BIST 100 9.074,04 % -0,07
USD/TRY 32,3774 % 0,10
EUR/TRY 34,9694 % -0,14
Piyasalar
9.071,42
% -0,09
32,3720
% 0,09
34,9647
% -0,15
1,0777
% -0,11
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kaoslar yılından kim kazandı, kim kaybetti?

2016 kriz ve kaosların yılı oldu. Bütün bu çalkantı gelişen ülkelerde kime kazandırdı? Kime kaybettirdi?

Kaoslar yılından kim kazandı, kim kaybetti?
BUSINESSHT 27 12 2016, 14:14

2016 gelişen ülke kurları için kriz ve kaoslarla dolu çalkantılı bir yıl oldu. Yıl sonu karneleri ise birçok para birimini dolar karşısında ağır kayıpta gösteriyor. Kazananlar parmakla sayılacak kadar az ve zorlu yılın kazanan ve kaybedenleri de birbirinden çok farklı hikayelere sahip.

27 Aralık itibariyle yılın en çok değer kaybeden üç para birimi sırasıyla Türk Lirası, Meksika Pesosu ve Arjantin Pesosu oldu. En çok değer kazanan üçlü ise Brezilya Reali, Rus Rublesi ve Güney Afrika Randı.

KAYBEDENLER LİGİ

Meksika ve Arjantin Peso'ları ile Türk Lirası 2016'nın en kötü karnesini alıyor.

TÜRK LİRASI

2016 Türk Lirası için 2008'den bu yana en kötü yıl oldu. Lira, dolar karşısında yüzde 17,06 değer kaybetti. Türkiye'de 20'ye yakın terör saldırısı yaşanırken analistler, başbakan değişimi, darbe girişimi ve ardından OHAL, FETÖ operasyonları, yatırım yapılabilir notun kaybedilmesi, anayasa değişikliği ve başkanlık sistemi tartışmalarını yabancı yatırımcı algısını olumsuz etkileyen faktörler olarak sıraladı.

Fed faiz artırımı ve petrol fiyatlarının yükselişinin de dış finansman koşullarının görünümü açısından yabancı yatırımcıların rotasını TL'den çevirmelerine neden olduğu belirtildi.

TCMB, daha önce sadeleştirme kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda 7 toplantıda toplam 250 baz puan indirime giderken bu indirimlere Ekim'de ara vermiş, Kasım'da da üst bantta 25 baz puan, politika faizinde 50 baz puan artırım kararı almış, Aralık ayını da faiz değiştirmeyerek pas geçmişti.

MEKSİKA PESOSU

Piyasalarda 2016 Meksika Pesosu ve Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesiyle birlikte tarihe geçiyor. Trump'ın başkan seçilmesi halinde Meksika ile serbest ticaret anlaşmasını sonlandıracağı, ülkedeki Meksikalıları sınır dışı edeceği ve Meksika sınırına da duvar öreceği söylemleri Meksika para birimini gelişen ülke ayılarının hedefinde savunmasız bıraktı. Meksika Merkez Bankası 2016'da 5 faiz artırımıyla ve sonuncusu bu ay olmak üzere toplamda 250 baz puan faiz artırsa da para birimini korumakta başarılı olamadı.

20 Ocak'ta Trump'ın Beyaz Saray'a geçtikten sonra atacağı adımlar halen Meksika'da korku içerisinde bekleniyor.

Trump'ın başkan seçildiği gün yüzde 13'ün üzerinde değer kaybeden Meksika Pesosu karşısında dolar 21'i aştı. Parite hala 20'nin üzerinde ve kayıp yüzde 16,51

ARJANTİN PESOSU

Arjantin Pezsou yüzde 16,50 değer kaybıyla en çok düşenler liginde ilk sırayı aldı. Arjantin'in hikayesinde ana gelişme 2015 Aralık'ta seçilen yeni başkan Mauricio Macri'nin döviz kontrollerini serbest bırakıp Peso'yu serbest dolaşıma çıkarması oldu.

Yılın ilk bölümünde Peso, serbest piyasa reformları ve Arjantin'in yıllar sonra global tahvil piyasasına geri dönüşünün piyasada yarattığı iyimserlikle değer kazanmıştı. İkinci yarıda ise gelişen ülkeler için Brexit'le başlayan belirsizlik ortamı ve faiz artırım fiyatlamalarıyla zorlaşan global konjonktür Pesoya satış yağdırdı.

