BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5868 % 0,18
EUR/TRY 34,7856 % 0,29
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5868
% 0,18
34,7856
% 0,29
1,0654
% 0,11
45,44
-0,05
2.392,50
% 0,57
87,57
% 0,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Deutsche Bank, Rusya'dan 10 milyar doları nasıl çıkardı?

Deutsche Bank'ın 629 milyon dolar ceza ödemesine neden olan ayna işlemle ABD'nin Rusya'ya uygaladığı ambargo nasıl delindi? Ayna işlem nasıl yapıldı, yapanlara ne oldu?

Deutsche Bank, Rusya'dan 10 milyar doları nasıl çıkardı?
BUSINESSHT 31 01 2017, 13:37

Deutsche Bank, kara para aklamaya imkan veren ayna işlemlerle ABD'nin Rusya'ya uyguladığı ambargoyu delerek Rus müşterilerinin 10 milyar dolarını Rusya dışına çıkardığı suçlamalarını kabul etti. 

ABD Adalet Bakanlığı, Deutsche Bank'ın 2012-2014 yılları arasında Moskova şubesinde hesapları bulunan Rus müşterilerinin toplamda 6 milyar doları aşan fonlarını ayna işlemlerle İngiltere'deki operasyonları üzerinden Rusya dışına; Kıbrıs, Estonya ve Letonya'ya taşımalarını sağladığını tespit etti. Diğer 4 milyar doların da tek taraflı işlemler olduğu saptandı.

Yatırım Bankası, 2015'ten bu yana devam eden bu soruşturma neticesinde ABD ve İngiltere'ye toplamda 629 milyon dolar ceza ödeyecek. Soruşturma kapsamında elde edilen bulgular ve işlemlerin arkasındaki isim ilginç bir hikaye ortaya koyuyor.

MOSKOVA-LONDRA-NEW YORK ÜÇGENİNDE AYNA İŞLEM

Basına yansıyan bilgilere göre Deutsche Bank'ın Moskova'daki müşterileri ellerindeki rublelerle hisse satın alıyor ve kısa süre sonra ilişikli taraflar bu hisseleri Londra şubesinden satıyordu. İşlemler emir başına 2-3 milyon dolar büyüklüğündeydi ve ödemeler de DB'nin New York operasyonunda dolar olarak yapılıyordu.

New York Finansal Hizmetler Departmanı'nın konuya ilişkin resmi ifadesi şu şekilde:

"Rubleler menkul kıymet işlemleriyle hiçbir ekonomik amacı olmadan dolara çevrilmiş. Şema, bir finansal kurumda uygunsuz amaçlarına ulaşmak isteyen kötü aktörler tarafından kullanıldı."

DEUTSCHE BANK TÜM BİLGİLERİ PAYLAŞTI

Deutsche Bank CEO'su Kar von Rohr, regülatörlerle soruşturma için işbirliği yapmakta olduklarını ifade ederken dev yatırım bankası cezanın 425 milyon dolarını ABD'ye ve 2014 milyon dolarını İngiltere'ye ödeyecek. 2015'te Rusya Merkez Bankası da Deutsche Bank'ın hesaplarını inceledikten sonra ufak bir ceza vermişti, o tarihten itibaren banka tüm bulguları regülatörlerle paylaştı.

İŞLEMLERİN ARDINDAKİ İSİM: TIM WISWELL

Deutsche Bank'ın soruşturmanın başından itibaren bilgileri paylaşması, işlemlerin arkasındaki ismi de ortaya çıkarıyor.

Görüntülerdeki kişi Deutsche Bank'ın Moskova operasyonu yöneticilerinden Tim Wiswell. 9 Ağustos 2015'te basına yansıyan bu fotoğrafta Wiswell, 50 feet'lik teknesinin kokpitinde eşi Natalia Wiswell ve 2 çocuğuyla birlikte doğup büyüdüğü kent olan Connecticut'ta.

Wiswell'in bu fotoğrafı bir yaz tatili hatırası değil. Görüntülerin çekildiği tarihten 4 ay önce Deutsche Bank'ın iç denetimleri neticesinde ayna işlemlerin Wiswell'in masası tarafından organize edildiği tespit edilmiş ve Wiswell açığa alınmıştı. O yılın sonunda Deutsche Bank kara para aklamaya karşı kuralların çiğnenmiş olabileceğin açıklamış ve soruşturma sonunda ceza alabileceklerini kamuya duyurmuştu.

Konuya ilişkin Bloomberg News'e konuşan Wiswell'in çalışma arkadaşlarından Will Hammond, "O zamanlar Rusya'da rock yıldızları gibi yaşadık. Monopoly dolarları gibi her yerden para akıyordu" diyor.

Wiswell'den alınan son bilgi 3 Ekim 2016 tarihli Bloomberg News haberinde. Buna göre Wiswell'in teknesi Connecticut marinada bomboş duruyor, kendisi de Endonezya'da belirsiz bir hayata adım attı; ABD'ye dönerse sorgulanacak ya da tutuklanacak. Moskova'ya dönerse bildikleri nedeniyle can güvenliği bile tehlikede olacak.

AYNA İŞLEM NEDİR?

Bankacıların hiçbir prosedürden geçirilmeden bankadan bankaya yapılan para transferlerine verdikleri ad olan 'ayna işlem' kara para aklamaya imkan sağlıyor ve suç kabul ediliyor.

Yukarı

Business HT×