BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3394 % 0,15
EUR/TRY 35,0672 % -0,01
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3382
% 0,14
35,0660
% -0,01
1,0786
% -0,39
47,65
-0,28
2.221,20
% 1,20
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa'da sebze fiyatları tavan yaptı, alım sınırı geldi

Avrupa’nın taze sebze ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan İspanya’da patlıcan fiyatları yüzde 132 arttı, marul ve brokoli gibi ürünler için de alım sınırı uygulanıyor

Avrupa'da sebze fiyatları tavan yaptı, alım sınırı geldi
DÜNYA 07 02 2017, 08:48

TÜİK'in yeni yıl için açıkladığı ilk tüketici enflasyonu rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesi ve üreticilerin maliyet baskısında görülen keskin artış, global ölçekte fiyat hareketlerini ekonomistlerin yakın takip listesinde ilk sıraya yerleştirdi.

Bu noktada da sebze fiyatlarında yaşanan artışlar dikkat çekiyor. Avrupa’da kötü hava koşulları nedeniyle başlayan gıda krizi büyüdüğü belirtiliyor, bazı ürünlerde fiyat artışı yüzde 100'ü aşıyor.

Karne uygulamasına benzetilen satın alma kotaları da başladı.

Dünya'dan Evrim Küçük'ün haberine göre dondurucu soğukların sebze üretimini vurması başta İngiltere ve İrlanda olmak üzere birçok ülkede sebze sıkıntısı yaratırken, fiyatlar da hızla yükselmeye başladı. İngiltere’de geçtiğimiz hafta başlayan ‘marul ve brokoli satışına sınırlama’ yetkilileri harekete geçirirken, sıkıntının ilkbahara kadar sürebileceği uyarısı yapılıyor. Avrupa’nın ekmek sepeti İspanya’nın güney kesimlerini etkisi altına alan kış Avrupa’da özellikle salatalık malzemesi olarak kullanılan sebzeleri vurdu. Kabak, patlıcan, marul, karnıbahar, ıspanak, kereviz, brokoli, domates üretiminin aldığı darbe Avrupa’nın birçok ülkesinde tüketiciye yansımaya başladı. Avrupa’da sebzenin ana vatanı İspanya’nın Murcia ve Valencia’daki ürünün karlar altında kalması, İtalya’da soğuk havanın Sicilya’ya kadar inmesi süpermarket raflarını etkilemeye başladı.

TÜKETİCİYE ALIM SINIRI GELDİ

İngiltere’de süpermarket zinciri Tesco, marul satışına kısıtlama getirdi. Tesco, müşterilerinin her alışverişlerinde en fazla üç marul satın almalarına izin vereceğini bildirdi. Bu arada İngiltere’nin bir diğer süpermarket zinciri Morrisons da müşterilerine brokoli satışını sınırlandırdı. Morrisons müşterilerinin her alışverişlerinde en fazla üç brokoli sınırı getirdi. İrlanda’nın önde gelen marketlerinden Jackie Leaonard & Sons yetkilileri de büyük bir sebze sıkıntısı baş gösterdiğini bildirdi ve sıkıntının altı hafta sürebileceği uyarısı yaptı. Benzer bir uyarı da Finlandiya’dan geldi. S Group ithal sebzede sıkıntı yaşandığını, fiyatların yükselmeye başladığını bildirdi. Kesko sebze satış müdürü Liisa Eronen de, son 20 yılın en kötü sebze açığı ile karşı karşıya olduklarını belirterek, özellikle domates, marul ve biberde ciddi bir sıkıntı yaşadıklarını kaydetti. Bu nedenle fiyatların bir süre daha yüksek kalmasını beklediklerini belirtti.

FİYAT ARTIŞLARI YÜZE 100'Ü AŞTI

Avrupa’da soğuk hava fiyatları giderek yükseltiyor. Avrupa’nın taze sebze ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayan İspanya’da hükümet, 8 Ocak ile 15 Ocak arasında patlıcan kilogram fiyatının yüzde 132 yükseldiğini bildirdi. Kabak fiyatları yüzde 60 yükselirken aynı dönem içinde bazı domates türlerinin fiyatında yüzde 45 artış meydana geldi. İspanya’nın en büyük tarım birliği Asaja’nin sözcüsü Estrella Larrazabal, serada üretim yapan üreticinin de hasar bildirmeye başladığını ve bunun da yakında fiyatlara yansıyabileceğini söyledi. İspanya meyve ve sebze yetiştiricileri birliği FEPEX, ıspanak ve marul gibi ürünlerindeki kıtlığın ise nisanın başına kadar devam edeceğini söyledi. Yunanistan, İtalya ve Fransa’da da üretimin kötü hava koşullarından olumsuz etkilenmesi nedeniyle kıta genelinde sebze sıkıntısının derinleşmesinden endişe ediliyor.

 

Yukarı

Business HT×