeye dikkat çekiyor:

1. ABD Başkanı Donald Trump Salı gecesi 24.00'da ABD Kongresi'nde konuşma gerçekleştiriyor. Özellikle ekonomi politikasına yönelik vereceği sinyaller bir hayli önemli. Bilindiği gibi Trump, regülasyonları azaltan kararnameyi imzalamış ve geniş kapsamlı bir vergi reformu üzerinde çalıştıklarını dile getirmişti. Her ne kadar piyasalarda maliye politikalarına yönelik beklentiler güçlü dursa da henüz net bir hamle yok. Bu konuyu sadece piyasalar değil FED de yakından takip ediyor. Dolayısıyla Trump'ın yapacağı açıklamalar ABD doları üzerinde oynaklığı artırabilir.

2. Bu hafta içerisinde FED Başkanı Yellen, FED Başkan Yardımcısı Stanley Fisher ve diğer FOMC üyelerinin konuşması bulunuyor. Tabii ki Yellen'in konuşması bir hayli önemli olacak. FED'in yıl içerisinde faiz artırım zamanlamasına yönelik sinyal alınmaya çalışılacak. Yellen her ne kadar faiz artırım zamanlamasını çok yakın olarak nitelendirse de henüz piyasaları Mart ayı faiz artırımına inandırabilmiş değil. Yellen'in konuşmasını bu noktada değerlendireceğiz. Güçlü ekonomi vurgusu ve yine güçlü sayılabilecek bir kısa vadeli zamanlama sinyali Mart ayı olasılığı yükseltmesi ile birlikte ABD doları ve tahvil getirilerinde yukarı yönlü hareketi tetikleyebilir.

3. Cuma günü yurt içi piyasalarda şubat ayı TÜFE verileri açıklanıyor. Piyasa beklentisi aylık yüzde 0,30 ve yıllık bazda ise yüzde 9,60 artıış yönünde bulunuyor. Hatırlatmak gerekirse Ocak enflasyon verileri piyasa beklentilerinden çok daha yüksek açıklanmış ve yıllık enflasyon yüzde 9,22 seviyesine yükselmişti. Enflasyonda yükselişin devamı sürpriz değil fakat beklentileri aşması TL tarafından olumsuz bir fiyatlama oluşturabilir.

11:44 Analistler VİOP'ta son durumu nasıl değerlendiriyor?

VİOP30 Şubat vadeli endeks kontratı 108 bin 275'te. Nisan vade ise aynı anda 108bin 375

Salı günü Şubat vadeli kontratın kapanmasıyla Çarşamba günü yakın vade Nisan'a geçecek. Son durumda Şubat'ta 232 bin 243 Nisan'da 210 bin 206 kontrat açık.

Meksa Yatırım VİOP Direktörü Ergün Tekgül, Şubat vadeli kontrat üzerine yaptığı son değerlendirmede, "Bugün 108 bine doğru/üstünde kısa vadeli long pozisyon düşünülebilir. Bu seviyenin altında ise tercihe bağlı long pozisyonlar taşınmamalıdır. 107 bin 500 107 bine doğru geri çekilme yaşanabilir. 109 bin 300 - 109 bin 600 - 110 bin 200 ise direnç seviyelerini oluşturmaktadır." diyor.

Tekgül, sabah notunda ise daha geniş vadeye ilişkin değerlendirmelerini paylaşarak "Teknik açıdan formasyon özelliği kaybolan endekste aylık ortalama takibi oldukça önemli olacaktır. Aylık ortalamanın tutunması halinde endekste bu kısa vadeli düzeltmenin ardından trend devam edebilir. Aksi halde endekste düzeltme seviyeleri takip edilecektir." demişti. 

11:35 Yeni haftada hangi hisseler aşağı, hangileri yukarı?

Tacirler Yatırım, yeni haftada 6 ayrı hisse için teknik değerlendirmelerini paylaştı.

