BIST 100 9.134,28 % 0,60
USD/TRY 32,3659 % 0,07
EUR/TRY 34,9698 % -0,14
Piyasalar
9.134,28
% 0,60
32,3675
% 0,07
34,9663
% -0,15
1,0777
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Analistler karamsar: 2017 enflasyon açısından zor geçebilir

TÜİK Aralık ayı TÜFE rakamlarını açıkladı

Analistler karamsar: 2017 enflasyon açısından zor geçebilir
03 01 2017, 09:57

TÜİK verilerine göre enflasyon Aralık'ta yıllık yüzde 8,53 ve aylık yüzde 1,64 artış kaydederek beklentilerin üzerinde gerçekleşti. On iki aylık ortalamalara göre de yüzde 7,78 artış kaydedildi.

Bloomberg anketinde medyan beklenti aylık yüzde 0,90, yıllık ise 7,60 artış olacağı yönündeydi. TCMB'nin yılsonu tahmini ise yüzde 7,50'ydi.

Veri ardından açıklamalarda bulunan Zeybekci, "Gıda fiyatında dalgalanma çok fazla, gıdanın sepetteki ağırlığı değerlendirilmeli. 2017'de TL'nin yeniden değerlendirilmesiyle ilgili önemli adımlar olacak" dedi.

YÜZDE 10'A YAKLAŞABİLİR

Analistler ise özellikle kur gelişmeleri ve gıda fiyatlarındaki artışın etkisiyle enflasyonun yılın ikinci çeyreğinde yüzde 10 yaklaşabileceğini belirtiyor.

Garanti Yatırım analistlerine göre 2017 yılında maliyet yönlü faktörler enflasyonda yukarı, talep yönlü etkiler ise aşağı yönlü etki yapacak.

"TL’deki değer kaybının enflasyon üzerine etkilerinin yeni yılla birlikte fiyatların revize edilmesiyle devam etme ihtimali yüksek" diyen analistler, TL’nin dolar karşısında yılın son çeyreğinde yüzde 13 değer kaybetmesinin, yüzde 10-15 oranında kur geçişkenliği baz alınarak enflasyona olası katkısının 1,5-2 puan olacağını belirtti.

Garanti Yatırım, "Mevcut gelişmeler önümüzdeki dönem enflasyon görünümü ve özellikle 2017 enflasyon beklentimiz olan yüzde 7,4 üzerinde yukarı yönlü risk yaratıyor. Ancak talebin beklentimizden zayıf kalması, bu etkilerin sınırlanmasına neden olabilir" ifadelerini kullandı.  

"Aralık ayı verilerinde iyi bir yan bulmanın zorluğu da 2017’nin 2016 gibi enflasyon açısından zor bir yıl olacağına işaret eden bir faktör" diyen HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Lirada son aylarda görülen değer kaybının ithalat fiyatları üzerinden enflasyona yansımaya devam edecek olması, enflasyon beklentilerinde bozulmanın fiyatlama davranışını olumsuz etkilemesi ve gıda enflasyonunda önümüzdeki döneme dair yukarı yönlü riskler yılın ikinci çeyreğinde TÜFE enflasyonunun yüzde 10’a yaklaşabileceğine işaret ediyor. Fakat özellikle geçtiğimiz Aralık ayında enflasyonda oluşan yüksek bazın etkisiyle, yıllık enflasyonun 2017’yi yüzde 8,5 seviyesinde bitirebileceğine dair tahminimizde değişiklik yapmıyoruz." 

Aksoy, "Bu noktada, Aralık toplantısında faiz artışına dair piyasa beklentisinin aksine görece olumlu Kasım enflasyon verisiyle beklemede kalan Merkez Bankası’nın 24 Ocak toplantısında faiz konusunda aksiyon alması beklentisi oluşabilir. Fakat ekonomik aktivitede zayıflık toplantıya kadar bankanın faiz artırıp artıramayacağına dair soru işaretlerinin sürmesine neden olacaktır. Bu beklentiler ve belirsizlik 24 Ocak’taki toplantıya kadar liranın gelişmekte olan piyasa para birimlerine göre daha zayıf bir performans göstermesine neden olabilecek bir unsur olarak görünüyor" sözleriyle değerlendirmesini tamamladı. 

HIZLI YÜKSELİŞTE TL ETKİSİ

Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör de TL'nin dolar karşısındaki değer kaybına dikkat çekerek, "Enflasyon oranının hızlı yükseliş göstermesinde, TL'nin dolar karşısında yaşadığı değer kayıplarının enflasyona geçiş etkisinden dolayı olduğunu görüyoruz. Öte yandan, alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleştirilen fiyat düzenlemeleri de enflasyonu yükseltici etkide bulundu. Çekirdek enflasyon ise, yüzde 6,99 seviyesinden yüzde 7,48' yükselmesinde TL'nin değer kayıplarının önemli rol oynadığını ifade edebiliriz. Döviz kurunun enflasyona olan yansımasını önümüzdeki süreçte de devam ettiğini görebiliriz. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çekirdek enflasyonun görüntüsüne göre para politikasını belirlemeye devam edebilir" dedi.

