Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyon sepeti konusundaki görüşlerinin farklı olduğunu söyledi.
"Enflasyon sepeti olarak benim Ekonomi Bakanı olarak görüşlerim farklı. Dünyada gıda enflasyonunun en hareketli, en yüksek olduğu ülkelerden biriyiz. Bu etken bir başka negatif etki, bir de sepette gıdanın payı bence son derece yüksek. Türkiye'deki enflasyona gereksiz bir etki yarattığına, bunun da ülkeye maliyeti olduğuna inanıyorum" diyen Zeybekci görüşlerini şöyle açıkladı:
"Çünkü enflasyon son derece etkili bir değer ve referans teşkil ediyor. Bu anlamda ben görüşlerimde aynı yerde duruyorum ve bunu da Gıda Komitesinde dile getirmeye devam ediyorum. Mücadelemiz sürüyor, bu konuda son derece demokratik bir ortamda, liberal bir anlayışla tartışıyoruz."
Kurdaki gelişmelerin sorulması üzerine Zeybekci, kurun birçok etkisi olduğunu ama bunun kalıcı olmadığını söyledi. Zeybekci, kurun en yüksek seviyesinden alınarak ekonomiye fatura çıkartılmasının matematiğe aykırı olduğunu vurgulayarak, ülkenin yükümlülüklerini yerine getirememe riskinin bulunmadığının altını çizdi.
KOSGEB'in girişimcilere yönelik sunduğu 50 bin liralık faizsiz krediye olan yüksek başvurunun pozitif bir gösterge olduğuna dikkati çeken Zeybekci, bunun imkan olursa artırılmasının değerlendirilebileceğini söyledi.
Rusya ve İran'la yerel para birimleri ile ticaret konusunda teknik anlamda her şeyin olumlu ilerlediğini anlatan Zeybekci, "Bunun kapsamını genişleterek devam ettirmek istiyoruz. Türkiye olarak, 430 milyar dolar seviyesindeki toplam dış ticaretimizin yüzde 10-15'lik kısmını milli paralarla yapabilir hale gelmeyi hedefliyoruz. Bu bizim için son derece önemli." dedi.