BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bilanço sezonunda hangi sektör, hangi hisse?

Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Baki Atılal, BloombergHT canlı yayınında sektörel ve hisse bazında 4. çeyrek bilanço dönemine ilişkin değerlendirmelerini paylaştı

Bilanço sezonunda hangi sektör, hangi hisse?
BUSINESSHT 02 02 2017, 12:10

Turkish Yatırım Araştırma Müdürü Baki Atılal, Bloomberg HT Yatırım Kulübü programı canlı yayınında Açıl Sezen'in konuğu oldu. Programda sektörel ve hisse bazında dördüncü çeyrek bilançolarına dair değerlendirmeler paylaşıldı.

Dördüncü çeyrek bilanço dönemde bankalardan çok finans dışı kesimin önemli olacağını belirten Atılal, otomotiv ve emlak sektöründe mevcut durum için kur etkisinin önemli olacağını, hisse bazında otomotiv sektöründe Otokar ve Tofaş'ı tercih ettiğini söyledi. Beyaz Eşya'da ise Arçelik'in öne çıkaran Atılal demir çelik sektöründe Erdemir'i Kardemir'e tercih ettiklerini söyledi.

Atılal'ın havacılık sektörü hisselerinin yanı sıra Tüpraş, Petkim ve Enka İnşaat'a da yönelik değerlendirmelede bulunduğu program bankacılık sektörü bilanço görünümüyle başladı.

BANKACILIK SEKTÖRÜ

Atılal, ilk açıklanan banka bilançolarından Garanti ve Akbank'ın her ikisinin de beklentilere paralel sonuç ortaya koyduğunu söyledi ve ekledi:

"Banka bilançolarının büyük ihtimal hemen hemen hepsi beklentilere paralel gelecek; bütün herşeyi koyduk, satım taraflarını da zararlarını da koyduk. Ana etken neydi burada? TÜFE'ye endeksli bonolarda getiri aşağı düşüyor, TL mevduat maliyetini kontrol altında tutuysan da karın beklentilerden iyi geliyor. Dolayısıyla kar beklenenden fazla iyi de gelmiyor, fazla kötü de gelmiyor, bir tık iki tık aşağıda. Önemli olan bundan sonraki çeyrekte kredi büyüme eğilimi ve mebvduat makasının ne olacağı."

Bu bilanço döneminde bankalardan daha çok finans dışı kesime dikkat çeken Atılal değerlendirmelerini otomotiv sektöründen başlayarak şöyle sürdürdü:

OTOMOTİV SEKTÖRÜ

"Geçen yıl Tofaş'ın karında 116 milyon TL'lik bir ertelenmiş vergi geliri vardı. Bu dönem satış son derece iyi FAVÖK son derece iyi. Üçüncü çeyrekte otomotiv sektörü yurtiçi pazarda yüzde 15 daralırken dördüncü çeyrekte yüzde 12 arttı. İthal araç tarafında desteklenen talep dolayısıyla Doğuş Otomotiv'i de destekledi. Tofaş grubu ise ihracat tarafında güçlü ve onun etkisini görüyor. Bu dönemde otomotiv sektöründeki hemen hemen tüm şirketlerde bunun etkisini göreceğiz"

Açıl Sezen'in otomotiv sektöründe hangi hisseyi tercihi ettiği sorusu üzerine ise Atılal,

"Tercihim Otokar ve Tofaş. Doğuş'a ise bir çeyrek daha bakmam gerekiyor. Doğuş finansal tarafını kontrol altına alsa da ertelenmişten fazla talep öne çekildi" dedi. Atılal, bundan sonrasını ise kurun belirleyeceğine dikkat çekti ve "Emlak sektöründe de otomotiv sektöründe de satışlarda pek bir canlanma kıpırdanma görmüyoruz. Şubat ortasına gelelim kurun indiğini insanlar görsün tekrardan talep görüntü itibariyle canlanacaktır" dedi.

