BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5887 % 0,18
EUR/TRY 34,7309 % 0,13
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5887
% 0,18
34,7309
% 0,13
1,0632
% -0,11
45,49
0,00
2.382,08
% 0,13
88,67
% 1,79
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Oteller zincirinin başında bir Osmanlı torunu

KKTC'de turizm yatırımlarıyla ön plana çıkan Merit Grubu, bünyesindeki yedi oteli Osmanlı Padişahı Vahdettin’in torununun kızı Hanzade Osmanoğlu Özbaş’a emanet etti

Oteller zincirinin başında bir Osmanlı torunu
ÖMER BİLGE/ HÜRRİYET 29 01 2017, 14:10

Net Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk’un sahibi olduğu Merit Oteller Grubu'nun Yönetimi Kurulu Başkanlığı’nı Reha Arar’dan devralan Hanzade Osmanoğlu Özbaş, İkinci Mahmut'un soyundan gelen son Osmanlı Padişahı Vahdettin’in torununun kızı. 

Aynı zamanda İzmir'in başarılı turizm işletmecilerinden olan "Hanzade Sultan", Hürriyet'e yaptığı açıklamada “Hedefimiz sadece Merit’e değil KKTC’ye de zengin turistleri getirmek. Ekibimizle yeni çalışmalara imza atacağız” dedi. Özbaş, Merit Oteller Grubu’ndaki hedeflerini şöyle anlattı:

Özbaş, Merit Oteller Grubu’ndaki hedeflerini şöyle anlattı:

“Merit otelleri Kıbrıs’ta zaten misafir memnuniyeti odaklı 5 yıldız üstün hizmet konseptiyle çalışıyor. Merit Otelleri’ni, bir üst seviyeye taşıma hedefi koydum. Merit’in Girne’deki Royal ve Premium otelleri, Avrupa standartlarının üzerinde. Yeni otel projesi Emperial, yakın gelecekte hizmete girecek. Zaten başarılı bir ekip var. Ekibimizle dünya jet sosyetesini KKTC’ye çekeceğiz.

Merit Otelleri, sadece Kıbrıs’ta değil, Balkan ülkeleri, Karadağ, Hırvatistan, Bulgaristan ve Makedonya’daki yatırımlarıyla uluslararası bir isim oldu. Grubumuzun hedefleri arasında Dubai’de bayrağını dalgalandırmak bulunuyor.”  Hanzade Osmanoğlu Özbaş, “Baba tarafından kökenlerim Kıbrıs fetheden Sokollu Mehmet Paşa’ya uzanması nedeniyle, ‘Kıbrıs alnıma yazılmış’ diyorum. KKTC’de yeni dönemde sosyal sorumluluk projelerimizle öne çıkacağız. Kanser hastalarına yönelik yardım toplama etkinlikleri ile ilk adımı attık. Sanattan, çevreye, sosyal sorumluluk projelerinden, insani konulara varıncaya kadar her alanda Kıbrıs Türk halkının yanında olacak ve imkanlarımızı seferber edeceğiz."

HAYALİ, VAHDETTİN’İN MEZARINI TAŞIMAK

Hanedan defterine kayıtlı son sultan Ulviye Sultan’ın tek evladı Hümeyra Özbaş’ın kızı olan Hanzade Osmanoğlu Özbaş, ailesinin sürgünden dönüşünü şu sözlerle özetledi:

“Sürgündeki Osmanlı hanedanı o dönemde Fransa’nın verdiği, üzerinde ‘Hanedan mensubu’ yazan, ancak ülke hanesi boş olan pasaportlar sayesinde seyahat edebildi. Sadece anneannem Ulviye Sultan değil, annem Hümeyra Sultan da bu pasaportlardan kullandı. Saltanat kadınlarına sürgün yasağı 1952’de kaldırıldı, ancak annem, eğitim için gittiği Amerika’da tanışıp aşık olduğu Halil Özbaş’la evliliğinden dolayı daha erken bir tarihte, 1945’te Türkiye’ye dönebildi. Önce İstanbul sonra Söke’ye yerleştiler ve ben İzmir’de dünyaya geldim. Anneannem Ulviye Sultan, aile ortamında sürgün dönemi ve büyük dedem Vahdettin’in hayatını kaybettiği San Remo’daki hüzünlü günleri anlatmayı pek sevmezdi, ancak aile içinde Ulviye Sultan’ın şahit olduğu zor ve bir o kadar da hüzünlü günleri hepimiz bilirdik...  Benim bugün en büyük hayalim, ailemizin ‘Şahbaba’ dediği, Şam’da bir türbede yatan büyük dedem Vahdettin’in mezarını, Enver Paşa nasıl getirildiyse aynı şekilde Türkiye’ye getirebilmek.”

DEDESİ İSTİKLAL SAVAŞI MADALYALI

Anneannesi Ulviye Sultan, Osmanlı’nın son Sadrazamı Tevfik Paşa’nın oğlu İsmail Hakkı Okday ile evlenmiş. Tevfik Paşa, Kırım hanları Giray hanedanından geliyor, Hanzade Hanım, bu nedenle Osmanlı ve aynı zamanda Kırım hanedanının son temsilcilerinden.

Aile dostu ünlü tarihçi İlbey Ortaylı, Kırım bağı ve renkli gözleri nedeniyle Hanzade Hanım’a ‘Tatar Prensesi’ ve ‘Mavi Moğol’ lakabını takmış. Dedesi İsmail Hakkı Okday, Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında Miralay rütbesiyle savaşmış, 2 gazi madalyasıyla onurlandırılmış, Cumhuriyet’ten sonra diplomatlık yapmış bir Kurtuluş Savaşı kahramanı.

Annesi Hümeyra ise, 1571’de Kıbrıs’ın fetheden ünlü Sadrazam Sokollu Mehmet Paşa’nın soyundan gelen Söke eşrafından Halil Özbaş ile evlenmiş.

Hanzade Osmanoğlu Özbaş, Kıbrıs’a gelmenin kaderinde yazılı olduğunu babası Halil Özbaş’ın Sokollu soyuna bağlıyor. Anne ve babası Hümeyra-Halil çiftinin Kuşadası’nda kurduğu Kısmet adlı oteli işleten Hanzade Osmanoğlu Özbaş, 1967’de hayatını kaybeden anneannesi Ulviye Sultan başta olmak üzere hanedanın kadınlarından ‘saray terbiyesi’ almış.

Aile otelleri sadece Osmanlı hanedanının değil, Kraliçe Elizabeth başta olmak üzere, Avrupa hanedanlarının da uğrak yeri olmuş. İyi derecede Almanca ve İngilizce bilen, işletme eğitimi alan Hanzade Osmanoğlu Özbaş, 1953 doğumlu ve 2 kız çocuğu annesi.

 

Yukarı

Business HT×