BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4744 % -0,19
EUR/TRY 34,7943 % -0,51
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4737
% -0,20
34,7941
% -0,51
1,0706
% -0,22
44,70
-0,19
2.338,82
% 0,27
89,33
% 0,37
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Küresel ticarette yeni dönem açılıyor

Küresel ticari anlaşmaları baştan sona değiştirmeyi seçim kampanyalarına konu eden Trump'ın görevi teslim almasından hemen önce Brexit sürecinde İngiltere Başbakanı'ndan şu ana kadarki en kapsamlı açıklamalar bekleniyor

Küresel ticarette yeni dönem açılıyor
FIRAT BORA TAŞ 16 01 2017, 12:43

17 Ocak'ta piyasalar İngiltere Başbakanı Theresa May'in diplomatların katılacağı Lancaster House toplantısında yapacağı açıklamaları takip edecek. May'in bu konuşma öncesinde Hard Brexit senaryolarını bir kez daha canlandıran ifadeleri ile Trump'ın AB'den çıkış sürecindeki ülkeye yeni bir ticari anlaşma teklif etmesi, gelişmelerin küresel ticarette yeni dönem açısından önemini artırdı.

Salı günü diplomatlara hitaben Lancaster House'da konuşma yapacak olan May, haftasonu bir TV mülakatında göçmenlik konusunda kontrol ve ulusal egemenliğin kendileri için AB tek pazarına erişimden daha önemli olduğunu beyan etti. May'in bu açıklaması Sunday Telegraph'ta konuya yakın kaynaklara dayandırılarak verilen haberde hızlı bir Brexit amaçlı uzlaşmadan uzak bir konuşma yapabileceği iddialarını güçlendirdi. Pazartesi piyasa açılışında riskten kaçış eğilimini yansıtan güçlü yen talebiyle birlikte sterlin/dolar'da 1,20 seviyesinin altı test edildi.

May daha önce de ticari anlaşma için "Mevcut modeli unutup İngiltere'nin çıkarları için en iyiyi hedef alarak AB'ye neyin uygun olacağına bağlı olarak hareket edeceğiz" demişti.

TRUMP: 'İNGİLTERE İLE BİZ ANLAŞALIM'

May'in 17 Ocak konuşması ise  sterlinde boğaları mı yoksa ayıları mı sevindireceğinden öte Donald Trump'ın da açıklamalarıyla birleşerek küresel ticarette yeni dönem açısından önem kazandı. 20 Ocak'ta ABD başkanlık görevini Barack Obama'dan devralacak olan Trump için küresel ticari anlaşmalarda yapmayı vaat ettiği değişiklikler tartışılmaya devam ederken İngiltere ile Brexit sonarsı kendilerinin anlaşma yapmayı planladığını söyledi.

Trump, İngiltere ile bir anlaşma yapmayı planladığını belirterek, “Bence Brexit çok iyi bir netice verecek. Bu sonucu tahmin ettiğimde inanılmaz bir tepki almıştım. Çünkü başkalarının gelip kendi ülkelerini yok etmesine izin vermeyecek olanların bu seçimi yapacağını düşünüyordum. Bence İngiltere çok akıllıca davrandı.” dedi.

KRİTİK AÇIKLAMALAR

May'in 17 Ocak Lancaster House konuşması öncesi diğer önemli gelişmeler/konuşmalar şu şekilde:

*Trump'ın açıklamalarının yanı sıra İngiltere'nin eski adalet bakanı Michael Gove, Trump'ın İngiltere ile çok hızlı bir ticari anlaşma yapmak istediğini belirtti.

*İngiltere Maliye Bakanı Hammond, Guardian'da yer alan bir haberde AB'nin İngiltere'ye zarar vermek isteyen bir tutum takınması halinde ülkeyi AB'ye göre daha esnek regülasyonlarla vergi cennetine çevirebileceklerini söyledi.

*AB Komisyonu Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Londra bankalarının özel bir anlaşma beklemediğini belirtti ve "AB finansal istikrar konusunda özel önem göstermeli" dedi.

*May, AB mahkemeleri için "Yasalarımız Brüksel'de değil Westminster'de yapıldı. Yargıçlarımız Lüksemburg'ta değil bu topraklardaki mahkemelerde ve bu ülkede AB yasalarının otoritesi sonsuza kadar bitti" dedi.

* May, göçmenlik konusunda da "Hükümetin ülkeye kimin gelip gelemeyeceğine karar vereceği bir sistem istiyorum. Bence halkın istediği de bu" dedi. Reuters'ta yayınlanan bir ankete göre de halkın yüzde 46'sın göçmenlik konusunu tek pazar erişiminden daha fazla önemsiyor.

ÖNEMLİ TARİHLER

Süreçte diğer önemli tarihler ise şu şekilde:

*26 Ocak Eurogroup toplantısı
*3 Şubat gayriresmi AB toplantısı
*20 Şubat Eurogroup toplantısı
*9-10 Mart AB Konseyi toplantısı
*20 Mart Eurogroup toplantısı

Theresa May, 2016 Ekim ayındaki Muhafazakar Parti yıllık konferansında, "Brexit için Lordlar Kamarası ve Avam Kamarası oylama yapsa da yapmasa da 50. madde çalıştırılacak, Mart 2017’de süreç başlayacak ve en geç Mart 2019’da da İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden tamamıyla ayrılmış olacak" demişti.

Yukarı

Business HT×