BIST 100 9.093,30 % 0,15
USD/TRY 32,3684 % 0,07
EUR/TRY 35,0060 % -0,03
Piyasalar
9.093,34
% 0,15
32,3684
% 0,07
35,0060
% -0,03
1,0790
% 0,02
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

AVM ziyaretleri azaldı, tüketici 'zorunlu ihtiyaçlara' yöneldi

Kasım'da AVM'lerin cirosu artmakla birlikte ziyaretçi sayıları azaldı, tüketici harcamaları ise zorunlu ihtiyaçlara yöneldi

AVM ziyaretleri azaldı, tüketici 'zorunlu ihtiyaçlara' yöneldi
BUSINESSHT 10 01 2017, 11:29

AVM’lerde Kasım ayı bilançosu açıklandı. Veriler, toplam ciroda artışla birlikte bir önceki ayda olduğu gibi müşterilerin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya yöneldiğini gösteriyor. Ziyaretçi sayısında azalma raporlarınırken bazı harcamaların da ötelenmekte olduğu ifade ediliyor.

AVM Endeksi sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü; "Endeksimiz Eylül ayından beri yeniden artışa geçti. Bu hem AVM'lerimiz hem de perakende markalarımız için oldukça sevindirici bir ivme. Ekim ayındaki yüzde 1'lik artış sonrası Kasım ayındaki yüzde 6,9 artış Aralık ayında ciroların daha da artacağına işaret ediyor. Kategori bazlı artışlara baktığımızda son dönemlerde harcamaların giyim, ayakkabı, hipermarket gibi zorunlu harcama kalemlerinde yoğunlaştığını görüyoruz" şeklinde konuştu.

ZOR DÖNEM

Tüketici güven endeksinde yaşanan düşüşlerle birlikte bu veriler değerlendirildiğinde zorunlu harcamaların öncelik halinde geldiğini vurgulayan Belgü sözlerine şöyle devam etti; "Tüketicinin bazı harcama kalemlerinde öteleme yapmayı tercih ettiğini söyleyebiliriz. Ayrıca kozmetik mağazalarının da yer aldığı diğer kategorisinde devam eden düşüş, bu kategoride kredi kartı taksitlerinin Eylül ayı itibariyle kaldırılması dolayısıyla yaşanan olumsuz etkilerin sürdüğünü gösteriyor. Gerek ülke olarak yaşadığımız üzücü olaylar, gerekse döviz kurundaki ani artışlar dolayısıyla zor günlerden geçiyoruz ve ekonomimiz de bundan etkileniyor. AVM'ler açısından baktığımızda perakendeci, AVM ve kamu otoriteleri olarak hep birlikte bu zor günleri atlatmak adına işbirliği içinde çalışmaya devam etmek zorundayız."

Belgü, daha önceki bir değerlendirmesinde de "Kurlardaki yükseliş harcama kalemlerinde tasarrufa yönelme eğilimi yaratabiliyor." demişti.

ZİYARET SAYILARI DÜŞTÜ

Kasım 2016 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde yüzde 4.7'lik azalma görüldü.

TOPLAM CİROLAR ARTTI

AYD ve Akademetre tarafından 2010 yılından bu yana her ay düzenli olarak yayımlanan AVM Endeksi verilere göre ciro endeksi, Kasım ayı itibarıyla geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile enflasyondan arındırılmadan karşılaştırıldığında yüzde 6,9'luk bir artışla 202 puana ulaştı.

AVM'lerde kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar, Kasım 2016 döneminde İstanbul'da 869 TL, Anadolu'da 703 TL olarak gerçekleşti. Türkiye geneli metre kare verimliliği aynı dönemde 770 TL'ye yükseldi.

EN YÜKSEK ARTIŞ AYAKKABIDA

Geçtiğimiz yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında 2016 Kasım döneminde endeks yüzde 7'lik artış gösterdi. Kategoriler bazında en yüksek ciro artışı ise ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 24'lük artış gerçekleşti. Aynı dönemde, giyim kategori ciroları yüzde 14, yiyecek ciroları yüzde 10, hipermarket ciroları yüzde 7 ve teknoloji kategori ciroları yüzde 1 artış kaydederken AVM'lerdeki diğer* alanlar kategorisinde ise yüzde 2'lik düşüş yaşandı.

(*Diğer kategorisi; yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım ve kozmetik, kuyum, hoby, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme, eczane gibi mağazalardan oluşmaktadır.)

Yukarı

Business HT×