BIST 100 9.105,17 % 0,28
USD/TRY 32,3866 % 0,13
EUR/TRY 35,0491 % 0,09
Piyasalar
9.102,71
% 0,25
32,3859
% 0,13
35,0496
% 0,09
1,0797
% 0,09
47,82
0,17
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

5 ekonomi isminden 5 faiz yorumu

Piyasa Merkez Bankası'nın faiz kararı için nefesini tutmuşken, hükümetin ekonomi kanadı TCMB hakkında ne dedi?

5 ekonomi isminden 5 faiz yorumu
BUSINESSHT 24 01 2017, 11:15

Türk Lirası'nın 11 Ocak'ta 3,94 seviyesine kadar çıkarak yeni yılı tarihi rekorla karşılamasının ardından bir dizi likidite önlemi alan Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararı oldukça kritik.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan TCMB'nin kurdaki oynaklığı önlemek için elindeki enstrümanları kullanacağını ancak prensip olarak faiz oranlarını aşağı çekmek gerektiğini belirterek, yüksek faiz eleştirilerini sürdürüyor. Erdoğan, döviz durundaki hareketliliği Türkiye ekonomisine dışarıdan yapılan bir darbe olarak yorumluyor.

Çoğunlukla "TCMB'nin bağımsızlığı" ortak paydasında birleşen hükümetin ekonomi yönetiminden son dönemde yükselen faiz yorumları ise şöyle:

1. BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM

16 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Ekonomi Zirvesi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, TCMB'nin faiz artırıp artırmayacağı ile ilgili soruya "O kararı benim açıklamam yanlış oldu. Merkez Bankası, kendi yetkileri çerçevesinde tedbirlerini sürdürecek" cevabını verdi.

2. BAŞBAKAN YARDIMCISI MEHMET ŞİMŞEK

İsviçre'nin Davos kentinde gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu'na katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Reuters'a yaptığı açıklamada TCMB'nin fiyat istikrarını ve enflasyon hedeflerini korumasını istediğini söyleyerek "Merkez Bankası'nın bağımsızlığından yanayım" dedi.

Şimşek, yatırımcılara merkez bankasının faiz artırımından kaçınması için hükümetin baskısı altında olmadığı konusunda yatırımcıları temin edip edemeyeceği sorusuna, "(TCMB'yi) kanunda tutan bir şey yok" cevabını verdi.

3. BAŞBAKAN YARDIMCISI NUMAN KURTULMUŞ

23 Ocak'taki Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da TCMB'nin bağımsız bir kurum olduğu vurgusu yaptı.

" Merkez Bankası’nın nasıl bir karar alacağını sizler gibi bekliyoruz" diyen Kurtulmuş, "TCMB'nin kullanabileceği çok sayıda enstrümanı var; biz hükümet olarak kendi ana politikamız çerçevesinde görüşlerimizi söyler ve TCMB'nin kararını bekleriz" ifadelerini kullandı.

4. CUMHURBAŞKANI BAŞ DANIŞMANI CEMİL ERTEM

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, 19 Ocak'ta NTV'ye yaptığı açıklamalarda, piyasanın kurdaki oynaklık karşısında faiz silahının tek araç olmadığını göreceğini ifade etti ve Merkez Bankası'nın elinin bağlı olmadığını vurguladı.

Tarihi rekoru gören kurun 3,75 seviyelerine kadar gerilemesiyle ilgili olarak Merkez Bankası'nın kurdaki köpüğü almaya çalıştığını söyleyen Ertem, "Adımlar şu an için sonuç vermiş görünüyor" dedi.

Ertem, "Geç likidite penceresi bir para politikası aracıdır, Merkez Bankası faiz aracını da kullanabilir. Bu da masadadır, TCMB'nin eli bağlı değildir" ifadelerini kullandı.

5. CUMHURBAŞKANI BAŞ DANIŞMANI YİĞİT BULUT

Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Yiğit Bulut, 18 Ocak'ta Star Gazetesi'nde kaleme aldığı makalesinde tarihten örnek vererek, " Osmanlı coğrafyası işgale, finansal saldırılar sonucu hazır hale getirildi. Faiz bir sistemin ve ülkenin kanını emer! Faiz nereye girerse orayı bitirir! Bu gerçeği görebileceğiniz Osmanlı gerçeği ve üzerinde düşünmemiz gerek" dedi.

Yukarı

Business HT×