BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,6007 % 0,10
EUR/TRY 34,9958 % 0,41
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,6007
% 0,10
34,9958
% 0,41
1,0708
% 0,08
45,35
0,00
2.319,06
% 0,12
87,89
% -0,15
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkez faizleri değiştirmedi

TCMB Aralık ayı PPK kararını açıkladı

Merkez faizleri değiştirmedi
BUSINESSHT 20 12 2016, 13:50

TCMB Aralık ayı PPK toplantısı sonuçlandı. Faizler değişmedi.

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı olan politika faizi yüzde 8, marjinal fonlama oranı olan faiz koridorunun üst bandı yüzde 8,50 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranı olan faiz koridorunun alt bandı yüzde 7,25'te bırakıldı.

KARAR METNİ

Karar metninde yer alan ifadeler şu şekilde oldu:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 8,5, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25,

b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8,

c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 10.

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin yılın üçüncü çeyreğinde ivme kaybettikten sonra dördüncü çeyrekte kısmi bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır. Öte yandan, toplam talep gelişmeleri bu etkileri sınırlamaktadır. Kurul, bu faktörlerin net etkilerinin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi açısından, gelişmelerin yakından takip edilmesinin faydalı olacağını ifade etmiştir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

SON İKİ TOPLANTIDA NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası Kasım ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında döviz kuru hareketlerinin enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturduğunu söyleyerek politika faizini yüzde 7,5'ten yüzde 8'e yükseltmişti. Faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7,25'te korurken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 8,25'ten yüzde 8,5 seviyesine çekmişti.

Banka, daha önce sadeleşme adımları kapsamında faiz koridorunun üst bandında art arda yedi ay süren 250 baz puanlık indirimlere başta TL'deki değer kaybı olmak üzere iç ve dış belirsizliklerin artmasıyla Ekim toplantısında ara vermişti.

TCMB, sıkılaştırma adımı atma nedenini ise şu ifadelerle açıklamıştı:

" Kurul, doviz kurundaki gelişmelerin beklentiler ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir. Ayrıca, döviz piyasasına dair destekleyici tedbirlerin bu kararın etkisini güçlendireceği değerlendirilmiştir. Bu çerçevede, ihracat reeskont kredilerinin geri ödemelerinde esneklik sağlanması ve döviz yükümlülükler için uygulanan zorunlu karşılıklarda bir indirim yapılması uygun bulunmuştur. "

Sadeleştirmenin de büyük ölçüde hedefine ulaştığı ifade edilmişti:

"Kurul, sadeleşmenin uygun bir zaman diliminde tamamlanması konusundaki görüşünü korumaktadır. Gelinen noktada, sadeleşme ile amaçlanan kazanımlar büyük ölçüde hayata geçirilmiştir. Sadeleşme sürecinde bir sonraki adımın yönü ve zamanlaması enflasyon görünümünü ve finansal istikrarı etkileyen gelişmelere bağlı olacaktır."

Yukarı

Business HT×