BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yatırımcıların Türk hisselerine ısınmaya başladığını gösteren 4 işaret

Son dönemde gelen bazı sinyaller, yatırımcıların Türk hisselerini cazip görmeye başladığına işaret ediyor

Yatırımcıların Türk hisselerine ısınmaya başladığını gösteren 4 işaret
TUĞÇE ÖZSOY - BLOOMBERG NEWS 24 01 2017, 11:47

Kur tarafından yaşanan sıkıntılara rağmen borsa yükselmeye devam ederken, son dönemde gelen bazı sinyaller bu yükselişin önümüzdeki dönemde de devam debileceğine işaret ediyor.

Bloomberg News'in haberine göre, Türk hisselerini baskılayan zayıf kur, yavaşlayan ekonomi ve Cumhurbaşkanının yetkilerinin artırılmasına ilişkin yaklaşan referandum yatırımcılar üzerindeki yıldırıcı etkisini kaybetmeye başladı.

Son haftalarda borsadaki yükselişin fitilini ateşleyen ise Merkez Bankası oldu.

BIST 100 endeksi, Merkez Bankası'nın liraya destek vermek amacıyla attığı yaratıcı adımların borsada yaratacağı yükselişi kaçırmak istemeyen yatırımcıların Türk hisselerine olan ilgisinin artmasıyla iki haftadan kısa bir sürede yaklaşık yüzde 7 yükseldi.

12 Ocak'ta endeksin yükselişini başlatan Merkez Bankası'nın her gün düzenlediği ihalede fonlamada bulunmaması oldu. Ardından ucuz fonlama kısıtlaması ve döviz swap ihaleleri geldi.

“Merkez Bankası'nın Türk Lirası'na desteği yatırımcı güveninin artmasına yardım etti” Deniz Yatırım analisti Gülsen Ayaz, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinde 80 baz puanın üzerindeki artışa dikkat çekerek, Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta 'gizli' faiz artırımı gerçekleştirdiğini söyledi.

Türk hisselerinin düşeceğini bekleyen yatırımcıların Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın attığı ilk adımlarla boşta kaldığını söyleyen Ayaz, "Bu rallinin başında kısa pozisyonlar güçlü bir ivme yaratmıştı; şimdi ise Merkez Bankası'nın bir şey yapıpı yapmayacağı ve ne yaptığı üzerinden ilerliyor" dedi. 

İşte Türk hisselerinin yatırımcıların dikkatini ve parasını çekmeye başladığını gösteren 4 işaret:

1) ARTAN FON GİRİŞLERİ

ABD'li yatırımcılar geçtiğimiz hafta Türkiye hisselerinde iki yılın en yüksek alımını gerçekleştirdi. Traderlar, ülke hisselerine odaklanan en büyük fon olan iShares MSCI Türkiye ETF'sine 29 milyon dolar yatırdı. Bu, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre Ocak 2015'ten bu yana görülen en güçlü haftalık giriş oldu. Yurtdışı yatırımcılar aynı zamanda Türkiye hisse senetlerinde 103 milyon dolarlık alım yaptı.

2) YÜKSELEN DEĞERLEMELER

Türkiye gösterge endeksi ve MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin beklenen fiyat/kazanç oranlarının farkı Mayıs ayında yedi yılın en geniş noktasına ulaşmıştı. Bugün ise Mayıs'tan bu yana en dar noktasına geldi. Buna karşın, BIST 100 endeksi'nin F/K rasyoları beş yıllık ortalamanın altında.

3) ILIMLI VOLATİLİTE

Traderlar, ABD'de işlem gören Türkiye ETF'sinde gelecek altı ayda, geride kalan altı aya göre çok daha az fiyat dalgalanması bekliyor. Ocak ayının başında, Merkez Bankası'nın hamleleri öncesinde, borsa yatırım fonunun altı aylık tarihi volatilitesi, beklenen hareketlerin üzerindeydi.

4) ARTAN İVME

Endekslerin yönünü anlamak için en sık kullanılan teknik göstergelerden biri olan ve iki hareketli ortalama arasındaki ilişkiyi izleyen "hareketli ortalamanın yakınsaması ıraksaması" (MACD) göstergesi de hisse senetlerinin yükseliş trendine geri döndüğüne işaret ediyor. Gösterge, Türkiye hisse senetlerinde yükseliş bekleyenlerin kontrolü ele aldığının sinyalini veriyor olabilir.

Yukarı

Business HT×