BIST 100 9.493,16 % -0,39
USD/TRY 32,4955 % 0,08
EUR/TRY 34,7501 % 0,27
Piyasalar
9.487,07
% -0,46
32,4949
% 0,08
34,7455
% 0,26
1,0657
% -0,15
45,34
-0,15
2.382,77
% 0,92
87,32
% 0,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Konut fiyatları nereye gidiyor?

Sektör temsilcileri konut fiyatlarındaki zayıflamayı nasıl değerlendiriyor?

Konut fiyatları nereye gidiyor?
30 12 2016, 07:48

İstanbul'da beş yıl sonra ilk kez gerileyen konut fiyatları yılın son günlerinde gözleri inşaat sektörüne çevirdi. Sektör temsilcileri 2017'de konut kredilerinin satışları desteklemeyi sürdürmesini bekliyor ve yılın ikinci yarısından itibaren konut fiyatlarında artış öngörüyor. Öte yandan yeni konutlarda fiyat düşüşü halinde müteahhit firmaların sürdürülebilirliklerinden endişe ediliyor ve 'arz fazlası' ile 'fiyat dengesizliğine' dikkat çekiliyor.

'ARZ FAZLA FİYAT DENGESİZ'

Ticari alacak sigortası şirketi Fransız Coface'ın Türkiye Genel Müdürü Emre Özer, sektörde arz fazlası ve fiyat dengesizliğinin 2017'de sektörü zorlayabileceğini belirtti:

"Piyasadan görüyoruz ki inşaatta arz fazlası ve fiyat dengesizliği var. Dolayısıyla konut satışlarında yavaşlama var ve inşaat şirketleri zorlanıyor. Gelecek yıl da bu sektörde sıkıntılar beklenebilir, bir miktar iflaslar olabilir. Ancak burada bankaların alacakları pozisyon çok önemli. Bankalar kredileri yeniden yapılandırabilirse nispeten bu iflasların önüne geçilebilir, biz de aynı şeyi yapacağız" dedi.

'SIFIR KONUTTA FİYAT DÜŞERSE MÜTEAHHİT YAŞAYAMAZ'

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise son dönemde ekonomideki gelişmeler nedeniyle ikinci el evlerin fiyatlarının düştüğünü söyledi. Yeni inşa edilen markalı konut projelerinde ise fiyat indirimi yerine alıcılara ödeme kolaylığı ve uzun vadeli, düşük faizli taksit imkanı sunulduğunu belirten Çetinsaya, “Demir, çimento ve enerji maliyetleri kurdan dolayı arttı. Sıfır konutta fiyatlar düşerse müteahhit yaşayamaz” dedi.

Konut fiyatlarının düşük seviyelerde seyrettiğine dikkat çeken Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık ise önümüzdeki yılın ikinci yarısında fiyatların yukarı çıkacağını öngördü.

'FİYATLAR 2017'NİN İKİNCİ YARISINDA TIRMANIŞA GEÇER'

Dünyanın her yerinde konut fiyatlarının düşük seviyelere indikten sonra tırmanışa geçtiğini belirten Akbalık, 2017’de özellikle dolar ve TL’de sular durulunca birikim sahiplerinin gayrimenkule yöneleceğini kaydetti. Gelen taleplerin de hızla satışa döneceğini ifade eden Akbalık, AA'ya yaptığı açıklamalarda, 2017’nin ikinci yarısından itibaren fiyatların tırmanışa geçeceğini dile getirdi.

İSTANBUL'DA KONUT FİYATLARI BEŞ YIL SONRA İLK KEZ DÜŞTÜ

TCMB verilerine göre konut fiyat endeksindeki artış yıllık bazda gerilerken, İstanbul'daki ev fiyatları beş yıl sonra ilk kez düşmüştü.

SATIŞLARDA ARTIŞ DEVAM EDİYOR

Diğer taraftan ipotek kredileri desteğiyle konut satışlarında artış son veriler itibariyle devam ediyor. Satışlar Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,1 oranında artarak 132.655 oldu. Bir önceki ay da yüzde 25,1 artan konut satışlarında asıl büyük artış kredili satışlarda görüldü.

KONUT KREDİLERİNDE ARTIŞIN SÜRMESİ BEKLENİYOR

Ziraat Bankası Şube Bankacılığı Grup Başkanı Süleyman Türetken, konut kredisi pazarında 2017'de yüzde 15-17 büyüme öngördüklerini belirtiyor.

Konut sektörüne ve 2017 yılından beklentilere ilişkin yaptığı açıklamada Türetken, Reuters'a yaptığı değerlendirmelerde, "Gayrimenkul sektöründeki canlılığın önümüzdeki yıllarda da devam etmesini bekliyoruz. Kentsel dönüşümün hızlanması, altyapı projeleri ve ulaşım olanaklarının iyileşmesi, genç nüfusun canlı talebi ve şehirleşmenin devam etmesi sektörün gelişimini olumlu yönde etkileyecektir" dedi ve ekledi:

"2017 yılında yüzde 15 ile yüzde 17 civarında pazar büyümesi öngörüyoruz. Ziraat Bankası olarak da sektör ortalamasının üzerinde büyüme gerçekleştirerek lider konumumuzu sürdürmeyi hedefliyoruz."

Yukarı

Business HT×