Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamasıyla Suriye'de ateşkes ve barış görüşmeleri için anlaşmaya varıldığı teyit edildi. Putin'in yaptığı açıklamaya göre Türkiye ve Rusya garantör ülkeler olacak ve ateşkes bu gece başlayacak.
Suriye ordusu 30 Aralık'ta 00.00'da operasyonları durduracak. Ancak anlaşmanın DEAŞ ve El Nusra'yı kapsamayacak.
Rus haber ajanslarının geçtiği bilgiye göre Putin, "Hepimizin anladığı üzere anlaşma çok kırılgan. Özel dikkat, sabır, profesyonel yaklaşım ve ortaklarımızla yakın iletişim gerektiriyor" dedi.
YEDİ ÖRGÜT İMZA ATTI
Habertürk'te yer alan bilgilere göre Türkiye ve Rusya'nın garantör olduğu anlaşmayı muhalefet adına Suriye ulusal koalisyonu içerisinde yer alan yedi örgüt imzaladı.
Sputniknews, Rus Dışişleri Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde bu yedi örgütün listesini şu şekilde sıraladı:
1)Feylak el Şam: Halep, İdlib, Hama ve Humus'ta faaliyet gösteriyor, 4 bin militanı var.
2)Ahrar'uş Şam: Halep, Şam, Deraa, İdlib, Lazkiye, Hama ve Humusta faaliyet gösteriyor, 16 bin militanı var.
3)Ceyşul İslam: Halep, Şam, Deraa, Deyr ez-Zor, Lazkiye, Hama ve Humus'ta faaliyet gösteriyor, 12 bin militanı var.
4)Suvar el Şam: Halep, İdlib ve Lazkiye'de faaliyet gösteriyor, 2.5 bin militanı var.
5)Ceyşul Mücahidin: Halep, İdlib ve Hama'da faaliyet gösteriyor, 8 bin militanı var.
6)Ceyş İdlib: İdlib'de faaliyet gösteriyor, en az 6 bin militanı var.
7)Cebhe eş Samiye (Şamiye Cephesi): Halep, İdlib ve Şam'da faaliyet gösteriyor, yaklaşık 3 bin militanı var.
KIRMIZI HAT KURULACAK
Garantör ülkeler olan Türkiye ve Rusya arasında sürekli kırmızı hat kurulacak. Garantör ülkeler, süreci gözlemlemek için kendi garantör oldukları gruplar için Suriye'ye yetkili gönderecek. Bu yetkililer süreci kontrol edecek.
TÜRKİYE'DEN DE AÇIKLAMA
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da aynı şekilde Suriye’de çatışan taraflar arasında ülke genelinde 30 Aralık saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varıldığını duyurdu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Suriye ihtilafının kapsamlı siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin başlatılması, şiddete son verilmesi ve insani yardımların yapılabilmesi amacıyla uzun zamandır yoğun bir çalışma yürütüldüğü hatırlatıldı.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Bu ateşkese tüm tarafların riayet etmesi önem taşımaktadır. Türkiye ve Rusya çatışmasızlık durumuna güçlü destek vermekte olup , bunun takibini de birlikte yapacaklardır. Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de ateşkesin idamesi yolunda gerekli desteği sağlaması kuşkusuz büyük önem taşımaktadır.
Ülkemiz, birkaç gün önce Halep'ten insani amaçlı tahliyelerin tamamlanmasında ve yarından itibaren de Suriye genelinde ateşkesin devreye girmesinin sağlanmasında belirleyici rol oynamıştır.
Türkiye, çatışmasızlık durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle, Suriye'de Cenevre Bildirisi ve 2254 sayılı BMGK kararı temelinde gerçek bir siyasi geçişin sağlanabilmesi amacıyla, kısa süre içinde Astana’da rejim ve muhalefetin garantör ülkelerin nezaretinde bir araya gelerek BM gözetimindeki siyasi süreci yeniden canlandırma yolunda kayda değer adımlar atmaları ümidiyle, bu kapsamdaki çabalarını ara vermeden sürdürecektir."
ASTANA TOPLANTISI
Anlaşmayı ihlal eden tarafa yaptırım uygulanacak. Bu yaptırıma Astana toplantısında karar verilecek. Astana toplantısı sonrasında siyasi geçiş süreci başlayacak.
Taraflar siyasi geçiş sürecinde anlaşılıncaya kadar kendi bulundukları bölgelerin dışına çıkmayacak. Sadece terör örgütleriyle silahlı mücadele yapılacak.