BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,5090 % -0,09
EUR/TRY 34,7760 % -0,56
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,5090
% -0,09
34,7760
% -0,56
1,0693
% -0,34
44,70
-0,19
2.337,96
% 0,24
89,50
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

5 kurum 5 tavsiye

Analistlerden bilanço sezonu için hisse tavsiyeleri

5 kurum 5 tavsiye
CEREN DİLEKÇİ 02 02 2017, 17:36

13 Mart'a kadar devam edecek dördüncü çeyrek bilanço dönemine ilişkin aracı kurumlar beklentilerini açıkladı. Bankalar için 1 Mart son bilanço tarihi olarak
belirtilirken, finans dışı şirketlerin bilançoları ise 13 Mart tarihine kadar devam edecek.

İşte kurumların beklentileri:

GARANTİ YATIRIM BANKACILIK ANALİSTİ RECEP DEMİR: AKTİF KALİTESİ İLE SERMAYE YETERLİLİĞİNİ YÖNETEBİLEN BANKALAR ÖNE ÇIKACAK

Demir, bankalarda yıllık bazda yüzde 40 oranında kar artışı beklediklerini kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Dördüncü çeyrek, üçüncü çeyrek kadar karlı olmayacak, yüzde 6 oranında kar daralması bekliyoruz. Kredi büyümesi, üçüncü çeyreğe göre bir miktar daha yüksek olacak. Hesaplamalarımıza göre önceki çeyrekte yüzde 1,5 olan kredi büyümesi şu anda yüzde 2,5 seviyesinde. Marj tarafında bankalar bir miktar zayıf görünüyor. Özellikle TÜFE'ye endeksli bonoların getirisi bu çeyrekte biraz zayıf olacak.

Bu yılın konusu aktif kalitesi ve sermaye yeterliliği. İki tarafı iyi yönetebilen, rasyolarını koruyabilen bankalar ön plana çıkacak. Akbank ve İş Bankası, iki tarafta da güçlü seyirlerini devam ettiriyorlar. 2017 yılı maliyet yönetimi yılı olacaktır."

İŞ YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ BÜLENT ŞENGÖNÜL: SANAYİ ŞİRKETLERİNİN KARINDA YÜZDE 60 ORANINDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ

Bilançolarda genel olarak beklentilere paralel bir görüntü olduğunu bildiren Şengönül konuyla ilgili şunları söyledi: "Son çeyrekte belirleyici olan en önemli faktör kur hareketiydi. TL'nin dolara karşı yüzde 17'lik değer kaybı var. Bunun yarattığı etkiler son çeyrek bilançolarında incelenecek. Finansallarda olumlu bir görüntü var. Son çeyrekte üçüncü çeyreğe göre yavaşlama da olsa güçlü kar görünümü devam ediyor. 2016'da takip ettiğimiz bankaların yüzde 45'lik kar artışını yakalamasını bekliyoruz. Son çeyrekte kamu bankalarının ön plana çıkacağını düşünüyoruz.

Özellikle Vakıfbank için beklentimiz piyasa beklentilerinin üzerinde. O anlamda banka için olumlu bir sürpriz yaratabileceğini düşünüyoruz. Sanayi şirketleri, kur etkisinin fazla hissedildiği bir alan.

Sanayi şirketlerinde geçen yılın aynı dönemine göre karlılıkta yüzde 60'lık düşüş öngörüyoruz. Olumlu etkilenecekler arasında Ereğli Demir Çelik, Aselsan ve cam grubu şirketleri yer alıyor. Kur artışından olumsuz etkilenecek şirketler arasında Türk Telekom, Turkcell, Ak Enerji, Gübre Fabrikaları geliyor.

TL'de zayıflama trendinin sürmesini bekliyoruz. Bu anlamda 2017 sonuna baktığımızda 2016 gibi bir görüntü ortaya çıkacak. Yani ihracatçı, gelir yapısı içerisinde döviz ağırlığı fazla olan firmalar ön plana çıkacak."

