BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6920 % 0,50
EUR/TRY 34,9000 % 0,62
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6651
% 0,42
34,9061
% 0,63
1,0635
% -0,07
45,49
0,00
2.390,13
% 0,47
88,91
% 2,07
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Trump sonrası dönemin ilk BoJ toplantısında ne karar çıktı?

Kuroda yönetimindeki Japonya Merkez Bankası, Trump sonrası ilk toplantısında ekonomiye ilişkin değerlendirmesini yükseltti ve para politikasını değiştirmedi.

Trump sonrası dönemin ilk BoJ toplantısında ne karar çıktı?
20 12 2016, 07:56

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Trump'ın ABD başkanlığına seçilmesi ardından ilk ve 2016'nın son para politikası toplantısını gerçekleştirdi. Kuroda yönetimindeki merkez bankası,  ekonomiye ilişkin değerlendirmesini yükseltti ve para politikasını değiştirmedi.

Bloomberg'in anketine katılan 39 ekonomistin tümünün tahmini de bu yöndeydi.

BoJ, ihracattaki yükseliş, iş dünyası güvenindeki iyileşme ve özel tüketimdeki güçlü seyir ile birlikte, ılımlı toparlanma trendinin süreceği tahmininde bulundu. Ancak enflasyon beklentileri zayıflama sürecinde kalmaya devam ediyor ve Çin ve ABD ekonomilerindeki gelişmeler, Brexit ve jeopolitik belirsizlkler  ekonomik görünüm için risk oluşturuyor.

BOJ, Asya'da talepte ve fabrika üretimindeki artışın etkilerini yansıtan bir açıklamayla ekonominin istikrarlı bir toparlanma yolunda ilerlediğine dair güvenini gösteren bir dil kullamasının yanı sıra "Japon ekonomisi bir trend olarak ılımlı toparlanmasına devam ediyor" ifadesinde bulundu. Banka açıklamasında aynı zamanda ihracat ve üretime dair olumlu bir görünüm verilirken, bu alanlarda toparlanma olduğu belirtildi.

KURODA AÇIKLAMALARI

Daha sonra BoJ Başkanı Kuroda tarafından yapılan açıklamalarda zayıf Yen ve getiri eğrisi kontrolü üzerine değerlendirmelerde bulundu. Konuşmadan öne çıkan 11 başlık şu şekilde oldu:

*Zayıf Yen ithalat maliyetlerini yükselterek genel fiyatlar düzeyini yükseltiyor

*Zayıf Yen dolaylı olarak çıktı açığını da etkileyebilir

*Japonya ekonomisi potansiyelinin üzerinde büyümeye devam ediyor

*Para politikamızın döviz kuru hedefi yok

*Döviz piyasasında cari durum zayıf yenden değil güçlü dolardan kaynaklanıyor. Japonya ve ABD para politikaları arasındaki ayrışma döviz piyasasını etkiliyor

*Getiri eğrisinin şu anki konumu uygun ve getiri eğrisi kontrolümüz iyi işliyor

*Aylık 80 trilyon yen tahvil alımımız devam ediyor. Bu alımların miktarı getiri eğrisinin dikliğine bağlı

*BoJ denizaşırı ülkelerdeki faiz artışları nedeniyle uzun vadeli japon tahvillerinde getiri hedefini yükseltmeyi düşünmüyor

*Getiri eğrisi kontrol amaçlı tahvil alımları devam edecek

*Uzun vadeli Japon tahvilindeki hedefimiz tavan ya da sınır değil. Hedefimiz 'yaklaşık' yüzde 0

*'Yaklaşık yüzde 0'ın ne olduğunu tartışmayacağız

Kuroda ayrıca ETF satın alımlarının da enflasyon hedefiyle bağlantısını vurguladı

Analistlerin büyük bölümü, Trump'ın seçim zaferinin yende güçlü bir düşüşe sebep olması ve enflasyonun artması için ilave adımlara gidilmesi yönündeki baskıları azaltmasından önce dahi, BoJ'un önümüzdeki aylarda, kısa ve uzun vadeli faiz hedeflerini değiştirmeyerek beklemede kalacağı görüşüne sahipti.

Ekonomistlerin çoğunluğu, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın görevinin sona ereceği Nisan 2018'den önce, politika yapıcıların harekete geçmesini beklemiyor.

Yukarı

Business HT×