BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk bankalarının 'sendikasyon karnesi'

Sendikasyon kredilerinde farklı veriler üzerine farklı bakış açıları, farklı görüşler

Türk bankalarının 'sendikasyon karnesi'
AA,BLOOMBERG NEWS, BUSINESSHT 12 12 2016, 11:54

Türk bankacılık sektörü, 15 Temmuz'dan bu yana yurt dışından 7,5 milyar dolar sendikasyon kredisi sağladı. Fed faiz artırımı olasılığının kesinleşmeye yönelmesiyle birlikte gelişen ülkeler için git gide zorlaşan piyasa fiyatlamalarının Türk bankaların borç çevrimlerini nasıl etkilediği ise merak ediliyor.

Bloomberg News'te yer alan bir haber, son verilerin yabancıların Türk sendikasyon kredilerine ilgilerinin azaldığına işaret etmişti. AA'ya konuşan uzmanlar ise Türk bankalarının güçlü rasyoları ve şeffaf bilançoları ile yabancı yatırım bankalarının gözdesi olduğunu ifade etti.

5 AYDA 7,5 MİLYAR DOLAR SENDİKASYON

BDDK'nın 5 Aralık tarihi itibariyle güncel verilerinden AA muhabirlerinin derlediği verilere göre, Türk bankacılık sektörü 15 Temmuz sonrasında yurt dışından 7 milyar 548 milyon dolarlık kaynak sağladı. Sektör, vadesi gelen sendikasyon kredilerinin tamamını da başarılı bir şekilde yeniledi. Sendikasyon kredilerindeki yenileme oranı yüzde 95 olarak gerçekleşti.

Bloomber News'in derlediği Merkez Bankası verilerine göre ise Türk bankaların dış finansman yenileme hızı Ocak 2013’ten bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi. Yılın ikinci yarısından itibaren kredi teklifine çıkan neredeyse tüm bankaların sendikasyon kredisi katılımcı sayısında düşüş görüldü. Bir kaynak tarafından Barclays ve Nomura'nın İş Bankası’nın 1,1 milyar dolarlık sendikasyon kredisini yenilemeyi reddettiği iddia edildi.

İŞ BANKASI/BALİ: DÜŞÜŞ YOK

AA'ya konuşan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın, yurt dışından sağlanan sendikasyon kredilerinde uzun bir geçmişi ve güçlü bir deneyimi olduğunu belirterek, bu yıl vadesi gelen iki sendikasyon kredisini zorlu piyasa koşullarına rağmen başarılı bir şekilde yenileyerek uluslararası piyasalardan toplam 2,4 milyar dolar tutarında finansman sağladıklarını, parite etkisinden arındırılmış yenileme oranlarının yüzde 96 civarında gerçekleştiğini söyledi.

Bali, sendikasyon kredilerine başta Amerikan, İngiliz, Alman, Japon ve Fransız bankaları olmak üzere 56 farklı uluslararası bankanın katıldığını, çok sayıda bankanın katılımı ve yüksek yenileme oranının İş Bankasına duyulan güveni bir kez daha teyit etmiş olduğunu ifade etti.

Bu yıl Türkiye ve dünyada iktisadi ve siyasi anlamda önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Bali, 15 Temmuzdaki kalkışma girişimi ve etkileri, kredi derecelendirme kuruluşu Moodysin not indirimi, terör ve mülteci sorunları, ABD Merkez Bankasının (Fed) izlediği para politikasına ilişkin belirsizlikler, İngilterenin Avrupa Birliğinden çıkma kararı, ABD başkanlık seçimi ve petrol fiyatlarındaki gelişmelerin bunlardan başlıcaları olduğunu anlattı.

Yaşanan gelişmelerin risk iştahında oynaklıklara, küresel boyutta likiditenin yönünde, miktarında ve fiyatında değişimlere neden olduğunu belirten Bali, böylesine zor bir konjonktürde dahi İş Bankası ve diğer Türk bankalarının, vadesi gelen sendikasyon kredilerini başarılı bir şekilde yenilediğini, 2015 sonunda yaklaşık 19,7 milyar dolar olan Türk bankalarının sendikasyon kredileri bakiyesinin Ekim 2016 itibarıyla 19,4 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu, herhangi bir düşüşün söz konusu olmadığını söyledi.