Tacirler Yatırım bu 6 hissenin 2'sinde yükseliş bekliyor: Enka İnşaat ve Soda Sanayii

4 hissede ise düşüş beklentisi veriliyor: Ford Otosan, Tofaş Otomotiv, Türk Telekom, Vakıfbank

Detaylar şöyle:

Enka İnşaat: "Orta vadeli düşüş trendinde olan Enka İnşaat hisseleri, geçtiğimiz hafta içinde en düşük 5.58 seviyesini test etti ve haftayı 5.62 seviyesinden kapattı. Senette 5.89 seviyesini hedef olarak belirlerken, stop-loss seviyesini ise 5.45 olarak görüyoruz"

Soda Sanayi: "Orta vadeli düşüş trendinde olan Soda Sanayi hisseleri, geçtiğimiz hafta içinde en düşük 5.50 seviyesini test etti ve haftayı 5.59 seviyesinden kapattı. Senette 5.82 seviyesini hedef olarak belirlerken, stop-loss seviyesini ise 5.38 olarak görüyoruz"

Ford Otosan: Orta vadeli yükseliş trendinde olan Ford Otosan hisseleri, geçtiğimiz hafta içinde en yüksek 37.10 seviyesini test etti ve haftayı 37.00 seviyesinden kapattı. Senette 34.72 seviyesini hedef olarak belirlerken, stop-loss seviyesini ise 38.24 olarak görüyoruz

Tofaş: Orta vadeli yükseliş trendinde olan Tofaş Otomobil Fab. hisseleri, geçtiğimiz hafta içinde en yüksek 27.34 seviyesini test etti ve haftayı 27.20 seviyesinden kapattı. Senette 26.20 seviyesini hedef olarak belirlerken, stop-loss seviyesini ise 27.84 olarak görüyoruz

Türk Telekom: "Orta vadeli yükseliş trendinde olan Türk Telekom hisseleri, geçtiğimiz hafta içinde en yüksek 5.90 seviyesini test etti ve haftayı 5.74 seviyesinden kapattı. Senette 5.51 seviyesini hedef olarak belirlerken, stop-loss seviyesini ise 5.86 olarak görüyoruz"

Vakıfbank: "Vakıfbank hisseleri, geçtiğimiz hafta içinde en yüksek 5.48 seviyesini test etti ve haftayı 5.36 seviyesinden kapattı. Senette 4.99 seviyesini hedef olarak belirlerken, stop-loss seviyesini ise 5.67 olarak görüyoruz"

Tacirler Yatırım, teknik analize konu bu 6 hisse için değerlendirmelerinin sadece analiz içerisinde ifade edilen kısa vadeli teknik analiz indikatörleri baz alınarak hazırladığını ve 1 aylık ortalama işlem hacmi 1 milyon Türk lirasından fazla olan şirketleri analize dahil ettiğini belirtiyor.

11:00 Merkez 1 milyar dolarlık swap ihalesi açtı

TCMB, yeni haftanın ilk swap ihalesini de geçen haftalara benzer şekilde yüzde 11 TL faizi ve yüzde 0,75 dolar faiziyle 1 milyar dolar olarak açtı.

10:50 Dolar swap ihalesi öncesi 3,5830'a geriledi

Asya işlemlerinde 3,6086'yı test eden Dolar/TL, TCMB'nin swap ihalesi açıklama saati olan 11:00 öncesi 3,5838'e kadar geriledi.

Finansinvest, sabah notunda 3,60-3,62-3,65 dirençlerine dikkat çekmişti. Finasinvest'in değerlendirmeleri şu şekilde oldu:

"3,55 seviyesine kadar gerileyen dolar kurunda gelen tepki alımları ile 3,60 direnci zorlanmakta. Dolar kuru için yukarıda 3,62 ve 3,65 dirençleri hafta genelinde izlenecektir. Diğer gelişmekte olan ülke para birimleri de dolar karşısında sınırlı değer kayıpları yaşanmakta"

10:25 Trump ile balayı boşanma ile sonuçlanır mı?

