BIST 100 9.697,45 % 1,81
USD/TRY 32,5916 % 0,19
EUR/TRY 34,8653 % 0,52
Piyasalar
9.694,34
% 1,78
32,5916
% 0,19
34,8679
% 0,52
1,0673
% 0,28
45,44
-0,05
2.384,25
% 0,22
86,75
% -0,38
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dünyanın en büyük bankaları İngiltere'den çıkış konusunda ne düşünüyor?

Dev bankaların Brexit sonrası senaryoları

Dünyanın en büyük bankaları İngiltere'den çıkış konusunda ne düşünüyor?
BLOOMBERG NEWS 31 01 2017, 15:34

İngiltere'nin Avrupa birliği'nden ayrılma kararının ardından dünyanın en büyük bankaları da merkezlerini başka şehirlere taşımak için kolları sıvadı.

Özellikle Başkaban Theresa May'in ülkenin en geç 2019'da ortak pazardan çıkmayı amaçladığını açıklamasıyla taşınma planları da hızlandı.

TheCityUK grubuna göre bu süreçte toplamda 35 bine kadar kişinin İngiltere'den taşınması bekleniyor.

Peki kimler gidecek? Gidenler hangi ülkeleri ve şehirleri tercih edecek?

Bazı planlar açıklandı, bazıları konusunda ise kaynakların verdiği bilgiler var.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar İngiliz bankaları Standard Chartered ve Barclays'in Avrupa Birliği merkezi olarak İrlanda'nın başkenti Dublin'i seçeceğini söyledi.

Farklı kaynaklara göre, Goldman Sachs, Citigroup ve Lloyds ise Frankfurt seçeneğini değerlendiriyor.

Şimdiden Deustche Bank, Avrupa Merkez Bankası ve komplike türev ürünleri denetleyen birkaç deneyimli kurumdan biri olan BaFin'e ev sahipliği yapan Frankfurt İngiltere'nin kaçan bankalar için en uygun alternatiflerden biri gibi gözüküyor.

İrlanda ise İngiltere'ye benzer yasa ve düzenlemelere sahip olmanın yanı sıra yanı düşük vergileri ve İngilizce anadili ile öne çıkıyor.

Bloomberg ise tek tek bankalarla görüşerek planlarına ilişkin değerlendirmelerini sordu. 

GOLDMAN SACHS

Konuyla ilgili bir kaynağa göre, ABD'li yatırım bankası Frankfurt'u AB üssü yapmayı planlıyor. Bu bağlamda 1000 kadar çalışanın taşınması bekleniyor. Bankanın CEO'su Lloyd Blankfein da daha önce bankanın önemli faaliyetlerini İngiltere'ye taşıma planlarını rafa kaldırdığını söylemişti.

JPMORGAN

JPMorgan CEO'su Jamie Dimon, hem İngiltere hem AB yasalarına uymaları gerekeceğini söyleyerek kaç pozisyonun ve kaç kişinin taşınması gerekeceğinin de buna göre belli olacağını söyledi.

Referandumdan önce Dimon İngiltere'deki 16 bin çalışanlarının yaklaşık 4 binin Avrupa kıtasına taşıınmak zorunda kalabileceğini söylemişti.

UBS

UBS Group'un başkanı Andrea Orcel'in Davos'ta yaptığı açıklamada hala nereye gidecekleri konusunda esnekliklerinin olduğunu, ama mutlaka taşınacaklarını söylüyor.

Bloomberg'in geçen haftaki raporuna göre UBS CEO'su Sergio Ermotti İngiltere'deki 5000 çalışanın 1500'ünü Madrid'e göndermek durumunda kalabileceğini söylemişti.

HSBC

HSBC CEO'su Stuart Gulliver, çalışanların yüzde 20'sinin Londra'daki yatırım bankasından Paris'teki ticari bankaya taşımak zorunda kalabileceğini söyledi.

Gulliver, haziran referandumundan önce, Brexit sonucunda 5000 Londra asıllı banka çalışanının yaklaşık 1000 tanesinin başkent Paris'e taşınabileceğini söylemişti.

