BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5858 % 0,17
EUR/TRY 34,7936 % 0,31
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5858
% 0,17
34,7936
% 0,31
1,0654
% 0,11
45,44
-0,05
2.393,60
% 0,61
87,58
% 0,54
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İki kurum iki tavsiye: Hangi gelişen ülke para birimine yatırım yapmalı?

Goldman Sachs ve Societe Generale analistleri gelişen piyasa para birimlerini mercek altına aldı

İki kurum iki tavsiye: Hangi gelişen ülke para birimine yatırım yapmalı?
13 02 2017, 10:54

Küresel piyasalarda gözler ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın vadettiği vergi indirimleri ve atacağı adımlardayken, değişen dengelerin gelişen piyasaları nasıl etkileyeceği de merak konusu.

Özellikle son günlerde dolarda görülen geri çekilmeyle hareketlenen gelişen ülke para birimlerinin nasıl performans göstereceğine dair farklı görüşler dile getiriliyor.

İşte Goldman Sachs ve Societe Generale analistlerinin gelişen piyasa öngörüleri ve tavsiye ettikleri para birimleri:

SOCİETE GENERALE

Societe Generale gelişen piyasalar döviz stratejisi müdürü Jason Daw, dolar riskinde kayda değer bir değişme olmadıkça, gelişen piyasaların sermaye akımlarını çekmek için büyüme ve kârlılık hikayelerini geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Gelişen ülke  parar birimlerinin orta vadede kazanması için de yapılması gerekenler olduğunu söyleyen Daw, Societe Generale'nin gelişmekte olan piyasa para birimlerine yönelik "ayı" görüşü koruduğunu ve yüksek getirili piyasaları düşük getirili piyasalara tercih ettiğini kaydetti.

SocGen, Ocak ayı sonunda siyasi dinamiklerdeki ayrışmaya bağlı olarak Güney Afrika randı/Rus rublesi paritesinde kısa pozisyon önerirken, ABD doları/Meksika pesosunda uzun pozisyonunu korudu.

Daw, geçtiğimiz hafta Türk lirasında ise daha olumlu bir konuma geçerek Euro/TL kurunda "cezbedici" değerlemelere bağlı olarak kısa pozisyon önerisinde bulunmuştu.

GOLDMAN SACHS

Goldman Sachs da gelişen piyasa para birimlerinin sunduğu carry trade fırsatlarına dikkat çekti.

Analistler gelişmekte olan piyasa para birimleri arasında "iyi carry trade" fırsatlarından, yüksek performans gösteren Rusya rublesi ve rubleye görece biraz daha düşük performans göstermekle birlikte Brezilya realinin artık dirençle karşılaşabileceğini söylerken; Güney Afrika randı ve Hint rupisinin parlamaya başlayabileceğine dikkat çekti.

Aralarında Robin Books'un da bulunduğu Goldman Sachs analistleri, temel göstergelerin halihazırda iyi carry trade fırsatı sunan gelişmekte olan piyasa para birimlerinde uzun pozisyonlanma lehine olduğunu belirtti.

Goldman analistleri, en düşük değerli gelişmekte olan piyasa para birimleri arasından Meksika pesosunu Türk lirasına tercih ettiğini kaydetti.

Raporda, ABD'den gelen ve gelişmekte olan Asya ekonomilerini hedef alan korumacı tehditin "gerçek" olduğu, aynı şekilde Çin tarafından gelecek yeni büyüme olasılığının ve yuana ilişkin endişelerin de "gerçek" olduğu belirtildi.

Goldman bu görüşü nedeniyle bölgede açık ekonomilerde para birimlerinde zayıflama görüşünü sürdürüyor.

Analistler, Orta ve Doğu Avrupa'da ise Polonya zlotisini tercih ediyor.

Yukarı

Business HT×