İş Yatırım, Trump'ın yarın ABD reformları üzerine yapacağı konuşma öncesi piyasalarda gidişata ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İş Yatırım, "Trump ile balayı boşanma ile sonuçlanır mı?" başlıklı sabah bülteninde şu ifadelere yer veriyor:

"Gelişmekte olan piyasalar Başkan Trump'ı sevdi. Korumacı tedbirlerin alınacağı korkusuyla başkanlık seçimi sonrası yaşanan panik satış dönemi geride kaldı. Vergilerin düşürüldüğü, altyapı yatırımlarının artırıldığı, büyümenin hızlandığı bir ABD hayalini seven gelişmekte olan piyasalar Başkan Trump ile balayı yaşıyor.

Büyümenin hızlanacağı beklentisine rağmen doların değer kazanmaması ve ABD faizlerinin yükselmemesi gelişmekte olan ülke hisse senetlerine ilgiyi artırdı. Seçimler sonrasında Kasım Aralık döneminde 1.9 milyar dolar çıkış görülen gelişmekte olan piyasalar borsa yatırım fonlarına Şubat ortasına kadar olan bir buçuk aylık dönemde 6 milyar dolar para girdi.

Çin, Güney Kore, Meksika gibi ABD'ye büyük çapta ihracat yapan ülkelerin de içinde olduğu MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler hisse senedi endeksi sene başından beri dolar bazında %10'a yakın para kazandırarak altından sonra en çok kazandıran yatırım araçları arasında yer aldı. Yüksek betalı MSCI Türkiye %14 getiri ile gelişmekte olan piyasaların çok daha üzerinde bir getiri sağladı.

Piyasalardaki sert yükseliş dönemleri bizi genelde korkutur. Yüksek dağ ortamında hava koşulları gibi piyasa zirvelerinde de yatırımcıların risk iştahında ani değişimler görülebilir. Cuma günü küresel risk iştahındaki bozulmanın bu nedenle dikkatle izlenmesi gerekiyor.

Açıklanan ekonomik verilerde önemli bir kötüleşme olmamasına rağmen Cuma günü Avrupa ve gelişmekte olan hisse senetleri dolar bazında %1 civarında değer kaybetti. Küresel risk iştahına duyarlı MSCI Türkiye %2 değer kaybederek en kötü performans gösteren piyasalar arasında yer aldı.

Uzmanlar Cuma günü piyasalarda yaşanan satışlara gerekçe olarak Salı günü Başkan Trump'ın Kongre'de yapacağı konuşmayı gösteriyor. Geçmiş tecrübe Trump'ın konuşmalarında sert çıkışlar yapabildiğini gösteriyor. Bu hafta yapacağı konuşma genelde bütçe üzerine olsa da, gelişmekte olan ülkelere yönelik üslubun sertleşmesi piyasalarda kar satışlaarına yol açabilir. Ancak eyleme dönüşmediği müddetçe Başkan Trump'ın vereceği mesajların satış etkisi sınırlı ve geçici olur."

09:20 Borsa ve VİOP'ta bugün ne bekleniyor?

Deniz Yatırım, "Küresel piyasalarda belirli bir yönün olmamasıyla birlikte endekste yatay bir açılış bekliyoruz. Cuma günü düşük hacimlerle geçen seanslarda kayıplar yaşandı. Piyasayı etkileyecek önemli bir haber akışı olmaması nedeniyle küresel piyasalar ve TL endekste yönü belirleyecek ve önümüzdeki iki gün ay sonu olması nedeniyle bazı hisselerde pozisyon kapamaları görebiliriz. BIST100'de işlem bandının 87 bin 500-89 bin 500 aralığında olmasını bekliyoruz." diyor.

