BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5135 % -0,17
EUR/TRY 34,9343 % 0,23
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5151
% -0,16
34,9357
% 0,24
1,0718
% 0,17
44,89
-0,46
2.329,81
% 0,59
87,93
% -0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bankacılara "kredi zimmeti" kaldırıldı

Kredi kullandırma ve yapılandırma işlemleri zimmet suçu oluşturmayacak

Bankacılara "kredi zimmeti" kaldırıldı
BUSINESSHT 09 02 2017, 08:10

Başbakan Binali Yıldırım tarafından bankacıları aşırı tedbirli olmaya sevk ettiği gerekçisiyle eleştirilen ve kullandırmış oldurdukları kredi ödemelerinde sorun yaşanması durumunda emeklilik dönemlerinde dahi hapse varan cezalara kapı açan "kredi zimmeti" kaldırıldı.

687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bankacılık mevzuatı ile bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama veya yeniden yapılandırma işlemlerinde zimmet suçlaması yapılamayacak.

TBB: KREDİ İŞLEMLERİNİN ZİMMET SUÇU OLMADIĞI NETLEŞTİ

Konuya ilişikin açıklamada bulunan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) söz konusu değişiklik ile kredi kullandırma ve yapılandırmalarda yaşanan belirsizliğin ortadan kalktığı belirtildi.

TBB şu açıklamada bulundu:

“Düzenleme zimmet suçuna ve cezalandırılmasına ilişkin bir değişiklik getirmemiştir. Yapılan değişiklikle kurallara uygun kredi kullandırmanın ve yapılandırmaların zimmet suçu olmadığı açıkça düzenlenmiştir.

Bu sayede uygulamada farklı yorumlamalardan kaynaklanan ve çok ciddi sorunlara neden olan belirsizlik ve tereddüt ortadan kalkmıştır. Düzenleme ile getirilen 'Bankacılık mevzuatı ile bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama yahut sair yöntemlerle yeniden yapılandırma işlemleri zimmet suçunu oluşturmaz' ifadesi ile bankacılıkta kredi ve ek kredi kullandırma, temdit etme, taksitlendirme, teminata bağlama veya diğer yöntemlerle yeniden yapılandırma işlemlerinin bankacılık mevzuat ve ilkelerine uygun olsa da zimmet suçunun oluşabileceğine ilişkin yorumlamaların önüne geçilmiştir.

Değişiklik bankaların ve bankacıların bankacılık mevzuatına, doğru risk yönetimi ilke ve prensiplerine ve uluslararası iyi düzenlemelere uygun hareket etmeye devam edeceklerini teyid etmektedir.”

BDDK/AKBEN: BANKACILAR KREDİ VERİRKEN 10-15 YIL SONRASINDAN KORKUYORDU

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ise "Bankacıların kredi verirken, "10-15 sene sonra ne olacak?" diye korktukları bir durum vardı. Kredinin verildiği tarihte gerekli tedbirler alınmışsa, bunun zimmet olmayacağını netleştirmek için bir düzenleme yapıldı" dedi. Akben, bu durumun bankacıların bundan sonra önüne gelene kredi verebileceği anlamına gelmediğini de vurguladı.

Başbakan Binali Yıldırım, Ocak ayı sonunda yaptığı bir açıklamada, kredi kullandırma konusunda banka yöneticilerini aşırı tedbirli olmaya sevk eden "zimmet" konusuna ilişkin çalışma yürütüldüğünü belirterek, "Zimmet konusundaki katı tutumu biraz esnetiyoruz. Bunun kararını aldık ve bugünlerde o düzenleme de devreye girecek" demişti.

KREDİLER İÇİN EK FIKRA

5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun zimmet konusunu düzenleyen 160. maddesine eklenen fıkra şu şekilde:

“Bankacılık mevzuatı ile bankacılık usul ve prensiplerine uygun kredi kullandırma, bu kredileri temdit etme veya ek kredi kullandırma, taksitlendirme, teminata bağlama yahut sair yöntemlerle yeniden yapılandırma işlemleri zimmet suçunu oluşturmaz.”

Yukarı

Business HT×