BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6290 % 0,31
EUR/TRY 34,7968 % 0,32
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6290
% 0,31
34,7968
% 0,32
1,0641
% -0,02
45,49
0,00
2.379,92
% 0,04
87,11
% -0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

HSBC: Perakende hisselerini zorlu günler bekliyor

HSBC'ye göre iç pazardaki sıkıntılar perakendecileri yurtdışına yönlendirecek

HSBC: Perakende hisselerini zorlu günler bekliyor
25 01 2017, 12:25

Geride bıraktığımız yılın son aylarında sert bir şekilde gerileyen tüketici güveni yeni yıla hızlı bir yükselişle başlamıştı.

Ancak 2017 yılının da başta güvenlik endişeleri ve siyasi belirsizliklerin etkisiyle tüketici güveni açısından zorlu bir yıl olacağını söyleyen HSBC analistlerine göre iyimser olmak için henüz erken.

"Türk perakende sektörü, zayıflayan makro veriler ve siyasi sıkıntıların tüketici güveninin zayıflattığı zorlu bir yola giriyor" diyen analistler bugün yayınladıkları notta sektördeki şirketler için de görünümün olumsuz olduğunu vurguladı.

Rapora göre şirketleri bekleyen iki temel risk var: Satış büyümesinin yavaşlaması ve maliyet tarafındaki baskıların artması.

Bu durumda perakende şirketlerinin büyümeyi sürdürme ve maliyetleri azaltma konusunda ne tür stratejiler izlediği çok daha belirleyici olacak.

REKABET ARTACAK MI?

Özellikle gıda perakende sektöründe rekabetin yoğun kalması bekleniyor. Makro verilerdeki zayıflık da büyüme üzerinde ekstra baskı yaratıyor. Bu nokta tek iyi haber artan gıda enflasyonunun gelirlere destek olabilecek olması.

HSBC'ye göre yiyecek-içecek şirketleri verimliliği artırmak veya yabancı pazarlarda büyüme olanaklarını değerlendirmek zorunda kalacak. 

Ucuz market zincirlerinin büyümeye devam etmesini bekleyen HSBC, süpermarketlerin ise daha çok fiyat rekabetine ve küçük market ağlarının genişletilmesine odaklanmasını bekliyor.

YABANCI PAZAR DESTEĞİ

Raporda iç piyasada yaşanan sıkıntıların, özellikle yiyecek-içecek şirketleri için, uluslararası piyasalardaki fırsatlarla dengelenebileceğine özellikle vurgu yapılıyor. 

"Petrol fiyatlarındaki toparlanmanın ardından bölgesel ekonomilerdeki iyileşme baz etkisiyle tüketici talebini artıracaktır" diyen analistler, "TL'deki oynaklık nedeniyle yerel operasyonlardan gelmesini beklediğimiz yüksek marj baskısı muhtemelen uluslararası operasyonlardaki marjdaki artışla dengelenecektir" dedi.

HANGİ HİSSELER?

Bu şartlar altında Migros hisselerini tercih ettiklerini belirten analistler Coca Cola İçecek ve Ülker hisselerini de beğendiklerini söyledi.

Analistlerin hisselerle ilgili yorumları şöyle:

Migros 

Migros'u tercih etmemizin nedeni güçlü trafik artışı ve Kipa'dan daha iyi geri dönüş beklentileri.

Coca Cola İçecek

Yurt dışı operasyonlarda büyüme beklentilerindeki toparlanma nedeniyle Coca Cola içecek hisselerini beğeniyoruz. İki yıldır aşağı yönlü trend izleyen yurt dışı hacminin keskin bir şekilde toparlanmasını bekliyoruz.

Ülker 

Ülker için 'al' tavsiyesi vermemizin temel nedeni cazip değerlemesi. Ancak artan uluslararası iş fırsatları ve ana şirket altındaki şirketler arasında sinerji artışı beklentileri de görüşümüzü destekliyor.

Yukarı

Business HT×