Ata Yatırım'ın VİOP'a yönelik değerlendirmeleri şöyle:

"Şubat vade endeks sözleşmelerinin 60 dakikalık grafiğinde görüldüğü Cuma günü gelen satışlar ile yükseliş trendinin destek noktasını kırmıştır. Yeni güne pozitif açılış ile başlayacağını düşündüğümüz sözleşmelerin açılışın ardından 109 bin 250 direnç noktasını kırması durumunda yeniden yükseliş trendi içerisinde işlemlerini sürdüreceğini düşünüyoruz 109 bin 250 direnç noktasının kırılması yükselişleri 109 bin 750 seviyesine kadar taşıyacaktır. Sözleşmelerde yükselişlerin hızlanması ve devam etmesi için 109 bin 750 direnç noktasının kırılması gerekmektedir. Geri çekilmelerin devam etmesi veya yükseliş trendine yeniden girememesi durumunda 108 bin destek noktasının kırılması sözleşmelerde 107 bin seviyesine doğru geri çekilmeler yaşanabilir. Sözleşmelerde Şubat vadenin sonuna gelinmesinden dolayı yatırımcılarımıza Nisan vadede işlem yapmalarını öneriyoruz"

Ziraat Yatırım ise üç hisseye yönelik teknik görünümü şu ifadelerle değerlendirdi:

ALGYO: "Yaşanan kısa vadeli düşüşün ardından, hissenin 50 günlük ortalaması ve yatay desteklerin geçtiği 40 fiyat seviyesi civarında ani alımlarla karşılaşması, söz konusu düşüşün bitmiş olabileceğinin işareti olabilir. Göstergeler tarafına baktığımzda ise, RSI hem yatay hem de eşik 50 seviyesine yakın. Stokastik slow ise aşırı satım bölgesinin hemen üzerinde ve "al" verme eğiliminde. Diğer yandan, orta vadeli yükselen trend çizgisinin de üzerinde kapatan hissenin, kısa vadeli düşüşünü sonlandırarak, bu hafta yükseliş dalgası içerisine girebileceğini tahmin ediyoruz."

SODA: "Tercih ettiğimiz elliott sayımına göre hisse 6,02 zirvesinden yaşadığı düşüş sonrasında bir düzeltme dalgası içerisine girebilir. Göstergeler genel olarak zayıf bir görüntü sergileseler de, momentum çift dibin boyun çizgisi ve referans 100 seviyesinin üzerinde. Bollinger alt bandı, Ichimoku Bulutu ve 50 günlük ortalamasının üzerinde tutunmaya çalışan hissenin bunlardan güç alarak 5,80 - 5,88 bölgesini hedefleyebileceğini düşünüyoruz."

VESBE: "Hisse, tahminimizce düzeltme hareketi içerisinde. Göstergeler de zayıf bir görüntü sergilemekteler. Ancak, tercih ettiğimiz elliott sayımına göre hissede bu hafta tepki alımları gözlenebilir. Halihazırda son yükseliş hareketinin %50'sini geri alan hisse, 50 ve 100 günlük ortalamalarından destek alabilir. Tahminimizce, hisse 20 günlük ortalaması ve 10 Şubat tarihinde bırakılan boşluğa doğru bir tepki yükseliş gösterebilir. Ayrıca, hisse söz konusu seviyeye yükselerek omuz baş omuz formasyon çalışması da yapabilir. Diğer yandan, yukarıda belirttiğimiz gibi hisse düzeltme hareketi içerisinde olabilir. Dolayısıyla, 12,19 seviyesinin altındaki kapanışlarda aşağı yönlü hareketin belirginleşebileceğini hatırlatalım."

 

09:18 Trump'ın vergi reformu açıklamasında analistler ne bekliyor?

Piyasaların merakla beklediği, Trump mali politikalarının en kritik unsurlarından biri olan ABD vergi reformunda yarın ilk detayların netleşmesi bekleniyor.

