BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5333 % -0,10
EUR/TRY 34,9749 % 0,35
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5290
% -0,12
34,9753
% 0,35
1,0731
% 0,30
44,89
-0,46
2.332,26
% 0,69
89,24
% 1,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

AP'nin Türkiye'ye karşı kararı Konsey'den geçmedi

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz'un itirazlarına rağmen Genel İşler Konseyi, Avrupa Parlamento'sunun Türkiye ile müzakerelerin durdurulması yönündeki tavsiye kararını desteklemedi.

AP'nin Türkiye'ye karşı kararı Konsey'den geçmedi
REUTERS 13 12 2016, 15:53

AB üye ülkelerin dışişleri bakanları düzeyinde toplanan Genel İşler Konseyi, Avrupa Parlamento'sunun Türkiye ile müzakerelerin durdurulması yönündeki tavsiye kararını desteklemedi.

Avrupa Parlamento'sunun Türkiye ile müzakerelerin durdurulması yönündeki tavsiye kararı 15-16 Aralık’taki AB liderler Zirvesi'nde de kabul edilmezse gündemden kalkacak. AB’nin müzakerelerin dondurulmasına yönelik bir karar almasına ihtimal verilmiyor.

Reuters'tan edinilen bilgilere göre dışişleri bakanlarından bazıları, Avusturya'nın Ankara'ya karşı sert durulması çağrısını reddetti. 

BELÇİKA: İŞBİRLİĞİ İLERLEMELİ

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, "Türkiye ile bazı işbirliklerinde daha ileriye gitmeye ihtiyacımız var; bu terörle mücadele, savaşçıların değişimi konusundaki kapsamlar ve diğer göç işleri gibi konular için gerekli" dedi.

Reynders, "Üyelik süreciyle ilgili olarak, Türkiye'deki çok zor durumdan dolayı müzakerelerin daha ileriye götürülmesinin imkansız olduğu doğru ... üyelik müzakereleri konusunda yeni başlıkların açılmasının mümkün olmadığını kesin olarak söyleyebiliriz" dedi.

FRANSA: NET VE DİK BİR DİYALOG

Fransa'nın Avrupa Bakanı Harlem Desir de bu görüşe katılarak, "Avrupa'nın değerleri ve prensiplerine dayanan talepkar, net ve dik bir diyalog" istediğini belirtti.

AVUSTURYA: ASKIYA ALINMALI

Daha sert bir duruş olması gerektiğini savunan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, "Türkiye ile üyelik görüşmeleri askıya alınmalı ... Türkiye Avrupa'dan gittikçe daha fazla uzaklaştı ve geçtiğimiz birkaç ay boyunca bu gelişme hem hızını hem de yoğunluğunu artırdı" dedi.

Kurz daha önce Genel İşler Konseyi görüşmelerinde Türkiye'yi veto edeceklerini söylemiş, Hollanda ve Bulgaristan'ın da kendileriyle aynı pozisyonda olduğunu iddia etmişti.

AB üyelerinden Almanya da görüşmelerin resmen askıya alınmasına kararlı bir şekilde karşı çıkıyor.

ERDOĞAN: SINIR KAPILARINI AÇARIZ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Avrupa'ya seslenerek "Daha ileri giderseniz sınır kapılarını açarız!" demişti. Erdoğan, açıklamasında " Atılan bir adım var; Türkiye AB'ye girsin mi, girmesin mi? Niye Erdoğan doğru açıklamalar yapıyor. Toplanmışlar, 30-40 kişi, o bildiriye hayır diyor. Ya topunuz dese ne yazar! Hiçbir zaman insanlığa dürüst davranmadınız, doğru davranmadınız. Aylan bebeği sahilden siz almadınız, Ümran bebeği siz almadınız. 3 milyon mülteciyi besleyen biziz, verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz. 'Türkiye kapıları açarsa ne yaparsınız' dediniz, bana bak, daha ileri giderseniz bu kapılar açılır bunu da bilesiniz. Öyle kuru sıkı tehditlerden ne ben anlarım, ne bu millet anlar!" ifadelerine yer vermişti.

.

Yukarı

Business HT×