ENFLASYON MERKEZ'İ AKSİYON ALMAYA ZORLAYABİLİR

Konuya ilişkin değerlendirmesinde Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, enflasyonda 4-5 ay içinde yüzde 8,5 – 10 hareketi beklediklerini belirtti. Erkan'ın Merkez Bankası politikalarına değindiği enflasyon yorumundan şu ifadeler öne çıktı:

"24 Ocak’ta gerçekleştirilecek olan PPK’da Merkez Bankası’nın faizde bir değişiklik yapıp yapmayacağına yönelik soru işaretleri olacaktır. Kasım ayında faiz artışı yapan TCMB, Aralık’ta beklemeyi tercih etmişti. Politika faizinin yüzde 8 olduğu ortamda, enflasyonun yüzde 8,53’e yükselmiş olması Türkiye’nin reel faizini de yüzde eksi 0,49 seviyesine getirmiştir. Yani negatif reel faiz pozisyonuna girmiş bulunmaktayız. Bu bakımdan kırılgan olmayı sürdürüyoruz. Kısa dönemde bir piyasa oynaklığı da söz konusu olabilir.

Merkez Bankası’nın temkinli duruşu enflasyondaki yukarı yönlü riskleri içeriyor. O yüzden 24 Ocak PPK’sında bir faiz artırımı gelmesi durumu şu anda çok olası değil. Ancak yaklaşık 15 işlem gününde oluşabilecek piyasa ve kur hareketleri ve 20 Ocak sonrası piyasa görünümünün enflasyon beklentilerini artırması önden yüklemeli bir aksiyonu da beraberinde getirebilir. Yıllık enflasyonun yüzde 9 üzerine gitmesi Merkez Bankası’nı da aksiyon almaya itebilir.

Önümüzdeki aylarda kur geçişkenliğinin fiyatlar üzerinde daha fazla etkili olması ve USDTRY’de beklediğimiz yukarı yönlü hareket çerçevesinde enflasyonda da daha yukarı seviyeler bekliyoruz. Bu kapsamda ilk 4-5 ay içinde yüzde 8,50 ila yüzde 10 arasında enflasyonun konsolide olduğunu görebiliriz. 2017 yılsonu için ise beklentimizi yüzde 8,30’a yükseltiyoruz."

Aralık ayı TÜFE verisinin detayları ise şu şekildeydi:

EN YÜKSEK ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜNDE: YÜZDE 7,33

Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Aralık ayında endekste yer alan gruplardan en yüksek artış yüzde 7,33 ile alkollü içecekler ve tütünde yaşandı. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,29 ulaştırmada yüzde 1,97, eğlence ve kültürde yüzde 1,42 ve ev eşyasında yüzde 1,28 artış gerçekleşti.

EN YÜKSEK DÜŞÜŞ GİYİM VE AYAKKABIDA: YÜZDE 0,14

Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Aralık ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,14 ile haberleşme oldu.

TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde 12,36, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 11,08, sağlık yüzde 9,73, eğitim yüzde 9,47 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

YÜKSELİŞ ENDEKS GENELİNE YAYILDI

Aralık 2016’da endekste kapsanan 417 maddeden; 48 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 272 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 97 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

GIDA FİYATLARIYLA GERİLEMİŞTİ

Tüketici fiyatları Kasım ayında gıda fiyatlarında yaşanan düşüşün de desteğiyle artış beklentilerinin aksine yıllık bazda bir düşüş göstererek yüzde 7.16'dan yüzde 7'ye gerilemişti. Analistler verilerin ekonomik aktivedeki yavaşlama eğilimini teyit eder nitelikte olduğunu belirmişlerdi. Enflasyonun uzun bir süredir çift haneye yakın seyretmesindeki ana belirleyici olan gıda fiyatlarındaki artışın çift haneden yüzde 1'lere gerilemesiyle yıllık enflasyon Nisan'da yüzde 6.57'ye düşerek üç yılın en düşük seviyesine gerilemişti. Tüketici fiyatları bu düşüşün ardından yönünü yukarı çevirerek Ramazan nedeniyle gıda fiyatlarında yaşanan artış sonucu Haziran ayında yıllık bazda yüzde 7.64'e, Temmuz'da ise tütün fiyatlarına yapılan zammın da etkisiyle yüzde 8.79'a yükselmişti.

Yukarı

Business HT×