BARCLAYS

Barclays CEO'su Jes Staley'nin söylediğine göre Londra gibi bir finans merkezinden ayrılmak oldukça zor. 

Staley aynı insanlarla ve aynı traderlarla Londra yerine İrlanda'da çalışacak olsa bile, tam anlamıyla bütün kapasiteyi taşıyamayacağını söylemişti.

STANDARD CHARTERED

Konuya yakın kaynakların Aralık ayında söylediği gibi, Standard Chartered İrlandalı yetkililere Dublin'i AB içindeki hukuki üs haline getirme konusunda yaklaştı.

Sonuç olarak bir karar alınmadı ama firma Almanya'yla Frankfurt'u seçme konusunda görüşüyor.

CITIGROUP

Citigroup'un CEO'su Jim Cowles, 24 Ocak'ta yapılan Dublin'deki konferansta  İrlanda, İspanya, İtalya, Almanya, Fransa ve Hollanda gibi ülkeleri değerlendirdiklerini söylemişti. Cowles bankanın yılın ilk yarısının sonunda son kararı vereceğini tahmin ediyor.

Bloomberg'in Kasım raporlarına göre Frankfurt ve İrlanda gibi ülkelere bir taşınmanın söz konusu olabileceğini söylemişti.

MORGAN STANLEY

Bloomberg'in raporuna göre oylamadan önce, Brexit sonucunda Morgan Stanley'nin 6000 İngiltere çalışanının yaklaşık 1000 tanesini taşımak zorunda kalacağı söylenmişti. Bankanın yöneticisi Colm Kelleher, bankanın genel merkezinin Dublin veya Frankfurta taşınabileceğini söylüyor.

Morgan Stanley yöneticileri Brexit sonucunda en avantajlı şehrin New York olacağını da belirtiyor.

DAIWA

Daiwa Securities Group Inc. CEO'su Takashi Hibino da bankanın Frankfurt ve Dublin'i düşündüğünü söylüyor.  Şirketin Londra'daki çalışanlarının sayısı 450 ve hala çalışmaya devam ediyorlar.

LLOYDS BANKING GROUP

Bu ay içinde banka yetkililerinin verdiği rapora göre, banka Frankfurt'taki şubesini bir yan kuruluşa dönüştürmek istiyor. Buna bağlı olarak az sayıda çalışan Londra'dan taşınmak zorunda kalacak.

Banka henüz Alman bankacılık lisansı için başvurmadı.

BANK OF AMERICA

Bank of Amerika yöneticisi Brian Moynihan'ın Davos'taki söylemine göre tüzel kişiliği doğru hale getirmek gerekiyor ki, biri İngiltere'de biri dışarıda olmak üzere iki ayrı ortamda çalışılabilsin.

Çoktan birçok kuruluşunun olduğunu söyleyen Moynihan, bir yer seçmek için biraz erken olduğunu düşünüyor.

CREDIT SUISSE

Credit Suisse Bankası'nda konuyla ilgili bilgisi olan iki kişinin söylediğine göre Credit Suisse de Brexit'ten sonra Dublin'de genişleme olanaklarını araştırıyor.

24 Ocak'ta Dublin'de yapılan konferansta yönetim kurulu üyesi Noreen Doyle alternatifleri araştırmanın ilk aşamalarında olduklarını söylemişti.

BANK OF CHINA

İrlanda gazetesi Sunday Independent'ın haberine göre Bank of China'nın  Brexit sonrası bir kısmını taşımak için İrlandalı yöneticilerle görüştüğünü söylemişti.

SUMITOMO MITSUI FINANCIAL GROUP

Sunday Independent'ın bir diğer raporuna göre Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. de İngiltere'de çalışanların bir kısmını İrlanda'ya taşımayı düşünüyor.

Bu kapsamda İrlanda'daki yöneticilerle birçok toplantı yapılıyor. 

Yukarı

Business HT×