Gedik Private'ın konuya ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

"Veri akışının oldukça yoğun olduğu bir haftaya giriyoruz. Yarın Trump' ın yapacağı konuşma ve özellikle ekonomide yapacağı icraatlar ile ilgili vereceği mesajlar oldukça önem taşıyor. Trump' ın politikaları ve bunların uygulama olasılığı fiyatlamalar üzerinde etki yaratacaktır. Altyapı, vergi ve sağlık konusundaki açıklamalar izlenecektir. ABD'nin 1 Mart Çarşamba günü açıklanacak olan çekirdek tüketici harcamaları endeksi Fed' in faiz politikası açısından çok önemli. yüzde 2'nin üzerine çıkacak olan çekirdek PCE faiz artırımı periyodunu başlatabilir. Yine aynı gün FED Bej kitabı bulunuyor. Hafta boyunca Fed Başkanlarının ve Başkan Yellen' in Cuma günü yapacağı konuşmalar Fed in Mart toplantısı hakkında piyasalara bir ışık verecektir."

09:15 TCMB yüzde 9,25'te 22 milyar TL kotasyon verecek

Merkez Bankası (TCMB) yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyon miktarını bugün 22 milyar TL olarak belirledi.

TCMB'nin bugün BIST kotasyon yoluyla 21 milyar TL tutarında dönüşü bulunuyordu.

09:10 Döviz piyasalarında neler oluyor?

Sterlin yüzde 0,60'a ulaşan düşüşü ardından şu dakikalarda yüzde 0,20 değer kaybı ile önemli para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden olmayı sürdürüyor. Londra döviz işlem masalarında Times of Londo'nın May'in Mart ayında yeni bir İskoçya Referandumuna hazırlanılmasını söylediği iddiaları tartışılıyor.

Dolar Endeksi ise Avustralya Dolarının yüzde 0,36 ve euronun yüzde 0,10 değer kazancıyla birlikte dengelenerek 101,13'te, Cuma kapanışına göre yatayda.

08:55 Global piyasalarda öne çıkan gelişmeler

Çin Şangay bileşik endeks yüzde 0,41 düşüyor.

Nikkei225'te kayıp ise yüzde 0,90 ve Avustralya ASX200 yüzde 0,26 düşüşte.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik bölgesel gösterge endeks de yüzde 0,34 değer kaybediyor.

Asya piyasalarında bu sabah Trump'ın yarın yapacağı konuşma öncesi stres altındaki yatırımcıların satışları öne çıkarken güvenli liman arayışı hisse senedi piyasalarındaki kayıpları artırıyor.

Söz konusu güvenli liman arayışında ise sadece Trump değil May'in Mart ayında yeni bir İskoçya Referandumuna hazırlanılmasını söylediği iddiaları etkili. Buna bağlı olarak sterlin dolar karşısında 1,24'ün altını test etti ve şu sırada yüzde 0,20 değer kaybı ile 1,2430'da.

08:50 TL'de günün ilk işlemleri

17 Şubat Cuma günü TCMB'nin reeskont kredilere 2 Ocak 2017 kuru olan 3,53'den TL ile ödeme imkanı tanıması ardından düşüşünü hızlandıran Dolar/TL geçtiğimiz hafta 3,5561'e kadar geriledikten sonra Cuma gününü 3,6079'dan tamamladı.

Bu sabah Asya işlemlerinde şu ana kadar izlenen işlem aralığı ise 3,5929-3,6086 oldu ve son kotasyon 3,5995 ile Cuma kapanışının yüzde 0,03 aşağısında.

Aynı anda Euro/TL yüzde 0,10 düşüşle 3,8052'de.

Sterlin/TL ise yüzde 0,50 kadar gerileyerek 4,4750'de.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde 3,8 milyar TL işlem hacmi gören BIST 100 endeksi günü yüzde 0,99 düşüşle 88 bin 258 puandan kapanmıştı.

ABD işlemlerinde iShares MSCI Türkiye ETF'i ise yüzde 2,04 değer kaybetti ve bu performansıyla yüzde 1,18 düşen Gelişen Piyasalar ETF'inden negatif ayrıştı.

 

Yukarı

Business HT×