BIST 100 9.548,09 % -1,36
USD/TRY 32,5057 % 0,23
EUR/TRY 34,5722 % 0,31
Piyasalar
9.548,09
% -1,36
32,5041
% 0,23
34,5751
% 0,31
1,0625
% 0,01
45,59
0,97
2.397,65
% 0,60
90,14
% 0,04
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dolar rallisi ve 3 aşaması

Muhammed El- Erian: "Piyasaların buradan nereye gideceğini diğer her şeyden daha çok gerek ABD gerekse de uluslararası boyutta siyaset belirleyecek"

Dolar rallisi ve 3 aşaması
MUHAMMED EL ERIAN/BLOOMBERG NEWS 01 02 2017, 15:53

PIMCO'nun eski yöneticisi, Allianz Baş ekonomi danışmanı Muhammed El- Erian, Bloomberg News'teki köşesinde piyasalardaki Trump rallisini mercek altına aldı. El-Erian, "Piyasaların buradan nereye gideceğini diğer her şeyden daha çok gerek ABD gerekse de uluslararası boyutta siyaset belirleyecek" diyor.

Rallinin üçüncü aşamasına girildiğini belirten El-Erian ABD hisse senedi piyasasının seçim sonrası hareketlerinin büyük ölçüde siyasetten etkilendiğini belirterek, "ABD hisseleri önce yükseldi, sonra dar bir bant izledi ve şimdi reflasyon beklentilerini destekleyen politikalarla stagflasyona düşme riski arasındaki savaşın neden olacağı yüksek volatilite dönemine girdi" yorumunda bulunuyor.

El-Erian, geçen süreci şöyle açıklıyor:

1.AŞAMA: PİYASALAR AŞIRI MUTLU

"Piyasalarda aşırı mutluluk dönemi, 9 Kasım sabahı Trump'ın seçim sonrası konuşmasıyla başladı ve Aralık ortasına kadar devam etti.

Trump'ın ifadeleri kendisine oy vermeyen kesimlerin gönlünü alırken konuşma içeriği büyüme yanlısıydı, Çin ve Meksika'dan ithalatı yasaklayıcı vergiler ile NAFTA'nın iptali endişeleri tarafında piyasa sakinleştirilmişti. Dow vadelileri 800 puanlık düşüşünü sildi ve S&P500 sınırlarına tırmandı; ana endeksler üst üste rekor kırdı.

Bu aşamada Capitol Hill'de yıllardır devam eden tıkanıklığın ardından Başkan ve Kongre'nin her iki kanadındaki Cumhuriyetçi çoğunluğun ABD ekonomisinin önemli potansiyelini açığa çıkarmak için uyum içinde yapıcı çalışacağı beklentilerinden destek buldu."

2.AŞAMA: PİYASALAR KONSOLİDASYONDA

"Politika duyuruları sizi varlık piyasalarında sadece bir noktaya kadar taşıyabilir. Özellikle de seçilmiş başkan henüz yemin etmediyse. Bu nedenle Aralık ayı ortasından Trump'ın görevi teslim aldığı 20 Ocak'a kadar hisseler dar bir bantta işlem gördü, piyasalar yeni politikalar hakkında daha fazla detay bekledi. Dolar getirilerinin bir miktarını geri verdi ve tahvil getirileri geriledi."

3: AŞAMA: PİYASALAR GERGİN

"Trump'ın göreve başlamasından sonra piyasalarda aşağı ve yukarı yönlü hareketler keskinleşti. Kararnamelerde petrol boru hatlarına yönelik deregülasyon sinyalleri  Dow Jones'un 20 bin eşiğinin üzerine taşıdı. Korumacılık endişeleri ise hisselerde düşüşe neden oldu. Her iki yönde de hareket 2. aşamada gördüğümüzden daha geniş boyuttaydı.

Burada mesele daha büyük ve etkileri finansal piyasaların ötesinde. Şu anda ekonominin temel düşük ve yetersiz büyüme gösteriyor ve bu da ekonomik, finansal, kurumsal, siyas, faktörlere karşı daha az güvenli olmasına neden oluyor. Siyasetin belirlediği ekonomi ise karar verme noktasına yaklaşıyor olabilir; ya reflasyon ya da stagflasyon.

İyi tasarlanmış bir politika seti, vergi reformu, deregülasyon ve altyapı yatırımları ile reflasyonun gücünü ortaya çıkarabilir ve mevcut varlık değerlemelerini yükseltebilir. Ancak aynı zamanda ABD korumacılık politikalarına yönelir ve ticari savaşlara girerse piyasalar son kazançlarının daha fazla kısmını geri verebilir ve muhtemelen aşırı satış dahi yaşanabilir."

Yukarı

Business HT×