BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8730 % 0,03
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8758
% 0,04
1,0703
% 0,01
45,35
-0,09
2.322,02
% -0,23
88,49
% 1,71
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en riskli yıla mı giriyoruz?

Eurasia Group yayınladığı raporda, ABD, Çin ve Avrupa'daki belirsizlikler nedeniyle 2017'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en dalgalı yıl olabileceğini söyledi

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en riskli yıla mı giriyoruz?
BLOOMBERG NEWS 04 01 2017, 11:07

Dünyanın en büyük politik risk danışmanlığı firması Eurasia Group'a göre Donald Trump yönetimindeki bir ABD, yoluna aynı büyüme rakamlarıyla devam eden Çin ve Başbakan'ı zayıflayan Almanya ile başlayan 2017, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en dalgalı yıl olabilir.

"2017'de jeopolitik resesyonun olduğu bir sürece giriyoruz" diyen New York merkezli şirket açıklamasında, "Uluslararası savaş veya büyük devlet kurumlarının çöküşü düşünülebilir" ifadelerine yer verdi.

Eurasia'ya göre Trump'ın ABD'nin bir numaralı koltuğuna yükselmesinin ardından küresel ekonomi artık ABD'den "koruyucu tırabzan" olmasını bekleyemez.

Eurasia'nın raporuna göre Trump'ın Rusya ile buzları çözme sinyalleri vermesi , NATO'ya şüpheyle yaklaşması ve Avrupa'da yükselen sağ ile yakınlığı İkinci Dünya Savaşı oluşan küresel düzeni zayıflatıyor.

Eurasia Group, Almanya, Fransa, Hollanda'daki seçimler, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma sürecinin başlayacak olması ve ABD'de güç dengelerinin değişmesinin gelişen ekonomilerde yarattığı baskı ve Avrupa'daki mülteci krizi 2017'nin istikrarına yönelik başlıca tehditler arasında görüyor.

Rapora göre yönetimi değiştirmeye hazırlanan Çin'in Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD'nin Çin politikasının değişmesine sert yanıt verebilir. Xi, ulusal istikrarı sağlamak için herhangi bir ekonomik soruna aşırı tepki verebilir.

AB-Türkiye arasında imzalanan ancak hayata geçemeyen mülteci anlaşması, Yunanistan'ın borç krizi ve Brexit sonrası atmosferle yüzyüze olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, sonbaharda sandık yarışına girecek. Merkel'in ard arda dördüncü dönemde de kazanacağını öngören Eurasia'ya göre Fransa'da nisanda gerçekleşecek seçimlerde aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin galip çıkması muhtemel.

Bloomberg Televizyonu'na konuşan New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Nouriel Roubini, Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in Fransa başkanlık seçimlerinden galip çıkmasının Avrupa için en büyük risk olduğunu söyledi: 

"Eğer Le Pen göreve gelirse, İtalya'da da AB karşıtı bir parti kazanırsa bu, Avrupa ve Euro Bölgesi'nin sonu olur."

Eurasia'nın 2017 için öngördüğü diğer riskler ise şöyle:

1- "Pozitif gidişatta" olan Çin hariç, aralarında Türkiye, İtalya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Birleşik Krallık'ın da olduğu 14 ülkede ekonomik reformların eksikliği

2- Politikacıların, ekonomik sıkıntılarda başta Amerikan Merkez Bankası olmak üzere merkez bankalarını suçlaması. Eurasia Group, bu tip "suçlamaların", 2017'de küresel piyasalar için risk oluşturacağını söylüyor.

3- Kuzey Kore'nin 20 nükleer silah yaptığı nükleer programının ABD'nin batı yakası için tehdit oluşturması.

4- Türkiye'de devlet kontrolünün artması, faizlerin düşük tutulması için baskının artması ve büyümedeki yavaşlamayı durdurmak için mali teşviklere olan bağımlılığın artması. 

Yukarı

Business HT×