BIST 100 9.915,62 % 2,05
USD/TRY 32,4533 % -0,26
EUR/TRY 34,7307 % -0,69
Piyasalar
9.915,62
% 2,05
32,4532
% -0,26
34,7280
% -0,70
1,0692
% -0,35
44,70
-0,19
2.335,91
% 0,15
89,55
% 0,62
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hükümet sürpriz daralma hakkında ne dedi?

Hükümet yetkilileri Türkiye ekonomisinin 27 çeyreğin ardından kaydettiği ilk daralmayı değerlendirdi

Hükümet sürpriz daralma hakkında ne dedi?
BUSINESSHT 12 12 2016, 11:07

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılın üçüncü çeyreğinde ekonomide yüzde 1.8'lik daralmaya 15 Temmuz darbe girişimi, terör saldırıları, turizmdeki daralma ve zayıf dış talep ekonomik aktivitelerdeki yavaşlamanın neden olduğunu söyledi.

Ağbal veriler sonrası yaptığı açıklamada, üçüncü çeyrekte özel tüketim harcamalarının yüzde 3.2, yatırımların yüzde 0.6 daraldığını, kamu harcamalarının yüzde 23.8 artışla ekonomiye pozitif katkı vermeye devam ettiğini kaydederek, "Hükümet olarak ekonomik aktivitede canlanmayı destekleyen, finansal istikrarı koruyan ve güçlendiren gerekli tedbirleri uygulamaya koymaktayız" dedi ve şöyle devam etti:

"Nitekim geçtiğimiz hafta Sayın Başbakanımızın açıkladığı EKK kararları da önümüzdeki dönemde reel sektörde iyileşmeye katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede; krediye erişimi ve ihracatın finansmanını artıran, yatırımlara daha çok teşvik sunan, işgücü piyasasını destekleyen, KOBİ'lere finansman sağlayan ve kredilerinin yapılandırılmasına imkan veren kritik öneme haiz bir destek paketi açıkladık."

Ağbal, 2016 yılı son çeyreğinde öncü göstergelerin ekonomiye ilişkin olumlu sinyaller verdiğini de kaydederek, "Hükümetimiz tarafından uygulamaya konulan tedbirler, hayata geçirilecek yapısal reformlar ile dış konjonktürde meydana gelecek olumlu gelişmeler 2017 yılında büyümenin hızlanmasını destekleyecektir" dedi.

ŞİMŞEK: BÜYÜMEDE DARBE GİRİŞİMİ VE TERÖR BASKISI

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise 3. çeyrekte darbe girişimi ve terör olaylarının büyüme üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. Şimşek, milli gelir revizyonunun uluslararası normlara uygun olduğunu söyledi.

ÖZLÜ: DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE TELAFİ EDERİZ

Üçüncü çeyrekte ekonomideki küçülmeye ilişkin konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü şunları söyledi:

"Güvenlikle ilgili terör saldırısından sonra büyümeyle ilgili rakamların da menfi gelmesi doğrusu üzücü ikinci bir hadise oldu. Üçüncü çeyrekte iki büyük bayram tatilinin olması, çevremizdeki gelişmelerden dolayı bu küçülmeyi dördüncü çeyrekte telafi edeceğimizi düşünüyorum. Ekimde sanayinin büyümesi ilk göstergesidir. Dördüncü çeyrekte bu küçülmeyi telafi edeceğimizi düşünüyorum. Yeni hesaplama yöntemi de var, baz yılı 2009 oldu. Dördüncü çeyrekteki toparlanmayla 2016'yı orta vadeli planda hedeflenene yakın olduğunu düşünüyoruz." 

GEDİKLİ: GERÇEK POTANSİYELİMİZİ YANSITMIYOR

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli sosyal medya yoluyla yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin 15 Temmuz gibi bir badireden sonra yaşadığı ekonomik gerginlikleri olabildiğince hızlı telafi ettiğini belirterek "Gelen büyüme rakamı gerçek potansiyelimizi tabi ki yansıtmıyor.Önümüzde ki dönemde ekonomimiz büyümeye devam edecek." ifadelerini kullandı.

Gedikli ayrıca "Piyasalarda yapılan bunca spekülasyonu ve manipülasyonun etkilerini reformlarla ve hep birlikte aşacağız." yorumunu yaptı.

Yukarı

Business HT×