BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 34,9795 % -0,11
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
34,9795
% -0,11
1,0778
% -0,10
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'nin yeni borsası için geri sayım devam ediyor

Türkiye Ürün Borsası'nın kurulmasıyla birlikte 9 borsa da kapanacak

Türkiye'nin yeni borsası için geri sayım devam ediyor
DÜNYA 21 12 2016, 08:46

Türkiye Ürün Borsası A.Ş.'nin kurulması ile lisanslı depolarda saklanan tarım ürünlerinin ürün senedi bazında alınıp satılabilecek. Kuruluş için geri sayım hızlandı. Son durumda ortaklar arasında pay dağılımı konusunda müzakereler yapılıyor ve ihtilafların kısa sürede aşılması bekleniyor.

Türkiye Ürün Borsası A.Ş. kurulduğunda, ilk aşamada hububat, pamuk, baklagiller, fındık, Antep fıstığı, kayısı, zeytin ve şu anda tebliği hazırlanmakta olan kuru üzüm ürünlerinin senetleri üzerinden işlem yapacak.

Dünya'nın haberine göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, “Türkiye’de ürün borsasının kurulmasının geciktiğinin farkındayız. Ama kanunun öngördüğü gibi ürün borsası kurulacak. Türkiye Ürün Borsası AŞ ortaklık yapısında emtia borsacılığı yapan ticaret borsaları var; TOBB, Takas Bank, Merkezi Kayıt Kuruluşu, Borsa İstanbul ve bankalarımız var. Ama şu an itibariyle pay sahipleri arasında, hisse dağılımı konusunda çok küçük ihtilaflar var. Bu ihtilafların çözülmesi için taraflar arasında müzakereler sürüyor. Çok kısa sürede çözülmesi bekleniyor. İrade olarak herhangi bir eksiklik yok. Bu konuda yapılan müzakerelerin de Ürün Borsası’nın geleceğinin daha güçlü olması açısından yararlı olacağına inanıyoruz. Bu aynı zamanda kurumların bu borsada yer alma ve etkin rol üstlenme iştahlarını da gösteriyor. Biz de düzenleyici bakanlık olarak bundan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Yücel, Bakanlar Kurulu kararı ile kurulacak Türkiye Ürün Borsası AŞ’nin faaliyet yetkisini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan alacağını belirterek, faaliyet izni verildikten sonra bugün geçici yetki ile ürün senedi alım satımı yapan 9 borsanın bu yetkisinin de kalkmış olacağına dikkat çekti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 9 borsaya bu yetkiyi ürün ihtisas borsası kuruluncaya kadar kullanılmak koşuluyla verildiğini vurgulayan Yücel, “Türkiye Ürün Borsası AŞ kurulduğunda ürün senedi işlemlerini yapmaya yetkili tek mekanizma olacak. Bu 9 borsa da sadece emtia borsacılığı faaliyetlerini sürdürüyor olacak” dedi.

Türkiye Ürün Borsası AŞ’nin ortaklık yapısında TOBB ve ticaret borsaları, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Borsa İstanbul, Takasbank, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve bazı bankalar yer alacak.

Yukarı

Business HT×