BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3379 % 0,14
EUR/TRY 35,0611 % -0,03
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3355
% 0,13
35,0608
% -0,03
1,0785
% -0,40
47,65
-0,28
2.220,90
% 1,19
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hareketli haftada piyasaların radarında olacak 5 şey

Bu hafta yatırımcıların gözü bu gelişmelerde olacak

Hareketli haftada piyasaların radarında olacak 5 şey
26 02 2017, 10:01

1) ENFLASYON

Türkiye için haftanın en önemli verisi Cuma günü açıklanacak enflasyon verisi olacak.

TÜFE geçen ay aylık bazda yüzde 2,46, yıllık bazda ise 9,22 artarak beklentilerin çok üzerinde gerçekleşmişti. Ocak ayı enflasyonunun yüksek çıkmasında artan işlenmemiş gıda fiyatları, yükselen enerji fiyatları ve TL'deki değer kayıpları etkili olmuştu.

Bu ay için gelen öncü veriler ise daha ılımlı bir artış olacağına işaret ediyor: 

Uzmanlar da enflasyonun beklentilerden daha fazla yükselmemesi durumunda kurun aşağı yönlü seyrine devam edebileceğini belirtiyor.

2) YELLEN VE FED ÜYELERİNİN AÇIKLAMALARI

Yurtdışı piyasalar ise Fed Başkanı Janet Yellen ile diğer Fed üyelerinden gelen açıklamaları takip ederek faiz artışı sinyalleri arayacak.

Geçen hafta Fed'in toplantı tutanaklarında yetkililerin faiz artışına 'oldukça yakın' olduğu görülmüştü. Bu hafta yetkililerin yapacağı konuşmaların faiz artışının zamanlamasına ışık tutması bekleniyor.

FOMC'de oy hakkı bulunan Robert Kaplan Pazartesi günü, Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in Cuma konuşması bekleniyor. Yine Cuma günü Başkan Janet Yellen da akşam saatlerinde Chicago'da konuşacak. ABD cephesinde bu hafta Fed Bej Kitap Raporu ve 4. çeyrek GSYH verisi de öne çıkıyor.

3) TRUMP'IN SUNUMU

ABD Başkanı Donald Trump ise Salı günü Kongre'de konuşacak.

Yatırımcılar bu konuşmada yeni liderin politikasına dair daha fazla detay arayacak. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, geçen haftaki konuşmasında tamamlanmış vergi reformu paketini, Kongreye ağustos ayı itibariyle sunmayı hedeflediklerini bildirmişti.

4) ŞİRKET BİLANÇOLARI

Bilanço sezonun bitmesine birkaç hafta kala Türk şirketler de finansallarını açıklamaya devam edecek.

Bu hafta gelmesi beklenen sonuçlar arasında Doğuş Otomotiv, Coca cola İçecek, Bizim Mağazaları, Anadolu Efes, Enka İnşaat ve Petkim bulunuyor.

5) DÖVİZ TALEBİNİN SEYRİ VE MERKEZ'İN ATACAĞI ADIMLAR

Dolar/TL'nin seyri açısından ise iki kritik süreç takip edilmeye devam edecek: Sekiz haftadır kesintisiz bir şekilde döviz mevduatlarını artıran yerlilerin döviz talebinin seyri ve Merkez Bankası'nın yaptığı sıkılaştırmalara ek atacağı yeni adımlar.

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci Cuma günkü notunda TL'de devam eden güçlü değerlenme sürecinde iç nedenlerin yanı sıra küresel bir boyutu da olduğunu söyleyerek, ABD'de Trump'ın siyasi manada normalleşmesi ve bu düzlemde risk iştahının iyileşmesiyle ucuz olarak adledilen Meksika pesosu gibi paralara ilgi oluştuğunu söyledi.

Türk mali piyasalarına Ocak ayının son haftasından bu yana para girişi yaşandığını bunun en bariz şekilde döviz mevduatlarındaki artışta görüldüğünü söyleyen Keresteci, "Çok canlı bir döviz talebi var. Bu talep kurlardaki düşüşü bir noktadan sonra durdurup ana eğilimi tersine çevirebilir.

Bu süreçte TCMB'nin müdahaleleri ile brüt döviz rezervi de 104 milyar dolar ile 2012 yılı Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Reeskont kredilerinin TL ödenmesi kapsamında 31 Mayıs'a kadar bu rakamda 4 milyar dolar civarında bir düşüş yaşanma ihtimali de var. Yani, TCMB'nin mermileri de hızla tükeniyor. Başka bir ifade ile TL'deki değerlenmenin uzun süre devam etmesini beklemek rakamlar itibariyle pek de makul görünmüyor" dedi.

Yukarı

Business HT×