BIST 100 9.763,62 % 1,23
USD/TRY 32,5212 % -0,10
EUR/TRY 34,7909 % -0,21
Piyasalar
9.763,28
% 1,23
32,5212
% -0,10
34,7909
% -0,21
1,0688
% -0,13
45,35
0,00
2.314,32
% -0,33
88,06
% -0,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye Petrolleri yurtdışı yatırımlarını kısıyor

Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Besim Şişman, yurtdışı yatırımlarında bazı kısıtlamalarına gittiklerini söyledi

Türkiye Petrolleri yurtdışı yatırımlarını kısıyor
CEREN DİLEKÇİ 19 12 2016, 12:17
Türkiye'nin yurtdışında en çok yatırım yapan şirketi Türkiye Petrolleri, yurtdışı yatırımlarında kısıntıya gitti.
 
Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Besim Şişman, hızlı düşen petrol fiyatları nedeniyle tüm şirketler gibi Türkiye Petrolleri'nin de birtakım yatırım kısıtlamalarına gittiğini söyledi.
 
BloombergHT'nin sorularını yanıtlayan Şişman, "Yatırımlarımızın devamlılığı açısından birtakım ilave projelerde kısıntıya gittik ama içerideki operasyonlarımızda çok büyük azaltma yapmamaya dikkat ediyoruz" diye konuştu. 
 
Özellikle Trakya'da konvansiyonel olmayan calışmaları yürütmeye devam ettiklerini kaydeden Şişman, önümüzdeki aylarda kaya gazı konusunda adım atacaklarını söyledi.
 
Türkiye Petrolleri Genel Müdürü, "Biz devlet şirketi olduğumuz için eleman çıkartma gibi bir durum söz konusu değil. İlave eleman alma noktasında biraz daha ketum davranıyoruz. Yatırımlarımızı daha seçerek yapıyoruz, işimizi de yapmaya devam ediyoruz" açıklamasında bulundu.
 
Karadeniz'deki arama çalışmalarının hatırlatılması üzerine Şişman şunları söyledi: "Karadeniz'de potansiyelimiz var diyelim. Potansiyel rezerv değildir. Onu 
 
keşfettiğinizde anlam ifade eder. Türkiye Petrolleri Karadeniz'de 6 tane derin deniz kuyusu kazdı, yaklaşık 1,5 milyar dolar civarında yatırım oldu. 
 
Ağırlıklı olarak yabancı ortaklar tarafından finanse ederek yaptırdık. Çünkü derin denizlerde sondaj maliyetleri çok yüksek. En son Shell ile kazdığımız 
 
kuyuda gayet güzel bulgularımız oldu. Fiyatlarda toparlanma devam ederse Karadeniz'de Şile açıklarında kuyu kazarak durumumuzu bir kez daha gözden geçirme durumumuz olacak."
 
Yurtdışı yatırımlarıyla ilgili ise Şişman şu açıklamalarda bulundu: "Libya'daki olaylar nedeniyle Libya'daki projelerimizi bıraktık desek yeridir. Orada küçük bir büromuz vardı, onu da kapatma aşamasındayız. Azerbaycan'daki yatırımlarımız 10 milyar doları geçti. En önemli girdimiz ordan oluyor. Irak ve Rusya'daki yatırımlarımız sürüyor"
 
1,5 yılın zirvesine çıkan petrol fiyatlarının son dönemde geldiği seviyeyi değerlendiren Türkiye Petrolleri Genel Müdürü, "Petrol fiyatları, şirketlerin ayakta kalabilmesi için fena değil. Tabii bu iki ayaklı bir durum. Fiyatlar düştüğü zaman Suudi Arabistan, Rusya gibi üretici ülkeler acı çekiyorlar. Öbür taraftan ABD kaya gazı yatırımı yapamıyor. Kaya gazı gibi alışılmışın dışında yatırımlar sekteye uğruyor. Şimdi Teksas'a gitseniz yüzlerce kulenin boş olduğunu, on binlerce insanın işsiz olduğunu görürsünüz. Bu defa ABD tarafında yatırım azaldığı için yeni bir arz problemi ortaya çıkıyor. Bu da fiyatları yukarı doğru tetikliyor. Bunun durması gereken yer, eskiden biz 50-70 dolar bandı derdik ama derin denizler, artik bölgeler ve yeni teknolojilerle yapılan yatırımlarla beraber bu biraz daha 60-70 dolar bandına doğru gitti bana göre. 60 doların üzeri herkesi rahatlatacak bir fiyat olacak" açıklamasında bulundu. 
Yukarı

Business HT×