BIST 100 9.054,20 % 2,81
USD/TRY 32,3188 % 0,08
EUR/TRY 35,1209 % 0,14
Piyasalar
9.056,03
% 2,83
32,3188
% 0,08
35,1209
% 0,14
1,0809
% -0,17
47,68
-0,25
2.209,65
% 0,68
87,35
% 1,46
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Krizdeki işletmelere maaş yardımı geliyor

Krizdeki işletmeler için kısa çalışma ödeneği olarak belirtilen yardımı almanın koşulları kolaylaştırılıyor.

Krizdeki işletmelere maaş yardımı geliyor
27 12 2016, 08:16

Mali açıdan zor bir dönem geçiren işyerlerinde çalışanların maaşları bir süre İŞKUR tarafından ödenebilecek. Kısa çalışma ödeneği olarak belirtilen yardımı almanın koşulları kolaylaştırılıyor. Ödenek 3 ayla sınırlı olmakla birlikte Bakanlar Kurulu kararı ile 6 aya kadar uzatılabiliyor.

Hürriyet'in haberine göre işçi ve işveren kesiminin “daha çok işletmenin bu imkandan yararlanması gerektiği” yönündeki taleplerinin ardından, İŞKUR konuyu gündemine aldı.  Örgütlü bulunan işçi sendikası ile işverenin ortak başvurusu halinde, başvurunun direk onaylanması öne çıkıyor Yetkililer ise, “İki tarafla da görüşerek, ortak noktayı bulacağız. Konu üçlü danışma kurulunda gündeme geldi, alınan karar çerçevesinde de çalışma başlatıldı. Amaç daha çok işletmeye ulaşabilmek” bilgisini veriyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

Yürürlükteki mevzuata göre kısa çalışma ödeneği, kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde devreye giriyor. Bu tür durumlarda üç ayı aşmamak üzere, çalışanlara “kısa çalışma ödeneği” adı altında gelir desteği sağlanıyor. Ödenek, Bakanlar Kurulu kararı ile altı aya kadar uzatılabiliyor.

Çalışanların Genel Sağlık Sigortası primleri de ödeniyor. İşverenler, genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebepleri gerekçe göstererek, başvuruda bulunabiliyor. Krizin varlığının işçi ve işveren sendikaları tarafından da iddia edilmesi ve bu yönde kuvvetli bir emarenin bulunması halinde, İŞKUR Yönetim Kurulu karar alıyor. Herhangi bir genel kriz olmadan işletmenin yaşadığı nakit darlığı, ödeme güçlüğü, pazar daralması ve stok artışı ise, kısa çalışma ödeneği kapsamına girmiyor.

KRİZDE MAAŞIN YÜZDE 60’INI İŞKUR ÖDÜYOR

Kısa çalışma ödeneği, sigortalının günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ı olarak hesaplanıyor. Bu şekilde belirlenen kısa çalışma ödeneği, aylık brüt asgari ücretin yüzde 150’sini geçemiyor. Buna göre son 12 ayda asgari ücretle çalışan bir kişiye kısa çalışma ödeneğinden 980 TL ödenirken; 5 bin TL ücreti olan bir kişiye kısa çalışma ödeneğinden yapılacak aylık ödeme de 2 bin 451 TL olabiliyor.

HANGİ KOŞULLAR KRİZ KABUL EDİLİYOR?

Kısa çalışma uygulaması bakımından “genel ekonomik kriz” ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olayların, ülke ekonomisi ve dolayısıyla işyerini ciddi anlamda etkileyip sarstığı durumlar olarak görülüyor. “Bölgesel kriz” ise, belirli bir il veya bölgede faaliyette bulunan işyerlerinin ekonomik olarak ciddi şekilde etkilenip sarsıldığı durumlar olarak değerlendiriliyor. “Sektörel kriz” ulusal veya uluslararası ekonomide ortaya çıkan olaylardan doğrudan etkilenen sektörler ve bunlarla bağlantılı diğer sektörlerdeki işyerlerinin ciddi anlamda sarsıldığı durumlar olarak kabul ediliyor. Zorlayıcı sebepler ise, yangın, su baskını, salgın, hastalık, seferberlik ve benzeri nedenler olarak sıralanıyor.

Yukarı

Business HT×