BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5564 % -0,03
EUR/TRY 34,9474 % 0,27
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5550
% -0,04
34,9395
% 0,25
1,0705
% 0,06
45,35
0,00
2.318,63
% 0,11
87,97
% -0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

5 soruda Volcker kuralı

Bankaların kendi paralarıyla işlem yapmalarını yasaklayan Volcker Kuralı yeniden gündemde

5 soruda Volcker kuralı
09 01 2017, 15:26

VOLCKER KURALI NEDİR?

Volcker Kuralı, bankaların kendi paralarıyla işlem yapmasını yasaklarken hedge fonlar gibi riskli araçlara yapabilecekleri yatırımlara da sınırlama getiriyor.

İlk olarak eski Fed Başkanı Paul Volcker tarafından gündeme getirilen kural 2008 küresel krizi sonrası alınan en önemli önlemlerden biri. Finansal kriz ve banka kurtarmaları sonrasında Dood-Frank finansal reformunun bir parçası olarak parlamentodan geçirilmişti.

NEDEN GÜNDEMDE?

Amerikan bankaları mevduat sahiplerinin fonlarını bankanın kendi adına kullanmasını yasaklamış olan Volcker Kuralı'nı kaldırmak ya da hafifletmek istiyorlar.

Bankalar özellikle iş dünyasına daha yakın bir Trump hükümeti ve cumhuriyetçi bir kongreyi kısıtlayıcı reformların esnetilmesi için fırsat olarak görüyor.

Geçen hafta yapılan anketlerde sektördeki pek çok lobici kasım ayında gerçekleşen seçimler sonrası yasa belirleyici kurumlarla görüşmelere başlandığını belirtti. 

Lobiciler Volcker Kuralı'nın şirketler, yatırımcılar ve Amerikan ekonomisi icin zararlı olduğuna dair kanıtlar sunmaya hazırlandıklarını söylüyor.

NEDEN ÖNEMLİ?

Bu kuralın esnetilip esnetilmeyecegi Wall Street'in Washington'da güçlenip güçlenemeyeceğinin de bir ölçüsü olacak.

Volcker Kuralı'nın tamamen kaldırılmasi söz konusu olmasa bile küçük ama anlamlı değişiklikler bankalar icin büyük bir zafer niteliği taşıyacak.

Ancak değişkliğin sert bir geri dönüş olması pek beklenmiyor.  "Büyük, hırslı bir geri dönüş olacağını düşünmüyorum" diyen ve Reuters'a konuşan bir banka lobicisi düzenlemelerin 4 yıl sürecek bir evrime tabii olacağını düşünüyor.

KURALI SAVUNANLAR VE KURALA KARŞI OLANLAR NE DİYOR?

Volcker Kuralının savunucuları hükümetten mevduat sigortası gibi destekler alan bankaların bilanço tablolarıyla kumar oynamaması gerektiğini düşünüyor. Şahsi işlemlerin geçmiş krizi daha kötu bir hale getirdigi ve Wall Street'te etik dışı davranışları yaygınlaştırdığı da söyleniyor.

Ancak bankacılar şahsi işlemlerin krizin ana sebeplerinden biri olmadığını düşünüyor. Volcker Kuralı'nın spekülasyon ve müşteri talebi arasındaki ayrımın kolay yapılamamasından dolayı kusurlu olduğu yaygın görüşler arasında.

Sektör yeni bir lobi dalgasına hazırlanırken, denetleyici kurumlar bankaların tam anlamıyla kumar oynadığı geçmişlerine dönmesinden endişe duyuyor.

KURALIN GEÇMESİ İÇİN NE GEREKİYOR?

Kongre yoluyla bu kuralı değiştirmek için senatodan en az 8'i demokrat olmak uzere 60 oyun alınması gerekiyor. Lobicilerin iş dünyasına yakın senatörlerle ilişki kurmaya çalıştığı biliniyor..

Ancak Elizabeth Warren (Massachussets) ve Bernie Sanders (Vermont) gibi solda yer alan ve Wall Street'i en sesli ve sık şekilde eleştiren senatörlerin büyük bankalara yardımcı olacak bir yasayı destekleyen herkese baskı uygulama ihtimali yüksek.

Bankaların tam olarak yapmak istediğiyse Volckar Kuralı'nda bankanın aksini kanıtlayamadığı takdirde tüm ticari anlaşmaları şahsi işlem olarak niteleyen Volcker Kuralı'nın dilini tersine çevirmek.

Aynı zamanda ellerinde kısa dönemli talebi karşılayacak kadar menkul değer bulundurmalarını zorunlu kılan kuralı aydınlatmak istiyor.

Kuralın karşısında yer alacak bankacı ve lobiciler endüstri karlarından çok Volcker'in piyasa akıcılığını azaltarak şirketleri, yatırımcıları ve ekonomiyi zedelediğini vurgulamak istiyor.

Yukarı

Business HT×