BIST 100 9.772,57 % 0,52
USD/TRY 32,5747 % 0,02
EUR/TRY 34,9927 % 0,40
Piyasalar
9.772,57
% 0,52
32,5747
% 0,02
34,9927
% 0,40
1,0717
% 0,17
45,00
-0,35
2.324,18
% 0,35
88,23
% 0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Yellen'ın doları düşüren ifadesi: 'Geride kalmadık'

Fed Başkanı Janet Yellen: Eğrinin gerisinde kalmadık

Yellen'ın doları düşüren ifadesi: 'Geride kalmadık'
20 01 2017, 09:17

Fed Başkanı Janet Yellen, Stanford'da yaptığı bir konuşmada, para politikası geriden mi takip ediyor sorusuna 'hayır' yanıtı verdi ve faiz oranlarını yavaş yavaş artırmayı sürdürmeleri gerektiğini söyledi. Yellen'ın bu ifadeleri öncekine göre daha güvercin bir tonlama olarak okundu ve dolar geriledi. Perşembe 101,73'ü gören Dolar Endeksi Cuma sabahı 100,85'lere kadar çekildi.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, Fed Başkanı Yellen’in dün akşamki konuşmasında ‘’faiz artışları için aceleci olmayacağız, geç kaldığımızı düşünmüyorum’ cümlesinin piyasalarda fiyatlandığını belirtti. Ökte, Bu cümle, bir önceki gece yaptığı konuşmada verdiği ‘’şahin’’ mesaja ters düşen bir cümle. Dolar endeksi BIST kapanışından yüzde 0,6 satılırken, ABD tahvil faizlerinde 3-4 baz puan geri çekilme yaşanıyor." dedi.

Yellen'ın mesajındaki değişim üzerine Ökte'nin açıklaması ise şu şekilde oldu:

"Başkan Yellen’in, eski Başkan Greenspan’in oyun kitabından alınmış bir dersle, ters mesajları aynı anda vererek, piyasa fiyatlamasının bir tarafa doğru kaymamasına özen gösterdiği ortama girmiş bulunuyoruz. Bu ortamın, bugün göreve başlayacak Başkan Trump’ın uygulamayı taahhüt ettiği mali politikalar ve Çin ile ilişkilerin yarattığı belirsizliklerin yarattığı kafa karışıklığından kaynaklandığını düşünüyoruz. Zaten son Fed toplantı tutanaklarında da, bu kafa karışıklığının yarattığı belirsizliklerden söz edildi. " 

Oanda Kıdemli Döviz traderı Stephen Innes da "Yellen, Fed'in eğrinin gerisinde kalmadığını söyleyerek pişmiş aşa su kattı. Piyasa şahin tonlu bir açıklama bekliyordu, ancak Başkan'ın konuşması iki yöne de kapıyı açık bıraktı. Bu nedenle, dolar boğaları son açıklamanın ardından hayalkırıklığı yaşıyor" şeklinde görüş bildirdi.

'PARA POLİTİKASI GERİDE DEĞİL'

 Stanford Ekonomi Politikası Araştırmaları Enstitüsü'nda konuşan Yellen, "Ekonominin kayda değer ve sürekli şekilde ısınmasına imkan vermenin riskli ve mantıksız olacağını düşünüyorum" dedi.

Yellen, Fed düşük işsizlik ve yüzde 2 enflasyon hedefine yaklaşırken doğal olarak para politikasının eğrinin gerisinde kalıp kalmadığı sorusunun yöneldiğini ve bunun cevabının "Kısaca, hayır" olduğunu söyledi.

 Yellen, "Fed'in para politikası duruşunu zaman içinde yavaş yavaş, kademeli olarak ayarlamasını sağduyulu bir hareket olarak değerlendiriyorum" diye konuştu.

'KISA VADEDE İVME BEKLENMEMELİ'

Yellen ayrıca, ekonomik büyümenin ivme kazanmasını da beklememek gerektiğini düşünüyorum. Yellen, "Dış talep ve diğer faktörlerde, özellikle para politikasının kademeli şekilde daha az genişlemesi hale gelmesinin muhtemel olduğu bir ortamda, ekonomik büyümede kısa vadede kayda değer bir toparlanma yaşanması muhtemel değil" dedi.

Yukarı

Business HT×