Arjantin para birimi karşısında dolar 16 seviyesini aşarken yıl sonu yüzde 40 enflasyon tahminleriyle 2016'yı en çok değer kaybeden olarak kapatmaya yöneldi.

KAZANANLAR LİGİ

2016 en iyi karneyi Real, Ruble ve Rand'a veriyor.

BREZİLYA REALİ

Brezilya Reali, dolar karşısında yılın başından bu yana yüzde 21,23 değer kazandı. Böylece Real gelişen ülke kurları arasında en çok değer kazanan para birimi oldu.

Brezila Reali'ndeki ralli hem uzun yıllardır baskı altında kalan global emtia fiyatlarında petrol ve sanayi metalleri öncülüğündeki artıştan hem de yeni başkan Temer'in reform ajandasının piyasayı en kötünün geride kaldığına ikna etmesinden destek buldu. Temer'in adı yolsuzluk skandallarına karışmadan önce yılın başında real karşısında 4,17'yi gören dolar 3,10'a kadar gerilemişti. 27 Aralık'ta ise 3,28'deydi.

Brezilya Merkez Bankası 30 Kasım'da yaptığı 25 baz puan faiz indirimine karşın halen gelişen ülkelerdeki en yüksek faizi veriyor. Bu açıdan carry trade fonları için real yıl boyunca yüksek cazibe merkezi olmuştu. 8 Kasım'da Trump'ın seçilmesiyle tüm dünyada yükselişe geçen faizler ise bu cazibeyi son dönemde bir miktar sınırladı.

RUS RUBLESİ

2016 yılında dolara karşı değer kazanan para birimlerine bakıldığında Rus Rublesi de yılın son döneminde yaptığı atakla öne çıkıyor. Ruble, Real'in hemen ardından ikinci en çok kazanan.

OPEC ve OPEC dışı üreticilerin anlaşmasıyla petrolde izlenen ralliyle birlikte Rus para biriminin dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 20,54.

Ruble'deki yükseliş sadece petrol rallisinden de kaynaklanmıyor. AB yaptırımları başladığından bu yana baskı altında kalan Rus Rublesi, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın Rusya'ya karşı daha yakın politikaları nedeniyle de değer kazandı. Analistler, Trump'ın Rusya'ya karşı iyimserliğinin bazı yaptırımların hafifletilebileceği spekülasyonlarına dayanak oluşturduğunu belirtiyor. Yılın başında ruble karşısında 85'i aşan dolar 60 seviyelerine geriledi.

GÜNEY AFRİKA RANDI

Güney Afrika Randı uzun yıllar boyunca Türk Lirası'na yüksek korelasyonuyla birlikte gelişen piyasa traderlarının ekranında yer aldı. Ancak piyasalarda neredeyse tüm dinamiklerin sarsıldığı 2016'da Güney Afrika ve Türk Lirası kazanç-kayıpta zıt kutuplarda yer alıyor.

Analistler, volatilite tarafında korelasyon devam etmekle birlikte 15 Temmuz'dan sonra TL'nin gelişen ülke kurlarından negatif ayrışmasıyla birlikte Rand'ın yılı kazançta kapatmaya yöneldiğini belirtiyor. TL yüzde 17 değer kaybederken Rand yüzde 10,51 değer kazanıyor.

Bu süreçte OPEC Cezayir toplantısından itibaren artış eğilimi gösteren petrol fiyatları da enerji ihracatçısı ülkenin para birimini destekledi. En son 17 mart'ta 25 baz puan faiz artırarak politika faizini yüzde 7'ye çeken ve o tarihten sonra enflasyon yüzde 7'den yüzde 6'nın altına gerilerken faizi sabit bırakarak reel faizi alanını koruyan Güney Afrika Merkez Bankası da Rand'daki değer kazancını desteklemiş oldu.

2017 için yüksek faiz-yüksek enflasyon fiyatlamalarında analistlerin odaklandığı nokta ise büyüme. Deutsche Bank, bu yıl resesyonu atlatan Güney Afrika için gelecek yıl daralmayı kaçınılmaz son olarak görüyor. Merrill Lynch de ülkeyi Brezilya ve Türkiye ile birlikte 'kırılgan üçlü' arasında görüyor.

 

Yukarı

Business HT×