ATA YATIRIM ARAŞTIRMADAN SORUMLU GENEL MÜDÜR YARDIMCISI CEMAL DEMİRTAŞ: 2017'DE BANKALARDA KAR BÜYÜMESİ EKSİYE GEÇEBİLİR

Yüksek borçlu şirketler dördüncü çeyrekte negatif etkilenirken, borcu dengeli olan şirketler için son çeyreğin iyi geçtiğini söyleyebiliriz. 2016'da bankalarda yüzde 38'lik kar büyümesi olmuştu. 2017'de büyümenin eksiye geçebileceğini düşünüyoruz. Sanayi ya da banka dışı şirketlerin seçici olarak ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Ereğli, Tüpraş, Soda Sanayii, Aksa gibi şirketler ön plana çıkacak. Önümüzdeki yıl için bakarsak dengeli borç yapısına sahip Arçelik, Tofaş gibi şirketler ön plana çıkacak. Mayısa kadarki dönemde temettü veren şirketler ön plana çıkacak. Temettü hisselerine doğru bir hareketin olmasını bekliyoruz.

AK YATIRIM: DÖVİZ AÇIK POZİSYONU BULUNAN ŞİRKETLER OLUMSUZ ETKİLENECEK

Ak Yatırım Araştırma Birimi tarafından açıklanan rapora göre kurum, şirketler için yıllık bazda %27, çeyreksel bazda ise %19 daralma öngörüyor.
 
Finans dışı şirketlerin net kârlarında göreli zayıf yerel kur nedeniyle önceki yıla kıyasla düşüş beklentisine dikkat çekilen raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

"Araştırma kapsamımızdaki finans dışı şirketlerin toplam net kârının dördüncü çeyrekte bir yıl öncesine göre %48 azalmasını (yüksek kur zararı beklediğimiz TTKOM hariç tutulduğunda sadece %9 azalma), ancak FAVÖK’ünün %24 artmasını bekliyoruz. Kârlılıkta yaşanan bu düşüş ağırlıklı olarak 4Ç16’da, 4Ç15’e göre artış göstermesini beklediğimiz kur farkı zararlarından kaynaklanıyor. 4Ç16’da TL’nin sepet karşısındaki değer kaybı yaklaşık %12 oldu. Son çeyrekte TL’de görülen zayıf trendin, Türk Telekom, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Migros ve Torunlar GYO gibi yüksek döviz açık pozisyonu bulunan şirketleri olumsuz etkilemesini bekliyoruz.
 
Bankalardaki provizyon karşılıkları ve operasyonel maliyetler nedeniyle finans şirketlerinin çeyreksel kârlarında daralma bekliyoruz. Araştırma kapsamımızdaki banka, sigorta ve GYO hisseleri için yıllık bazda %9,0 daralma tahmin ediyoruz. Bankalarda 4Ç16’da çeyreksel bazda %7,2 daralma öngörürken, yıllık bazda %12 büyüme öngörüyoruz. GYO’ların kârlarında konut teslimlerinin düşük kalmasından kaynaklı olarak düşüş öngörüyoruz.
 
Şirket bazında Ereğli Demir Celik, Kardemir, Tekfen, Aselsan ve Soda Sanayi’nin görece kuvvetli 4Ç16 sonuçları açıklamasını bekliyoruz. Diğer taraftan Bizim Toptan, Cimsa, Akcansa, TAV Airports ve Koç Holding sonuçlarının nispeten zayıf kalmasını bekliyoruz."

TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA MÜDÜRÜ BAKİ ATILAL: ŞİRKETLERİN BİLANÇOSUNDA BAZ ALDIĞI PARA BİRİMİNE DİKKAT

Dördüncü çeyrek bilanço dönemde bankalardan çok finans dışı kesimin önemli olacağını belirten Atılal, otomotiv ve emlak sektöründe mevcut durum için kur etkisinin önemli olacağını, hisse bazında otomotiv sektöründe Otokar ve Tofaş'ı tercih ettiğini söyledi. Beyaz Eşya'da ise Arçelik'in öne çıkaran Atılal demir çelik sektöründe Erdemir'i Kardemir'e tercih ettiklerini söyledi.

Diğer taraftan Atılal, döviz pozisyonları değerlendirilirken şirketlerin bilançosunda baz aldığı para biriminin gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.

Atılal, Enka İnşaat örneğini vererek "Enka'nın dolar bazlı bilanço tuttuğu es geçilip inanılmaz dolar varlığı var dolayısıyla inanılmaz kur farkı yazacak beklentisi oluşuyor" dedi.

 

Yukarı

Business HT×