BEYAZ EŞYA SEKTÖRÜ

Beyaz eşya için dördüncü çeyrekte Arçelik hariç performansların iyi olmasını beklemediğini söyleyen Atılal, "Arçelik ihracat bacaklı çalışıyor, kurdaki artıştan da destek bulacaktır. Satış, FAVÖK ve karlılıkta da net bir şekilde artış göreceğiz dolayısıyla pozisyon açılabilir. Yabancı takasına genelde bakmam ama yabancı takasında da hareketlenme var bir anda insanların dikkatini çekmeye başladı, bilançosu gelsin bakalım" dedi.

Bu noktada Sezen'in Arçelik'te analistlerin 12 aylık fiyat hedefi beklentisinin ortalama 21,5 TL ile şu anki fiyatın altında kaldığına dikkat çekerek böyle durumlarda  "Ya analist beklentileri yukarı gider ya da fiyat aşağı gelir. Burada fiyat mı daha aşağı gelir yoksa analistler mi yukarı eder?" sorusuna ise "Bence yukarı revize gelecektir" dedi.

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

Demir çelik sektöründe ise Ereğli Demir Çelik için önce dolar bazda bilançoya dikkat çekildi. Atılal, Erdemir'in kurdaki artışın, emtia fiyatlarının etkisi göreceğini, satışlarını da hala dolar bazında yaptığını belirtti. "Kardemir TL bazlı satış hikayesine girince biraz fiyat baskı altında kalacak. Bu noktada İran tarafı gündeme gelecek ancak Trump'la ciddi sorun var, oradan da baskı gelebilir." diyen Atılal, Ereğli'yi bu açıdan tercih ettiklerini 2. sırada portföylerde tutulabileceğini belirterek hissenin analist beklentileri tarafında ise TUT'ta kalabileceğini söyledi.   

Atılal'ın değerlendirmeleri şu şekilde devam etti:

HAVACLIK SEKTÖRÜ

"Türk Hava Yolları'nda bilanço dolar bazlı. Şirket, euro ve yenden dolayı rahat bir pozisyon alacak, Pegasus ile TAV'a istinaden karının arttığını göreceğiz. FAVÖK tarafında ulaştırmada halen bir canlılık yok ancak son çeyrekte bilanço son derece iyi gözüküyor

Pegasus ve TAV'da ise satış tarafı biraz canlanma gösterse de bu hisseler ancak orta ve uzun vade için"

PETRO-KİMYA SEKTÖRÜ

"Tüpraş kur farkı zararı yazıyor ama satışları dolarla. Ayrıca Akdeniz marjından güzel para kazanıyor. Bu iki etkiyle artı eksi nötr olacaktır ancak orta uzun vadeli portföylerde kesinlikle yer almalı.

Petkim'de geçmiş çeyreğe gör zarar göreceğiz. nafta tarafındaki gelişmeler de olumlu değil"

GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIKLARI

"Emlak Konut GYO ile bakalım, şirket kendi satış hedefine ulaşamadı. Çok da iç açıcı değil. GYO'ların bu çeyrek bilançoları kötü gelecek. Önceki kampanyalarda satışa girenler ve satılan arasında oran olarak yeterli gelmediği görüldü. Böyle olunca da rakamsal değer öne çıkarıldı ancak önemli olan  o değil, 30 bin konut çıktıysa kaçının satıldığı. Kur orada da ana kriter. Kur oturursa ciddi bir talep olacaktır ancak oturmazsa son kampanyada da önceki gibi talep yetersiz olacaktır"

İNŞAAT TAAHHÜT

"Taahhüt segmentinde hem Enka hem de Tekfen'in bilançoları iyi gelecek"

"DOLAR BAZLI BİLANÇOLAR GÖZDEN KAÇIRILMAMALI"

Diğer taraftan Atılal, döviz pozisyonları değerlendirilirken şirketlerin bilançosunda baz aldığı para biriminin gözden kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.

Atılal, Enka İnşaat örneğini vererek "Enka'nın dolar bazlı bilanço tuttuğu es geçilip inanılmaz dolar varlığı var dolayısıyla inanılmaz kur farkı yazacak beklentisi oluşuyor" dedi.

Yukarı

Business HT×