BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,9039 % 0,12
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,9056
% 0,12
1,0710
% 0,08
45,35
0,00
2.318,01
% -0,17
88,39
% -0,01
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

"Trump'ı Rusya seçtirdi" diyen CIA raporu ABD'yi karıştırdı

Trump’ı Rusya’nın seçtirdiğini savunan bir CIA raporunun bulunduğu iddiaları ABD kamuoyunu karıştırdı.

"Trump'ı Rusya seçtirdi" diyen CIA raporu ABD'yi karıştırdı
10 12 2016, 11:28

Trump’ın 8 Kasım ABD Başkanlık Seçimi’ni kazandıktan sonra CIA’in ismi birkaç kez gündeme geldi. İlk önce Başkan'ın eski CIA Başkanı'nı dış işleri için düşündüğü basına yansımıştı. Bu defa ise Trump’ı Rusya’nın seçtirdiğini savunan bir CIA raporunun bulunduğu iddiaları ABD kamuoyunu karıştırdı.

Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan ve üst düzey hükümet yetkililerine dayandırılan iddiaya göre CIA, "Rusya'nın 8 Kasım'da yapılan ABD başkanlık seçimlerine karıştığı" şeklinde bir neticeye ulaştı.

Habere göre, Rus hükümetine yakın bazı kişilerin, Demokrat Partinin gizli bilgilerini siber saldırı ile ele geçirerek Wikileaks'e aktardığı ve bu kişilerin Amerikan istihbarat birimlerince tespit edildiği bildirildi.

SADECE CIA İDDİASI DEĞİL

Washington Post’a göre iddia sadece CIA’e dayandırılmıyor. Washington Post, rapora CIA’in yanı sıra ABD'deki 17 istihbarat kurumunun daha katkı sağladığını yazdı. Raporun, CIA tarafından ABD Kongresindeki senatörlere sunulduğu ve bu değerlendirmenin "ortak bir sonuç" olduğu kaydedildi ancak söz konusu raporda Kremlin'den herhangi bir yetkilinin doğrudan talimat verdiğine ilişkin bir bilginin yer almadığı ifade edildi.

Habere göre, CIA yetkilileri, Rus hükümet yetkililerinin "bir adım geride durduğuna" inandıklarını anlattı.

Öte yandan, Amerikan medyasındaki bazı haberlerde Rusya bağlantılı bilgisayar korsanlarının Cumhuriyetçi Parti veri tabanını da "hacklediği" ancak oradan elde edilen bilgileri hiç kullanmadığı öne sürüldü.

TRUMP EKİBİNDEN ‘SADDAM’ TEPKİSİ

Seçilmiş Başkan Trump'ın geçiş ekibinden yapılan yazılı açıklamada ise "Bu kişiler, zamanında Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarına sahip olduğunu söyleyen kişiler. Seçimler uzun bir süre önce büyük bir başarı ile tamamlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange da katıldığı televizyon programında "Rus hükümetinin kendileri için bir kaynak olmadığı" açıklamasında bulunmuştu.

OBAMA KONUYU ARAŞTIRIYOR

Cuma günü ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık seçimlerine yönelik siber saldırı ve dış müdahale iddialarının araştırılması için talimat vermiş ve bu çalışmanın 20 Ocak 2017'den önce tamamlanmasını istemişti. Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz ise Obama'nın başkanlık seçimlerine yönelik talimatını, "Bu, seçimin sonuçlarına itiraz etme çabası değil. Seçimi kimin kazandığını ifade ettik. Seçimlerin sonuçlarının doğruluğunu sorgulamıyoruz." sözleriyle değerlendirmişti.

PUTIN’IN YORUMU: AMERİKA MUZ CUMHURİYETİ Mİ?

İlk kez temmuz ayında Demokrat Parti tarafından gündeme getirilen "Rusya bağlantılı siber saldırı" iddiaları kamuoyunda uzunca süre tartışılmıştı.

Tartışmalar üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Birileri ciddi olarak Rusya'nın Amerikan halkının seçimini etkileyebileceğini düşünüyor mu? Amerika bir muz cumhuriyeti mi ki? Amerika büyük güç. Eğer haklı değilsem lütfen beni düzeltin.” demişti

 

 

 

Yukarı

Business HT×