Adnan Bali, bir süre önce İş Bankası ve Türk bankalarının bu yıl yaptıkları sendikasyon işlemleri ile ilgili olarak olumsuz tablo çizen haberler olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Olağan dışı bir gelişme gibi yer verilen katılımcı banka sayı ve isimlerindeki farklılıklar, finansal piyasaların içinde olan herkesin çok yakından bildiği gibi geçmişte de vardı, bugün de var, gelecekte de var olacaktır. İş Bankası olarak, 30 yıldır sendikasyon kredisi temin ediyoruz. Her işlemimizde muhtelif nedenlerle yenileme yapamayan bankalar olduğu gibi, ilk defa işlemimize katılan bankalar da oluyor. Dolayısıyla sendikasyon piyasasına özgü dinamikleri doğru bir şekilde yansıtmayan bu türden haberler, olağanüstü zor koşullarda geçen 2016 yılında, İş Bankasının ve Türk bankalarının gerçekleştirdiği başarılı sendikasyon işlemlerini gölgelememelidir. Sendikasyon kredilerinin yanında avro tahvil ihraçları, seküritizasyon kredileri, dış ticaret işlemleri gibi kanallarla da yurt dışından finansman sağlıyoruz."

JP MORGAN/BAĞRIAÇIK: MİLYAR DOLARLIK FONLAR GETİRDİK

JP Morgan Türkiye ve Azerbaycan Genel Müdürü Mustafa Bağrıaçık da JP Morgan'ın Türkiye'ye milyar dolarların üzerinde fon getirdiğini belirterek, Türk bankalarının birkaç şekilde piyasadan kredi aldığını, bunların sendikasyon kredileri ile likidite için 3 aydan 10 yıla kadar verilen başka ikili krediler olduğunu, bunların piyasada görülmediğini ancak bunun toplamını her bankanın kendi açısından bildiğini söyledi.

Bağrıaçık, AA'yaptığı değerlendirmelerde, bir bankaya kredi verilirken o bankanın kredibilitesine ilaveten yapılan işlemlerin genel karlılığına bakıldığını bildirdi. Gelişmekte olan pazarların yavaş yavaş zora girdiğine işaret eden Bağrıaçık, "Bu global bir trend. Bu global trend içerisinde sermaye yeterlilik rasyoları, likiditeleri ve bilançolarının şeffaflığından dolayı esasında hiçbir noktada Türk bankaları hakkında kredi piyasalarında bir çekince doğmamıştır." diye konuştu.

Yabancı bankaların Türk bankalarına verdiği kredilerde gözle görülür bir azalma bulunmadığını ifade eden Bağrıaçık, Türk bankalarının bilançolarında bir küçülme, sermaye yeterlilik rasyolarında bir azalma olmadığını, yabancı bankaların da bilançosu kuvvetli partnerleri her zaman isteyeceğini söyledi.

Bağrıaçık, "İşlem ve ürün bazında azalma veya artmalar olabilir ama genel kredilendirme konusunda geçen yıla oranla pek fark yok. Biz 1986dan beri Türkiyeye nasıl kredi veriyorsak, bugün de aynı şekilde devam ediyoruz. Bu yıl verdiğimiz kredilerin miktarı 2015e göre bir azalma göstermedi. Bugün ilave bir banka gelse ona da kredi verebilecek noktadayız." şeklinde konuştu.

Bankaların işlem karlılığı açısından bazı kredi kalemlerinin azalıp çoğalabileceğini belirten Bağrıaçık, "Yabancı bankaların, sermaye yeterlilik rasyoları ile likiditelerinin kuvvetli olması ve bilançolarının şeffaflığından dolayı Türk bankalarına karşı bir çekince yok. Dolayısıyla bizim gibi yabancı bankalar, çeşitli enstrümanlar üstünden Türk bankalarını fonlamaya devam etmektedirler." ifadelerini kullandı.

7,5 MİLYAR DOLAR SENDİKASYONUN DAĞILIMI

15 Temmuz'dan bu yana 11 banka sendikasyon kredisi işlemi yaptı.

Garanti Bankası 1,3 milyar dolarlık, Akbank 1,2 milyar dolarlık, Yapı Kredi 1 milyar 146 milyon dolarlık, Türkiye İş Bankası 1 milyar 44 milyon dolarlık, Vakıflar Bankası 836 milyon dolarlık, Türk Ekonomi Bankası (TEB) 597 milyon dolarlık, Finansbank 527 milyon dolarlık, Eximbank 396 milyon dolarlık, Alternatifbank 224 milyon dolarlık, Burgan Bank 150 milyon dolarlık ve Şekerbank da 128 milyon dolarlık sendikasyon kredisi anlaşması imzaladı.

Yukarı

Business HT×