BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5610 % 0,12
EUR/TRY 34,8028 % 0,47
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5610
% 0,12
34,8028
% 0,47
1,0678
% 0,23
45,35
-0,09
2.310,32
% -0,73
87,52
% 0,60
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Analistlerin risk tartısını altüst eden kur

Bazı analistler İngiltere, bazıları ise Avrupa Birliği'nin geri kalanı için daha karamsar

Analistlerin risk tartısını altüst eden kur
BLOOMBERG NEWS 20 12 2016, 10:17

Analistler için kur tahmini yapmak son zamanlarda hiç olmadığı kadar zorlaştı. Ancak bir kur var ki analistler hangi tarafta daha çok risk olduğuna karar vermekte çok daha fazla zorlanıyor: Euro/pound.

Stratejistler İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasının mı yoksa Avrupa'nın geri kalanında yükselen popülizmin mi daha büyük siyasi risk yarattığını tahmin etmeye çalıştığından tahminler arasındaki makas da iyice açıldı. 

Bloomberg anketine katılan analistler arasında en yüksek tahminle en düşük tahmin arasındaki fark 10 yılın en yükseğine çıktı.

Bugün itibariyle 0,83 seviyelerinde olan euro/pound'un yıl bu seviyelerde tamamlaması bekleniyor.

Ancak asıl fark 2017 tahminlerinde. Önümüzdeki yıl için en yüksek tahmin 1, en düşük tahmin ise 0,73 seviyesinde. 

Peki kur tahminleri siyasi risk fiyatlaması açısında ne kadar iyi bir gösterge? 

Merkez bankalarının tahvil alımları ve düşen borçlanma maliyetleri yatırımcıların siyasi risklere en çok kur üzerinden tepki vermesine neden oluyor.

STERLİN VE EURO İÇİN RİSKLER NELER?

Her iki para birimi için de risklere ve avantajlara baktığımızda ortaya şöyle bir tablo çıkıyor

Pound, Haziran ayında gerçekleşen referandumda çıkan ayrılık kararının ardından dolar karşısında 30 yılın en düşüğüne gerilemişti. 

Ancak son dönemde gelen ekonomik veriler güçlü. Bu da analistlerin siyasi risklerin etkisinin sınırlı kalabileceği değerlendirmelere yapmalarına neden oluyor.

Ayrıca Avrupa'nın geri kalanındaki siyasi çalkantılar da pound için olumlu olabilir. Fransa'yı eurodan çıkarmak isteyen aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine le Pen Mayıs'ta yapılan seçimlere katılacak. Hollanda'da aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders de anketlerde önde gidiyor. İtalya'da ise genel seçimin yanı sıra bir referandum daha yapılabilir.

Tüm bunlar biraraya geldiğinde euro pounddan daha çok zarar görebilir.

Ayrıca normalde Mart'ta başlatılması planlanan Brexit sürecinin gecikmesi de pounu iyice destekleyebilir.

BlackRock, Brexit süreci çok sert geçmezse poundun görece iyi performans göstermesini beklerken, MUFG stratejisti Lee Hardman, yılın ilk yarısındaki hikayenin poundun yatırımcıların dikkatinin Avrupa'daki risklere yönelmesinden faydalanması olacağını düşündüklerini belirtti. 

Ancak herkes sterlin için iyimser değil. Canadian Imperial Bank of Commerce kur stratejisti Jeremy Stretch, Brexit belirsizliğiyle beraber makro görünümde de bir bozulma görülmesi durumunda pound için zor günlerin ufukta olduğunu söyledi.

Yukarı

Business HT×