BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5555 % -0,04
EUR/TRY 34,9407 % 0,25
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5555
% -0,04
34,9407
% 0,25
1,0704
% 0,05
45,35
0,00
2.317,31
% 0,05
88,02
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Beyaz eşyada Nisan sonuna kadar ÖTV kalktı

Beyaz eşyada 30 Nisan 2017'ye kadar ÖTV oranı yüzde 0 olarak uygulanacak

Beyaz eşyada Nisan sonuna kadar ÖTV kalktı
BUSINESSHT 03 02 2017, 08:50

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan 9759 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile beyaz eşyada Nisan sonuna kadar yüzde 6,7 olan özel tüketim vergisi oranları sıfırlandı.

Aynı şekilde mobilya ürünlerinde KDV oranı ise yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak.

Bakanlar Kurulu ayrıca gross tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan KDV'yi de herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırladı.

İşte bugün itibariyle yürürlüğe giren kararla ilgili bilmeniz gerekn her şey:

 

HANGİ ÜRÜNLER KAPSAM DAHİLİNDE?

Kapsama listesi şu şekilde:

*Buzdolapları

*Bulaşık makinaları

*Çamaşır makinaları

*Klimalar

*Küçük ev aletleri

*Kurutma makinaları

*Elektrikli süpürgeler

*Su ısıtıcılar

*Saç makinaları

*El kurutma makinaları

*Ütüler

*Ev elektronikleri

*Elektrikli ısıtıcılar 

*Termosifonlar

Bakanlar Kurulu kararıyla ayrıca, ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan ÖTV oranı da 30 Nisan'a kadar yüzde 8 olarak tespit edildi. Diğer taraftan aynı kararla gross tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan KDV'yi herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırladı. 

FİYATLARA YANSIYACAK MI?

"ÖTV oranının 30 Nisan’a kadar sıfırlanmasına yönelik kararını, sektör açısından olumlu karşılıyoruz ve tüketici için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz" diyen Dinçer, "Özellikle döviz kuru ve maliyetlerin yükseldiği bir dönemde yaşanabilecek fiyat artışları karşısında tüketici de önemli bir avantaj yakalamıştır" dedi.

Dinçer, kendilerinin de ÖTV’nin sıfırlanması kararı çerçevesinde, bu indirimi fiyatlarımıza yansıtacaklarını belirterek,  "Fiyatların düşmesiyle beraber özellikle Mayıs ve Haziran aylarında yoğunlaşan evlilik ve çeyiz alışveriş talebinin öne çekileceğini tahmin ediyoruz. Her evin temel ihtiyacı olan beyaz eşyada sektörünün çağrılarına cevap veren bu önemli gelişme ülke ekonomisine katkı sağlayan bir adım oldu" açıklamasında bulundu. 

SEKTÖRÜ NASIL ETKİLEYECEK?

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, beyaz eşyada uygulanan ÖTV'nin 30 Nisan'a kadar kaldırılmasına yönelik düzenlemenin iç pazardaki daralmanın önüne geçeceğini söyledi.

Düzenleme ile birlikte tüketici güven endeksinin yavaşladığı bir ortamda, son aylarda Türk beyaz eşya sektöründeki olumsuz sinyallerin de sona erdirildiğini belirten Güler, ÖTV'nin kaldırılmasının iç pazardaki daralmanın önüne geçeceğini söyledi.

Güler, "ÖTV teşviki 60,000 doğrudan, 600,000 dolaylı istihdam sağlayan, 500'ü aşkın yan sanayi ve 15,000 bayiye sahip çok geniş bir eko sistemi canlandırarak, ekonomik ivmeyi artıracaktır" dedi.

TÜRKBESD verilerine göre, beyaz eşya sektöründe altı ana ürün içeren iç satışlar 2016 yılında yüzde 5 artışla 7.47 milyon adet oldu.

ÖTV teşvikinin en son 2009 yılında gerçekleştiğini belirten Güler "2009 yılında örneğini gördüğümüz üzere ÖTV'nin kaldırması satışlara müspet yansıtacaktır" ifadelerini kullandı.

Güler, satışların artmasıyla birlikte elde edilecek kurumlar vergisi, KDV, stopaj, muhtasar gibi gelirlerin de devletin ÖTV kaybını fazlasıyla karşılayacağını söyledi. 

BORSAYA ETKİSİ NASIL OLUR?

ÖTV düzenlemesi sonrası ilgili sektör hisseleri bu sabah endeksten pozitif ayrışırken, güçlü yükseliş gösteren hisselerden Vestel Beyaz Eşya yüzde 5, Arçelik yüzde 3 üzeri primli seyrediyor.

Tera Menkul'ün bu sabahki değerlendirmesinde, düzenlemenin Arçelik, Vestel Beyaz Eşya, Alarko Carrier ve Doğtaş Kelebek hisseleri için pozitif olduğu belirtildi.

 

Deniz Yatırım da, "Kararın özellikle ilk çeyrekte beyaz eşya satışlarına pozitif etki yaratmasını bekliyoruz. Buna göre de özellikle Arçelik, Vestel Beyaz Eşya ve Vestel Elektronik hisseleri karardan pozitif etkilenecektir. Yurt içi satışlar Arçelik'in toplam satışlarının yüzde 40'ını Vestel Beyaz Eşya'nın toplam satışlarının ise yaklaşık üçte birini oluşturuyor" dedi.

Yukarı

Business HT×